Konya ile Güney Kore arasında bağlar güçleniyor

Türkiye ile Güney Kore'nin diplomatik ilişkilerinin 60. yılı vesilesiyle Konya'da düzenlenen "Anadolu Odise Programı"nda Güney Kore'den gelen diplomat, akademisyen ve yazarlar Çatalhöyük konusunda yuvarlak masa toplantısı yaptı.
Konya ile Güney Kore arasında bağlar güçleniyor

Türkiye ile Güney Kore'nin diplomatik ilişkilerinin 60. yılı vesilesiyle düzenlenen "Anadolu Odise Programı" kapsamında Güney Kore'den gelerek Türkiye'nin farklı şehirlerinde toplantılar yapan bir heyet, Konya'da Çatalhöyük konulu bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Güney Kore'ye gittiklerinde büyük bir sıcaklık ve misafirperverlikle karşılandıklarını belirterek, "Umarım siz de aynı şekilde Türk misafirperverliğini ve aynı kardeşlik duygusunu burada hissedersiniz ve ülkemizden güzel hatıralarla ayrılırsınız. 2017 yılının Kore'de Türk Yılı ilan edilmesinin, ülkeler arasındaki güçlü olan işbirliğinin ve dostluk duygularının daha da artmasına vesile olmasını diliyorum. Kore insanıyla birçok müşterek özelliğimizin olduğunu görüyorum. Bağlarımızın daha da güçlenmesi için ticari, siyasal, kültürel ilişkilerin yanında biz de Konya olarak Mevlana'nın en önemli eseri olan Mesnevi'nin Kore diline çevrilmesini arzu ediyoruz. O zaman bir manada neredeyse aynı dille de konuşmuş olacağız. Konya bir üniversiteler şehridir. 130 binden fazla üniversite öğrencisini barındırmaktadır. Bundan sonra kuruluşlarımız arasındaki ilişkinin güçlenerek devam etmesini diliyorum. Geçmişte yaşanılanlar günümüze ders olmalıdır. Ortaya çıkan kültürel miras bugünün, barışın, sevginin, kardeşliğin, dünyanın geçici olduğunun hatırlanmasına vesile olmalıdır. Bu ziyaretin yeni ve güzel gelişmelere vesile olmasını diliyorum" dedi.

Başkan Akyürek, programın sonunda katılımcılara teşekkür ederek Mesnevi hediye etti. Toplantıda Mevlana Müzesi Müdürü Yusuf Benli, Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, Keimyung Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tschungsun Kim, Woosuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bup Jong Cho Konya'nın tarihi ve kültürel değerleri ile Çatalhöyük konusunda sunum yaptı. Konya'da çeşitli programlara katılan Güney Kore heyeti, Çatalhöyük ve Mevlana Müzesi'ne ziyaret gerçekleştirerek Kore gazileri ile bir araya geldi.

Programa, Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, Güney Kore'nin Ankara Eski Büyükelçisi Chang Yeob Kim, Güney Kore Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hee Soo Lee, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ile Güney Kore'den ve Konya'dan akademisyenler, gazeteciler ve yazarlar katıldı.

Konya ile Güney Kore arasında bağlar güçleniyor

Konya ile Güney Kore arasında bağlar güçleniyor

Konya ile Güney Kore arasında bağlar güçleniyor