Konya Sanayisi gençler için açılıyor!

Konya’da mesleki eğitim farkındalığını ve gençlerin mesleki eğitime ilgisini artırmak amacıyla Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi arasında “Konya Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yönlendirme İş birliği Protokolü” imzalandı.
Konya Sanayisi gençler için açılıyor!

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen ile Konya Organize Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü’nün katılımıyla “Konya Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yönlendirme İş birliği Protokolü” imza töreni gerçekleştirildi.

‘GENÇLERİMİZİN FARKINDALIĞINI ARTTIRACAK’

Mustafa Büyükeğen, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Türk sanayisinin ve istihdam piyasasının en önemli sorunu olan, altını çizerek ifade etmek istiyorum; en önemli sorunlarından birisi değil, en önemli sorunu olan Mesleki Eğitim konusunda gençlerimizin farkındalığını artırmak ve gençlerimizi üretime daha nitelikli bir şekilde kazandırmak amacıyla başlattığımız projenin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Hamdolsun, Konya’mız Türkiye’nin önde gelen, güçlü sanayi şehirlerinden biri haline geldi. Makine, otomotiv, gıda, savunma sanayi, ayakkabı gibi pek çok sektörde Türkiye’de öncü firmalarımız var. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’in ardından Türkiye’de en fazla kapasite raporu düzenlenen 5’inci şehiriz. Yıllık 3.3 milyar dolar ihracatımızın yüzde 95’ini sanayi mamulleri oluşturuyor. Ayrıca 12 organize sanayi bölgemiz, 100’ün üzerinde sanayi sitemizle Türk sanayisine güç veriyoruz. Bugün Konya’daki organize sanayi bölgelerimizde 70 binin üzerinde, sanayi sitelerimizde ise 120 binin üzerinde insanımız doğrudan istihdam ediliyor. Bu rakamlar; Konya’mızın güçlü bir sanayileşme süreci yaşadığını ortaya koyuyor. Bu sanayileşme sürecinde, mesleki eğitim hayati öneme sahip, olmazsa olmazımız.

Ancak üzülerek ifade ediyorum ki; tüm zorluklara rağmen yatırım iştahını koruyan, üretimde, istihdamda ve ihracatta rekorlar kıran Konya sanayisinin bugün en büyük sorunu; ‘İnsan Kaynağı’ sorunu. Elbette bu sadece Konya’nın değil, tüm Türkiye’nin sorunu.”

konya-sanayisi-gencler-icin-aciliyor.jpg

‘ELEMAN ARANIYOR!’

Büyükeğen, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; Hepimiz gazetelerdeki sayfa sayfa ‘Eleman İlanlarını’, Servis araçlarına ve fabrika girişlerine yazılan “Eleman Aranıyor” yazılarını görüyoruz.

Birçok sanayicimizin vasıflı ya da vasıfsız çalışan bulamadığı için yeni yatırımlar yapmaktan vazgeçtiğini, hatta mevcut fabrikasında bile tam kapasite ile çalışamadığını biliyoruz. Dolayısıyla devlet-millet el ele vererek, Memleket Meselesi haline gelen “İnsan kaynağı” problemini, “mesleki eğitimin” problemlerini en öncelikli gündem yapmak ve çözümler üretmek zorundayız. İşsiz gençler değil, ülkenin geleceğini inşa eden gençler yetiştirmeliyiz.
Bunun yolu da mesleki eğitime eski itibarını yeniden kazandırmaktan ve gençlerimizi meslek liselerine yönlendirmekten geçiyor. Birazdan imzalarını atacağımız proje, bu anlamda gerçekten çok önemli.

Aslında bu proje ile Konya’da Mesleki Eğitim Seferberliği ilan etmiş oluyoruz. Proje kapsamında; Gençlerimize mesleki eğitimin avantajları anlatılacak. Konya’daki ortaokul son sınıf öğrencilerimize mesleki eğitim tanıtılacak. Bu öğrencilerimize, lise tercihlerini yaparken Konya Organize Sanayi Bölgemizdeki fabrikalar gezdirilecek. Böylece gençlerimiz üretimi yerinde tanımış olacaklar. Bunların yanı sıra, meslek seçimi aşamasında bulunan İlk ve Ortaokul öğrencilerine yönlendirme ve rehberlik desteği verilerek, mesleki eğitime ilginin arttırılmasına, böylece okuldan mesleki eğitime ve iş hayatına geçişlerin bilinçli olmasına katkı sağlanacak. Ayrıca mühendislik bölümlerini düşünen Ortaokul son sınıf öğrencilerimiz, kariyerlerini planlamaları sürecinde desteklenecek. Ben tekrar projenin hayırlı olmasını diliyorum. Buradan basın mensuplarımız ve sizler aracılığı ile; Gençlerimizi, Ailelerimizi, Sanayicilerimizi, Öğretmenlerimizi velhasıl konunun tüm taraflarını bu seferberliğe destek olmaya, Türkiye’nin geleceğini birlikte inşa etmeye davet ediyorum.”

konya-sanayisi-gencler-icin-aciliyor-001.jpg

‘ARANAN ELEMAN YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

Sanayilere aranan eleman yetiştirmek için çalıştıklarını ifade eden Kütükcü, “Konya’nın ve Türk Sanayisi’nin en büyük sorunu insan kaynağıdır. Artık Konya’da dahil olmak üzere sanayicilerimiz insan kaynağı bulamadığı için projelerini erteliyor veya iptal ediyorlar. Konya Sanayisi olarak biz de mesleki eğitime yatırımlar yapıyoruz. Şehrimizde bu alanda yeni bir çalışmayı da başlatmış olacağız. Öğrencilerimiz mesleği yerinde ziyaret edecekler. Bizim kapılarımız öğrencilerimize hep açık. Aranan eleman yetiştirmek için elimizi taşın altına koyduk.” şeklinde konuştu.

‘GENÇLERİMİZ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’

Gençler için birçok proje yaptıklarını ifade eden Mustafa Uzbaş, “Konya Büyükşehir Belediyesi olarak gençlerimize birçok alanda destek olmaktayız. Bu alanda da gençlerimizin kendilerini geliştirmesini için elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

Murat Yiğit ise şu sözlere yer verdi; “Öğrencilerimiz lise tercihini yaparken bu proje onlara katkı sunacak. Yapılacak ziyaretlerle öğrencilerimiz, geldikleri seviyeleri görecek ve alanı yakından tanıyacaklar. Ülkemizin örnek bir şehri olarak bu işbirliğini hayata geçiriyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum.”

 Muhabir
Etiketler :