Murat Can

Murat Can

KONYA MÜLAKATI VE PARALEL HASSASİYET

KONYA MÜLAKATI VE PARALEL HASSASİYET

Ak Parti’nin adaylık sürecini yakından takip ediyorum.

Geçen hafta mülakatların yapılacağını ve mülakatta hangi soruların sorulacağını yazdım.

Genel Merkez’de kurulan komisyonlar mülakatları tamamladı.

Konya bir güne sığdırılarak sabaha karşı mülakat tamamlandı. Ankara o gün tam bir Konya çıkarmasına şahit oldu.

Mülakatta hangi soruların sorulduğunu yazmıştım. Bahsettiğim sorular aday adaylarına bir bir yöneltildi. Ancak bilgisini almadığım bazı sorularda soruldu.

Bu sorulardan en dikkat çekicisi paralel yapıyla ilgili sorulardı.

Mülakat komisyonunun özellikle paralel adaylarla ilgili hassasiyetine şahit olduk.

Elbette aday belirlerken bu konuya dikkat edilecekti bunu biliyoruz. Ancak aday adaylarına mülakat sorusu olarak geleceğini düşünmemiştim.  

Komisyon aday adaylarına paralel yapı ve paralel adaylar konusunda sorular sordu. Bu sorulardan anladığım kadarıyla Genel Merkez güçlü adayları seçip zayıfları elerken bir taraftan da paralel yapıya yakın aday adaylarını tespit edip direk elemek istiyor. Sızıntı olmaması için hassas çalışıyor.

Artık hepimiz biliyoruz. Paralel yapıya mensup kişiler kendilerine bir yere yerleşmeleri ya da orada kalmaları konusunda emir verildiğinde, orada yuvalanmak ve teşkilatlanmak için İslam’ı inkar etmekten bile çekinmiyorlar. Bunun örneklerini pek çok defa gördük.

Kaldı ki Ak Parti’ye sızmaları içinde emir aldıklarından eminim. Özellikle geçmişten günümüze teşkilatların içinde bulunan ve ayrışma sürecinde, yani 17 Aralık sürecinden sonra Pennsylvania’ya küfür ederek Ak Partililiğini tescillemeye çalışan bazı isimler oldu. Genel Merkez bu durumun farkına varmış olacak ki ince eleyip sık dokuyarak çürük yumurtaları elemek istiyor. Dolayısıyla Genel Merkez mülakat komisyonu aday adaylarına paralel aday sorusunu üzerine basarak bu yüzden sordu. 

Peki, şimdi sırada ne var? Aday adayları hangi aşamadan geçecek?

Aday adaylarının üçte ikisi ilk komisyonda elenecek. Geriye aşağı yukarı elli aday adayı kalacak diyebiliriz.

Şimdi bu elli isim ara komisyon tarafından değerlendirilecek. Ara komisyon yeniden bir değerlendirme yapacak. Bu değerlendirmeler sonucunda liste biraz daha elemeye tabi tutularak üst komisyona sevk edilecek.

Üst komisyon Genel Başkan’la birlikte aday adaylarını değerlendirmeye başlayacak.

Konya için süreç tabi biraz daha farklı. Muhtemelen listenin ince elenip sık dokunmasında Kerim Özkul’da bulunacaktır. Kerim Bey her ne kadar kendisi bu konular hakkında konuşmasa da anahtar liste çalışmasında yer alacak diye düşünüyorum. Zira Konya’yı ve aday adaylarını kendisinden daha iyi tanıyan başka bir isim yok.

Öyle ki aday adayları değerlendirilirken sadece mülakat sonuçları, temayül ve anketlere bakılmayacak. Konya’da bir de bölge kriterleri var.

Sadece merkeze dayalı bir liste yaparsanız bu isabetli bir liste olmaz.

Beyşehir, Ereğli, Cihanbeyli – Kulu ve Akşehir gibi ilçeleri de göz önünde bulundurarak liste yapılacak büyük ihtimalle. Hal böyle olunca yerel dengeleri de elbette bilecek en iyi isim bu liste çalışmasında bulunacak diye düşünüyorum.

Bu yüzden Konya aday belirleme sürecinin biraz daha farklı olmasını bekliyorum. Bu arada ilk komisyon değerlendirmeleri sonucunda tur atlayan tüm aday adaylarını şimdiden kutluyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR