Konya köşkü bekliyor

Tarihi II'nci Kılıçarslan Köşkü halen bitirilemedi. Hedeflenen 500 günün üzerinden ise aylar geçti. Konya heyecanla köşkün bitirilmesini beklerken, tarihi yapının yanı başında bulunan kazı alanına ise uzun zamandır kazma bile vurulmadı
Konya köşkü bekliyor

Önemli bir Selçuklu eseri olan II’nci Kılıçarslan Köşkü çalışmaları halen bitirilemedi. Bu köşkü daha öncesinde beton bir şemsiye koruyordu. Bu şemsiyenin zamanla yıpranması ve kendine bile koruyamayacak hale gelmesiyle, beton şemsiye kaldırıldı ve daha kapsamlı bir proje hazırlanmıştı. Ve 6 Kasım 2014 tarihinde ihalesi yapılmıştı. İhale bitim tarihi ise 500 gün olarak belirlenmişti. Beton şemsiyenin yıkımına 2 Mayıs 2016 tarihinde başlanırken, tarihi yapının hassaslığı nedeniyle yavaş ve dikkatli yürütülen çalışmalar kış ayında durma noktasına gelmişti. Ne yazık ki hedeflenen sürede tarihi köşkün yapısı ortaya çıkarılamadı. Şuan, köşkün 2’inci kat çalışmaları devam ediyor. II’nci Kılıçarslan Köşkü’nün yanı başında, tarihi surları bulma adına yürütülen kazı çalışmaları ise uzun zaman önce durduruldu. O gün bugündür de bir kazma bile vurulmadı. Dışarıdan bakınca bir şantiye alanını andıran tarihi Alaeddin Tepesi, yıllardır bu şekilde bekliyor. Çalışmalar bittiğinde ise güzel bir görüntü ortaya çıkacağı ifade ediliyor. Fakat çalışmaların ne zaman biteceği bilinmiyor.  

TARİH ORTAYA ÇIKARILAMADI

Vatandaşlar bu duruma artık kızıyor. Hatta Diriliş Ertuğrul dizisinin bir sahnesinde, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın sarayında, Ertuğrul Gazi ile buluşmasından yola çıkılarak, “Ertuğrul Gazi saraya çıktı ama halen 2’inci Kılıçarslan Köşkü bitmedi” yorumunda bulunuyor. Vatandaşlar, “Aslında Alaeddin Tepesi iyi değerlendirildiğinde, hem tarih hem de turizm için büyük bir değerdir. Ama ne yazık ki sürekli bir çalışma var. Tarihimizi bir türlü ortaya çıkaramıyoruz. II’nci Kılıçarslan Köşkü çalışması artık hızlanmalı. Dışarıdan bakınca, Alâeddin Cami’nin siluetini de kapatıyor. Kötü bir görüntü oluşuyor. Her taraf şantiye sahası gibi. Ama burası önemli bir tepe. Burada devasa bir tarih yatıyor.” ifadelerini kullanıyor.

BU KÖŞK SELÇUKLU EMANETİ

Konya’nın önemli bir simgesi haline gelen II’nci Kılıçarslan Köşkü, Alaeddin Keykubat zamanında genişletilerek, tamir edildiği tarih kayıtlarında geçiyor. Kare bir plan üzerine, harç ve tuğlalarla iki kat olarak yapılmış, altı kat kerpiç ve molozlarla takviye edilen tarihi köşkün günümüzde çok az bir parçası bulunuyor. 1961 yılında tek duvarın beton bir şemsiye ile muhafazası yoluna gidilse de tahribatın önüne geçilemiyor. Yeni proje ile cam fanus içine alınması planlanan tarihi yapının, daha korunaklı şekilde geleceğe götürülmesi düşünülüyor. Fakat inşaat çalışma süresi uzadıkça, kerpiç yapıdan oluşan duvar halen dökülmeye devam ediyor. 

SALİH KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