Konya Katı Atık Yönetimi Projesi’nde imzalar atıldı

Konya Katı Atık Yönetimi Projesi’nde imzalar atıldı

Konya’da finansmanı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından karşılanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordine ettiği Konya Katı Atık Yönetimi Projesi’nin başlangıç toplantısı yapıldı. 


Bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen programa, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız, AB Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Asuman Özaltay ile müşavir firma ve yüklenici firma temsilcileri katıldı.

“21 MİLYON EURO’LUK YATIRIM”
Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız, “Proje inşaatının 2 senede bitirilmesi planlanıyor. Projemizin inşaat maliyeti yaklaşık 14 milyon Euro iken, 21 milyon 267 bin 325 Euro’luk bir yatırımı, yüzde 72’lik Avrupa Birliği (AB) katkısıyla, yüzde 28 ulusal katkı ile gerçekleştireceğiz. Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi uhdesinde birçok proje yürütülmektedir. Konya’da KOSKİ gibi kurumsal bir yapısı olan uzun yıllardır aynı zihniyet tarafından yürütülen bir yerde biz bu projeyi belediyemizin yardımlarıyla çok daha hızlı, çok daha kusursuz ve istenilenden daha kısa bir süre içerisinde bitirmeyi bekliyoruz” dedi.

“ŞANTİYEMİZDE İLERİ İŞ GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ GÖRMEK İSTİYORUZ”
İş güvenliği konusunu önemsediklerini dile getiren Parmaksız, “Konya’mızdaki şantiyemizde Fransa, Almanya, İsviçre ve Japonya’da hangi derecede ileri iş tedbirlerini görüyorsak buradaki şantiyemizde de bu iş emniyeti ve tedbirlerini görmek istiyoruz. Bunu müşavirimizin kontrol etmesini bilhassa rica ediyorum. Müteahhitlerimizin de bu hususta gerekli hassasiyetleri en azami şekilde göstermelerini rica ediyorum” diye konuştu.

“PROJEYLE ASLIM BÖLGESİ ÇÖPLÜK OLMAKTAN ÇIKIYOR”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, “Teknik bir çalışmada birlikteyiz ama Konya için son derece hayati bir yatırımında aynı zamanda startını buradan vermiş oluyoruz. Bu proje iki açıdan çok önemli. Birincisi artık Konya’nın, Karatay ilçemizin bir sanayi bölgesi haline gelmiş olan Aslım bölgesi çöplük olmaktan çıkıyor. Çöp depolama alanı olmaktan çıkıyor. Projenin tamamlanması ile birlikte orası temiz hava bölgesi ve şehir ormanı olarak halkımızın hizmetinde olacak. Bir diğer açıdan olaya yaklaşacak olursak, Türkiye’deki en yüksek Avrupa Birliği desteklerinden birine sahip olan bu proje Konya’da yeni bir çevrecilik alanının, yeni bir depolama alanının ve aynı zamanda onunla birlikte entegre bir proje olarak yürürlüğe koyacağımız, bertaraf ve enerji üretim alanı ve tesisinin hayata geçmesini sağlayacak” şeklinde konuştu.

“BAKANLIĞIMIZDAN YENİ İŞBİRLİKLERİ İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ”
Katı atık yönetim sistemleri ve tesisleri ile ilgili yeni işbirlikleri için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan destek beklediklerini belirten Akyürek, “Konya’da oluşturacağımız diğer metropol ilçelerimizin arasında yapacağımız bir düzenleme ile oluşturacağımız bölgelerle, bununla entegre şekilde ilçe katı atık yönetim projelerini de hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda da arkadaşlarımız çalışma yürütüyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızdan yeni metropol ilçelerimizle ilgili yapacağımız katı atık yönetim sistemleri ve tesisleri ile de yine işbirliği yapmak istediğimizi, bu konuda da desteklerini beklediğimizi buradan ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından projenin uygulanabilmesi amacıyla merkez Karatay ilçesi Saraçoğlu Mahallesi’nde hazineye tescili yaptırılan 172 hektar parsel alanın yer teslimi için imza törenine geçildi. Program, yatırımlarla ilgili bilgilendirme sunumu ile sona erdi.
Proje kapsamında, Aslım Katı Atık Depolama Sahası’nın mevcut kullanılan 25 hektarlık kısmının rehabilitasyonu, düzenli katı atık depolama alanı yapımı, katı atık transfer istasyonu yapımı, katı atık sızıntı suyu arıtma tesisi yapımı, bu tesislerde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin alımı gerçekleştirilecek. 14 Ekim’de yüklenici firma ile sözleşmesi imzalanan proje, 24 ay süreyle uygulanacak. Projenin yüzde 72’si AB, yüzde 9’u Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 19'u ise Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.