Konya Kitap Günleri’nde yarın

Konya Kitap Günleri, bu yıl Selçuklu Kongre Merkezi’nde kitapseverleri kitapla buluşturuyor. İşte Kitap Günleri’nin yarınki programı…
Konya Kitap Günleri’nde yarın

Konya Kitap Günleri, bu yıl Selçuklu Kongre Merkezi’nde kitapseverleri kitapla buluşturuyor. İşte Kitap Günleri’nin yarınki programı…

kitap-gunleri-program-2019-3.png

KEMAL SAYAR, KONYALILARLA BULUŞUYOR

Hekim psikiyatri uzmanı, şair ve yazar olan Kemal Sayar, Konyalılarla buluşuyor. Kemal Sayar, 26 Mayıs 1966’da, Ordu’da doğdu. Tam adı Mustafa Kemal Sayar’dır. Zonguldak Hisarönü 27 Mayıs İlkokulu, 1976-1983 Eskişehir Anadolu Lisesi, Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi, 1989-1995 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD mezunu. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde psikiyatri ihtisası yaptı. Vakıf Gureba Eğitim Hastanesi’nde Psikiyatri Uzmanı olarak göreve başladı. Çorlu Asker Hastanesi Psikiyatri Uzmanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Öğretim Üyesi, Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 13. Psikiyatri Kliniği oldu. 2008 yılında Psikiyatri Profesörü unvanını aldı. 2008- 2011 arası Fatih Üniversitesinde görev yaptı. 2011’den itibaren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Evli, iki çocuk babasıdır. Zaman zaman televizyon programları hazırlayan ve program konuğu olan Prof. Kemal Sayar, çalışmalarını özel bir özel hastanede hekimlik yaparak sürdürdü. Şiirleri, kurucularından olduğu Albatros, İkindi Yazıları, Kayıtlar ve Dergâh dergilerinde yayımlandı. Eserleri: Hızır ve Roza, İki Güneş Arasında, Ricat, Hüzün Hastalığı, Olmak Cesareti, Kendine İyi Bak, Özgürlüğün Baş Dönmesi, Sana Ruhtan Soru-yorlar, Bir Bilim Olarak Psikiyatri, Antipsikiyatri, Su Psikolojisi, Psikiyatri ve Kültür, Otoyol Uykusu, Yaşantının Politikası.

KONYA RASİM ÖZDENÖREN’İ AĞIRLAYACAK

Rasim Özdenören, 1940 yılında Maraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü. Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığında Daire Başkanlığı, Genel Sekreter Yardımcılığı, Genel Sekreterlik, Müşavirlik görevlerinde bulundu. 2005 yılında Genel Sekreter unvanıyla emekliye ayrıldı. Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikâyeleri TV filmi yapılmış, bunlardan ilki, Uluslararası Prag TV Filmleri Yarışmasında jüri özel ödülünü aldı. 2008 yılında Türk Dil Kurumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, RTÜK’ün iştirakiyle düzenlenen Karaman Türk Dili Ödülü’nde “Türkçeyi güzel ve doğru kullanan edebiyatçı ödülü” Rasim Özdenören’e verildi. Yazar 2009 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık bulundu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından 2011’de ve Sakarya Üniversitesi tarafından 2015’te fahri doktora unvanı verilen ve bugüne dek onlarca hikayeye imza atan usta yazar hakkında çok sayıda tez, özel sayı ve kitap hazırlandı. Yazarın eserleri şunlardır: Hastalar ve Işıklar, Gül Yetiştiren Adam, Çözülme, Çok Sesli Bir Ölüm, Çarpılmışlar, Eşikte Duran İnsan, Denize Açılan Kapı, İki Dünya, Yaşadığımız Günler, Ruhun Malzemeleri, Yeniden İnanmak, Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, Müslümanca Yaşamak, Kafa Karıştıran Kelimeler, Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı, Red Yazıları, Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti, Ben ve Hayat ve Ölüm, Acemi Yolcu, İpin Ucu, Çapraz İlişkiler, Kent İlişkileri, Köpekçe Düşünceler, Kuyu, Ansızın Yola Çıkmak, Aşkın Diyalektiği, Yazı İmge ve Gerçeklik, Düşünsel Duruş, İmkânsız Öyküler.

