Konya tüm sektörleriyle büyümeli

Konya tüm sektörleriyle büyümeli

İnşaat sektörünün Türkiye’deki gibi Konya’nın lokomotifi olduğunu ancak sadece inşaata büyümenin sakıncalı olacağını söyleyen Beğen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Demirci, şehrin sanayisi, tarımı ve hayvancılığıyla birlikte büyümesinin gerektiğini söyledi.

Bugüne kadar Beğen İnşaat olarak toplam 3 bin konut yaparak teslim ettiklerini söyleyen ve 2016 yılında da Konya’nın değişik yerlerinde projelerinin devam ettiğini söyleyen Vehbi Demirci “Beğen İnşaat markasını yurt içinde olduğu gibi yurt dışına da taşımak istiyoruz. Geçen sene seçimler nedeniyle ekonomide bir durağanlık yaşandı. Bu dönem bizim için belki bir miktar sıkıntılı geçti ancak bu yıl inşallah meyvelerini tekrar toparlamaya başlayacağız. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaşmak için çalışmaya devam ediyoruz.  Cebine her 200-300 bin lira koyan müteahhitlik yapmaya kalkıyor. Yıllardır inşaat sektörünün içindeyiz. 2016’daki hedefimiz elimizdeki tüm şantiyelerin teslimini yapabilmektir.  2017’de de yeni projelerle birlikte yolumuza devam etmek istiyoruz.  Beğen İnşaat olarak bu güne kadar irili ufaklı yaklaşık 3 bin konut yaptık. 2016 yılının sonlarına doğru Meram İlçemizde 286 konutluk bir projemiz var. Karatay’da 330 konutluk bir projemiz var. Selçuklu İlçesi Hocacihan Mahallemizde de bir proje ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. 2016 yılının sonuna doğru inşallah bu projelerin lansmanlarını yapıp isimlerini duyuracağız. Bugüne kadar yaklaşık 3 bin konut yapmışız. Bir müşterimiz bu konutları tek tek gezip bir şikayet duysun emin olun dairesini ücretsiz verebilirim.  Kaliteli arsa sahibi, kaliteli müteahhit, kaliteli belediye, kaliteli müşteri bir de bununun üstüne iyi niyet eklendiği zaman inanılmaz güzel işler ortaya çıkıyor.  Ev sahibi olmak isteyenler öncelikle evin duvar kâğıdına, dış görünüşüne bakmaması gerekiyor, kullanılan betonu, çatıda ve kat aralarında kullanılan yalıtımı vb. görünmeyen unsurları sorgulaması lazım.” şeklinde konuştu.  

insaat--(2)-001.jpg

KONYA’NIN İNŞAATLA BÜYÜMESİ BÜYÜK TEHLİKE

Konya inşaatı ile büyüyen bir il olduğunu ve bunun da sakıncalı bir büyüme olduğunun altını çizen Demirci,  “Biz Konya’nın sanayisi, tarımı ve hayvancılığı ile büyüyen bir il olmasını istiyoruz.  Konya’da 1000’in üzerinde müteahhidimiz var Konya dışında iş yapabilmiş firmamız yok denecek kadar az. Konya olarak uluslararası bir marka çıkartamadık.  Hangi ile ilçeye gidersek gidelim inanılmaz bir büyüme var. Konut sektöründe büyük bir büyüme var.  Bu büyümenin önüne geçilemiyor. Bir standardın gelmesi gerekiyor.  Şefikcan Caddesinde yıktığımız evler 100 yıllık 200 yıllık tarihi binalar değil. Bütün mazisi en fazla 40 yıl olan binalar. Bugün Avrupa’ya gittiğimizde 200-300 yıllık binaları görebiliyoruz.  Şimdi bazı yerlere imar verildi ve bizden sonraki nesiller bizi hayırla yad etmeyecekler. Çok kısa vadeli planlar yapıyoruz. Şehri bir yerde büyütüp diğer taraflara yaymamız gerekiyor.  78 yılında geldiğimiz Karaman Caddesi yıl 2016 olmuş hala aynı Karaman Caddesi olarak duruyor. O zaman 100 araba varsa şimdi 10 bin araba olmuş. Bu Cadde artık bu trafiği kaldıramıyor. Zamanında bu cadde planlanıp açılsaydı bu sorunlarla karşılaşılmazdı. Belediyelerimizin burada zaafları ortaya çıkıyor.  İstanbul’a her gittiğimde hayran kalarak geri dönüyorum. Oradaki trafiği Konya’ya getirsek kesinlikle trafik felç olur, kimse hareket dahi edemez. Orda trafik yer altından yer üstünden suyun altından, üstünden, ortadan metrobüsle bir şekilde işliyor. Konya’da ise böyle bir planlama yok. Son 10 yıllık süreç sadece müteahhitlere yaradı. Dünyada inşaatla büyüyen ülkeler ekonomik olarak sıkıntı yaşıyorlar. Avrupa’da bu şekilde büyüyen İspanya ekonomisi battı. Biz sanayisi ile büyüyen bir ülke olmak zorundayız.  Kazandığımız parayı sanayide üreterek değerlendirmemiz gerekiyor. Sürekli ihracat yapmamız lazım.” dedi.

