Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Konya Ticaret Odası Mesleki Eğitimin Kaderini Değiştiriyor

Konya Ticaret Odası Mesleki Eğitimin Kaderini Değiştiriyor

Dün Konya ve hatta Türkiye açısından önemli bir imza töreni vardı Konya Ticaret Odasında.

Bu imza töreniyle ilgili ayrıntıları sizinle paylaşacağım ama isterseniz önce mesleki eğitim konusuna biraz değinelim.

Biliyorsunuz ülkemizde meslek edinme konusu modern zamanlarda ciddi anlamda ıskalandı. Bu milletin çocuklarını köksüz nesiller yetiştirmek isteyen ihanet kadroları meslek liselerimiz açısından ve meslek edinme açısından gerçekten çok kötü kararlar aldılar.

Televizyon dizilerinde, gazetelerde, dergilerde popüler gençliği tasavvur ederken ne yazık ki ipe sapa gelmez, hırsız, eroinman, alkol bağımlısı ve zina yapmayı kendine dert edinmeyen tipolojiler resmettiler. Bir fecaat yaşandı, nesillerimiz adeta harcandı.

Gençlerimiz, çocuklarımız sınav manyağı oldu, çocuklarımızın tek dertleri sınavlarda başarılı olmak, üniversiteye gitmek, kızlar erkeklerle, erkeklerde kızlarla aile baskısı olmadan görüşmek… Böyle bir amaç için yaşadılar gençlerimiz.  

Bir de bunun üzerine 28 Şubat Darbesi geldi ve İmam Hatipleri de ihanetlerine gerekçe göstererek tam anlamıyla bu milletin kökünü kazımak için adımlar attılar.

Bizim çocukluğumuzda bile meslek liselerine girmek sınavlıydı. Zira meslek lisesini bitiren genç ekmek parasını kazanabilir, eline altın bileziği takmış olurdu.

Üniversite ise tamamen insanların becerileri ile ilgili görülür, eğer okuma istidadı varsa gençler üniversitelere giderlerdi.

Üniversiteye gidenlerde hakikaten okur, üniversiteden bir entelektüel olarak mezun olurdu. Öğretmek gerçekten öğretmendi, avukat, hakim, mühendis, doktor, mali müşavir olmanın bir anlamı vardı.

Ama gençler üniversitelere yönlendirilince, içleri boşaltılınca ve üniversiteyi aile baskısından kurtulmanın amacı olarak sunulunca işler değişti ve nesil koflaştı, meslek eğitimi bitti, kolay para kazanmaya çalışan, memur olmak hayatının en büyük ideali olan zirzop, işe yaramaz nesiller yetişmeye başladı.

Şükür ki, bugün itibariyle mesleki eğitimin ne anlama geldiği ülkemizde en azından telaffuz edilmeye başlandı.

Mesleki eğitim, meslek edinmek lisede okuyamayan, ıskartaya çıkmış gençlere bırakılmayacak kadar önemlidir, çok açık yazayım, bir memur olmaktan, bir belediye personeli olmaktan, bir kadroya girmekten meslek edinmek daha önemlidir.

Devletimize milletimize karşı hepimizin mesleki eğitimi geliştirmek, gençlerimizi mesleki eğitime yönlendirmek gibi bir görevimiz var.

İşte bu çerçeveden baktığımızda Konya Ticaret Odasının bu girişimi gerçek anlamda bu ülkeye bir vatan borcunun ifası olarak ifade edilecek büyük bir projedir diyorum.  

Neyse geçelim düne…

Evet, Konya Ticaret Odası Mesleki Eğitim Merkezi açıyor. Bu merkezi Konya Ticaret Odası yapacak ve MEVKA’nın desteği ile inşa edecekler.

Konya’da son yıllarda yapılmış en önemli hizmet olacak. Mart ayında temeli atılacak ve 18 Ayda da bu inşaat bitecek.

Toplam 8.000 m² olacak olan Meslek Eğitim Merkezinde, 28 derslik, toplam 1.500 m² atölye alanı ve 5 bilgisayar laboratuarı bulunacak.