BEŞİR AYVAZOĞLU KONYALILARLA SÖYLEŞECEK

Beşir Ayvazoğlu, 11 Şubat 1953 tarihinde Sivas’ın Zara ilçesinde doğdu. İlk ve orta eğitimini burada aldı. Ardından 1975 yılında Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü kazandı. Lisans eğitiminin ardından çeşitli liselerde edebiyat ve Türkçe öğretmenliği yaptı. Bunun yanında TRT’de uzman olarak çalıştı. Lise yıllarında amatör olarak yürüttüğü gazetecilik mesleğine ise profesyonel olarak devam etti ve Hergün, Tercüman, Türkiye, Zaman ve Yeni Ufuk gazetelerinde çalıştı. Bunun yanında Aksiyon dergisinde yöneticilik yapan Ayvazoğlu, 1985-1991 yılları arasında da Tercüman gazetesinin yönetmenliği ile meşgul oldu. Kubbealtı Akademi, Dergâh, Hisar, Hareket, İzlenim, Türk Edebiyatı, Yeni Türkiye, Türkiye Günlüğü gibi dergilerde pek çok deneme ve makale yayınladı. İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu, DV İslâm Ansiklopedisi Türk Dili ve Edebiyatı Merkez ilim ve Redaksiyon Kurulu, ADTYK Atatürk Kültür Merkezi gibi kurumların üyeliklerinde bulunan Ayvazoğlu, çeşitli televizyon programları hazırladı. TRT 2’de ‘Bir Tepeden isimli programına devam eden sanatçı, Türk Edebiyatı Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yürüterek; Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta. Başlıca Eserleri: Ateş Denizi, Aşk Estetiği, Gülname, Geçmişi Yeniden Kurmak, İslâm Estetiği ve İnsan, Kaknus, Aslanlar, Tilkiler ve Eşekler, Güller Kitabı, Şehir Fotoğraflar, Tarık Buğra-Güneş Rengi Bir Yığın Yaprak, Şiirler, Kuğunun Son Şarkısı.

MEHMET DOĞAN’DA KİTAP GÜNLERİ’NDE

Yazar Mehmet Doğan, Ankara Kalecik'te doğdu. Kalecik'te Cumhuriyet ilkokulunda başladığı ilköğrenimini Ankara'da Ulus ilkokulunda bitirdi. Cebeci Ortaokulu’dan sonra orta öğrenimini Ankara Gazi Lisesinde tamamladı. Aynı yıl SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu'na girdi. Bu okulun radyo-televizyon uzmanlık bölümünden mezun oldu. Mezuniyetten sonra Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde dokümantalist olarak çalıştı. Askerlikten sonra Dergâh yayınları'nda, TRT Kurumu'nda, tekrar Dergâh yayınlarında çalıştı. Yayıncılığı ara vererek Ankara’ya döndü ve Büyük Türkçe Sözlük'ü hazırlamaya başladı, Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluş çalışmalarını yürüttü ve Birlik Yayınları'nı kurdu. 1980'de Kültür Bakanlığı Sinema Dairesi'nde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak çalıştı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri verdi. Birlik Medya A.Ş'nin Genel müdürlüğünü yaptı. TBMM tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçildi. Bu görevi, Temmuz 2005’te sona erdi. Halen Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı. Evli ve 3 çocuk babası. Batılılaşma İhaneti, Tarih ve Toplum-Toplum yapımızın tarihi oluşumu, Dil Kültür Yabancılaşma, Halka Karşı Demokrasi, Camideki Şair-Mehmed Akif, Türkiye'de Darbeler Müdahaleler ve Siyasî Sistem, Kemalizm, Kültürel Savaş ve Savaş Kültürü, İletişim veya Dehşet Çağı, Kitaplık Kılavuzu, Türkistan-Türkiye Gergefinde İran, Türkendülüsiye-Hilâl Operasyonu, Bir Lügat Bulmadım, Yüzyılın Soykırımı, Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu, Devlet Sözlük yazar mı?, İslâm Şâiri İstiklâl Şairi Mehmed Âkif.

 

Hazırlayan: Gülşen Yılmaz