Konya Türkiye birincisi oldu... Övünmüyoruz, ölüyoruz!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’ndan elde edilen bilgilere göre, Türkiye’de hava kirliliği en fazla Konya’da görülüyor. Konya ayrıca, Türkiye haritasında, “tehlikeli” sınıfına giren tek il olarak dikkat çekiyor.
Konya Türkiye birincisi oldu... Övünmüyoruz, ölüyoruz!

Her geçen gün artan çevre sorunlarının başında gelen hava kirliliği, geleceğin dünyasını ciddi bir şekilde tehdit ederek, canlıları ekolojik tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor. Yapılan araştırmalara göre, hava kirliliği çok önemli bir kanser sebebi olurken ve yine kansere bağlı ölümlere sebep olan tehlikelerin de başında geliyor.

Hava kirliliği, başta akciğer olmak üzere çok çeşitli organlar için kanserojen tehdit oluşturuyor. Ayrıca, kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına da sebep oluyor. Özellikle savunma sistemi henüz gelişmemiş olan bebeklerde ve çocuklarda üst ve alt solunum yolu hastalıkları ile zatürreye sebep olan hava kirliliği, çocuklardan sonra en çok kadınları etkiliyor.

Kirliliğin en büyük sebebi insanlar

Hava kirliliğinin en büyük sebebini ise insanların sebep olduğu faktörler oluşturuyor. Normalde soluduğumuz havanın yüzde 78’i azot, yüzde 21’i oksijen ve diğer gazlar oluşuyor. Kullanmış olduğumuz tüm taşıtlar, termik santraller, sanayi ve evlerde kullanılan yakıtlar bu dengeyi bozarak, hava kirliliğine sebep oluyor.

Dünyada yılda yaklaşık 3 milyon kişi, hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybederken, Türkiye’de bu rakamın 45 bin kişi dolaylarında olduğu tahmin ediliyor.

konya.png
Not: Haritadaki ölçülen değerler 15 Aralık 2017 tarihine aittir. Hava kirliliği; iklim koşulları, sanayi üretimi vb. faktörlere göre değişiklik gösterebilir. 

Havası en kirli il Konya

2017 yılı verilerine baktığımızda, partikül madde 10 diye adlandırılan kirlilik düzeyi tüm Türkiye ortalamasında Rize hariç tüm illerimiz sınır değerin üzerinde seyrediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’ndan elde edilen verilere göre; atmosferinde en fazla partikül madde 10 bulunduran il Konya oldu.

1-583.jpg

Türkiye’de havası en kirli olan Konya'da, Meram ilçesi en tehlikeli bölge olurken, Meram ilçesini Karatay ilçesi takip ediyor.

2-413.jpg

Konya ayrıca, Türkiye haritasında, “tehlikeli” sınıfına giren tek il olarak göze çarpıyor.

dre3tg4w0aih0er.jpg

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’ndan alınan raporlarda, Türkiye haritası üzerinde Konya ile eş değer hava kirliliğine sahip başka bir ilin olmaması ise dikkat çekiyor.

Seyfullah KOYUNCU / YENİ HABER

3-277.jpg