insaat--(3).jpg

KONYA’NIN EN BÜYÜK SORUNU MARKALAŞAMAMAK

Konya’dan çıkardığımız kaç tene markamız var? Bir tane gömlek takım elbise markamız yok ancak AVM’lerde çok güzel bayilikler alıyoruz. Konya’da seramik fabrikamız yok, halı fabrikamız yok, kapı fabrikamız yok. Seramik fabrikasının malzemesi Konya’dan gidiyor. Başka ilde üretilip geri geliyor. Kayseri’den Bims getiriyoruz. Milyonlarca metrekare laminant kullanıyoruz ancak bunu dışarıdan alıyoruz. Konya esnafı maalesef hazıra alışmışlar, ancak bayilik alabiliyorlar. Konya olarak markalarımızı oluşturmamız gerekiyor. Neden Konya’dan marka değerler çıkaramıyoruz? Bunun içinde STK’larımızı, Sanayi ve Ticaret Odalarımız sürekli iş adamlarıyla görüşüp istişare edilmesi gerekiyor.  Konya Selçuklu’ya başkentlik yapmış büyük bir şehir. Konya şu anda konut konut diyerek alt yapısı olmadan balonlama olarak büyüyor.  Alt yapı noktasında büyük sıkıntılarımız var. Kanalizasyonlar hala eski kanalizasyonlar. Önümüzdeki yıllarda bu kanalizasyonlar şehrin yükünü karşılayamayacak.  Bugün Ahmet Hilmi Nalçacı’ya rahmet okunuyor. Allah razı olsun yıllar önce Nalçacı caddesini açmış deniliyor.  Ahmet Öksüz, Konya için pek bir şey yapmadı gibi görünür ama şehrin kanalizasyon işine ilk el atan odur. Eser yapıp gitmek lazım. Köprü yapmakla, yol yapmakla, çiçek ekmekle bu işler olmuyor. Bir cadde açacaksan önce fizibilite çalışmasını yapacaksın.” ifadelerini kullandı.

insaat--(4).jpg

ŞEHİRLE BİRLİKTE BÜYÜMEK İSTİYORUZ

İnşaat işlerinin yanında hayır hasenat işlerinde de ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Demirci, “İnşaat işiyle uğraşıyoruz ancak hayır hasenat işlerini de elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Babamızın adına Bozkır İlçemize 6 derslikli Remzi Demirci Anaokulu inşaatı tamamlanmak üzere, inşallah bu yıl hizmet vermeye başlayacak. Yine Ankara Yolu üzerinde atıl bir halde bulunan binayı restore ederek Remzi Demirci Kültür Evi olarak hazırladık. Şu anda haftanın belli günlerinde burada hadis ve tefsir dersleri veriliyor.   Kardeşim Ekrem Demirci Konya Müteahhitler Odası (KOMÜT) Başkanı, bende İnsan ve Medeniyet Hareketi Yönetiminde bulunuyorum. Konya Girişimci İşadamları Vakfı’nı kurduk.  Sporda da Konyaspor’umuza destek olmaya çalışıyoruz. Bir tane Konyaspor’umuz var. Bunun farkında olmamız lazım. Şehirle birlikte büyümeye çalışıyor, hayrı hasenatı unutmamaya çalışıyoruz. Kapımız herkese açık. Hamdolsun kimseye kapımızı kapatmadık. Randevusuz çalışan çok şirketten bir tanesiyiz.” diye konuştu.

vehbi-demirci--(1).jpg

GİV SIRADAN BİR DERNEK DEĞİL

Girişimci İş Adamları Vakfında daha çok akademik çalışmalarla ön plana çıkmak istediklerini belirten Demirci, “Sıradan bir iş adamları derneği gibi değiliz. GİV olarak en önemli özelliğimiz vakıf olmamızdır. GİV kendi kabuğunda büyümeye çalışan bir kuruluştur. İstanbul merkezli bir kuruluş, 300’e yakın üyesi var. İl Şubesi de Konya’ya açıldı. Konya’da başkanlığını da ben yürütmekteyim. Kendimiz de inşaatçı olduğumuzdan yönetime çok fazla inşaatçı almadık. Sanayi, tarım, hayvancılık işleriyle uğraşanlardan bir ekip oluşturduk.  İnşallah bayramdan sonra KOSGEB ve İŞKUR ile eğitim programlarımız olacak. İş adamlarımıza zekât ile ilgili olarak programlar düzenleyeceğiz. Zekât konusunda hassasiyeti arttırmak istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı. 

İSMAİL KOÇ

Kaynak:YENİ HABER