Meslek Eğitim Merkezinde yılda 1.500 kursiyer 50.000 saat eğitim alacak. Mesleki eğitim merkezi ile birlikte 130 Kişi Kapasiteli 4.600 m² Konaklama Merkezi de yapılacak. Konaklama Merkezimizde ayrıca Spor Salonu ve Konferans Salonu da hizmet verecek.

Meslek Eğitim Merkezinde kalan ve konaklama sorunu yaşayan gençler bu konaklama merkezinde, bir başka deyişle yurtta kalacaklar. Hatta eğitim merkezinde eğitimi tamamladıktan sonra da 1 dönem bu yurtta kalabilecekler ve gençlerimiz bu arada iş bulabilecek, kalacak ev bulabilecek.

Özellikle çevre köy, kasaba, ilçelerden ve hatta illerden gelecek olan gençlerimiz burada eğitilecek ve modern anlamda meslek sahibi olacaklar.

Ayrıca KTO, Hannover Ticaret Odası ile de anlaşma yapmış ve burada yetişen gençlerimizin sertifikası Hannover Ticaret Odasından da onay alacak ve bu gençlerimiz sadece Konya’da ya da Türkiye’de değil dünyanın her hangi bir ülkesinde de mesleklerine yönelik iş bulabilecekler.

Ne diyebiliriz, Başkan Selçuk Öztürk ve projeye destek olan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, Allah sizden Razı olsun demekten başka inanın aklıma bir şey gelmiyor.

Bu ülkeyi dert edinen, bu ülkenin gençlerini dert edinen, Selçuk Öztürk, Ahmet Akman gibi insanların Rabbimiz de yardımcıları olsun, birlerini bin etsin… Başka ne diyebiliriz.

İmza töreninde Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de bir kısa konuşma yaptı.

Konya Ticaret Odası’nın, Konya’nın 2023 vizyonu için hazırladığı projelerden bir tanesini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti ve “Asıl olan; insanımıza diploma değil, meslek edindirmektir. Ülkemizin ve şehrimizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin yolu ekonomik kalkınmadan, ekonomik kalkınmanın yolu da mesleki ve teknik eğitimden geçmektedir. Bir tarafta Konya’da yüzde 5’e yakın işsizlik varken, sanayimizin uygun eleman bulmakta sorun yaşadığını görmekteyiz. Bu durum eğitim ve istihdam köprüsünün kopuk olduğunu, işsizlikten çok mesleksizlik sorunu yaşandığını göstermektedir. Bu sorunun temelinde ise insan değil sistem sorunu yatmaktadır. Yanlış eğitim politikalarıyla işsiz nüfustan faydalanamıyoruz. Bugün 4+4+4 sistemiyle sorunun çözümü için büyük bir aşama kaydedildi. Fakat oluşan mesleksiz nüfusa nitelik kazandırmak zorundayız.” Dedi.

MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman ise mesleki eğitime ülkemizde nitelikli, zeki gençlerin değil de, okuyamayan gençlerin yönlendirilmesinden bahsetti ve bunun ne kadar yanlış olduğunu ifade etti.

Ayrıca Ahmet Akman burada bir de müjde verdi, Konya’da güneş enerjisine ve rüzgâr enerjisine yapılacak yatırımlar için de ciddi destekler verdiklerini söyledi. Bu konuyu da Rabbimiz müsaade ederse bir güz yazarız.

Evet, Türkiye değişiyor, Konya değişiyor, dengeler yerine oturuyor, devrim niteliğinde önemli bir proje de KTO’nun önderliğinde, MEVKA’nın desteği ile hayata geçiyor.

Mevlamız ülkemizin büyük yürüyüşüne yardım etsin.

Bu büyük yürüyüşün bir parçası olanlara yardım etsin.

Ol Deyince Olduranın Doksan Dokuz Adı ile İnşaAllah bu işe başlandı, nice güzelliklere vesile olur.

Mesleği Eğitim Merkezinin Konya’mıza hayırlı olmasını diliyoruz, inşa sürecini yürüteceklere de Allah yardım etsin.

Tarih böyle yazılır, ilgililere duyurulur… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR