Konya Türkiye’ye yeter!

Konya’nın sebze üretiminde de büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Kazım Kandemir, üreticinin önünün açılmasıyla birlikte Konya’nın sebze üretiminde Türkiye’ye yeteceğini söyledi.
Konya Türkiye’ye yeter!

Üretimde Konya denince akla her ne kadar hububat gelse de birçok alandaki kapasitesiyle dikkat çekiyor. Konya’da sebze yetiştiriciliğinin de büyük bir kapasitesi olduğunu vurgulayan üreticiler kendilerinin desteklenmesi halinde Konya’daki sebze üretiminin Türkiye’ye yeteceği noktasında da oldukça iddialı.  Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Kazım Kandemir Konya’da sebze üretimi noktasında Yeni Haber’e açıklamalarda bulundu. Amaçlarının üreticilerin ürettiği ürünleri en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak olduğunu belirten Başkan Kandemir, tarımsal olarak üreticilerin faaliyetlerinin bütün üretim aşamalarında her an takip ettiklerini söyledi.

4-1-6.jpg

KONYA’NIN SEBZEDE BÜYÜK POTANSİYELİ VAR

Konya sebze üreticiliğin büyük kapasitesi olduğunun altını çizen Başkan Kandemir, “Konya’da sebze yetiştiriciliği büyük bir kitle. Konya deyince akla ilk gelen Hububat oluyor. Ama üretici direkt tüketiciye ürününü ulaştıramıyor. Üreticinin önünün açılması gerekiyor.  Üreticiye kolaylık sağlandığından Konya’da yetişen sebze Türkiye’nin her tarafına yeter. Bu potansiyeli değerlendirmek gerekiyor. Örneğin şu anda domates üretiminde Konya’nın 10 milyon ton kapasitesi var. Ereğli, Çumra, merkezde her yerde üretiliyor” diye konuştu.

ÜRETİCİNİN ELİNDEN TUTULMALI

Yaşadıkları en büyük sorunlardan birinin pazarlama olduğunu vurgulayan Başkan Kandemir, “Konya’da semt pazarlarında yerimiz tam anlamıyla alamadığımızdan pazarlamada sıkıntı yaşıyoruz. Kanunen pazarlarda üreticilere yüzde 20 yer verilmiş ama pazarların bir kısmı önceden kurulduğu için o hakları alamıyoruz.  Öncelikle bizim ihtiyacımız bir hal olması. Bize yardımcı olan kimse yok. Üreticinin elinden tutulursa Türkiye’ye yeter. Bize hal’de bir yer verilmesini istiyoruz. Üretici yetiştirmeden değil ürününü pazarlamadan korkuyor. Üretici ne zorlukla ürünün üretiyor ama emeğinin karşılığını almadan verip gidiyor. En kuytu köşesinde de olsa yerli üreticiye pazarlarda bir yer istiyoruz. Hem sattığı kayı dışı ürünü kayıt altına almak, katma değerini sağlamak, halden sonra üreticiler tarladan pazara aracısız satılabilmesi gerekiyor. Ayrıca pazarlardaki yetkisi olmayan kişilerin aldığı kiralarında önüne geçilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

4-1-3-003.jpg

İYİ TARIM UYGULAMALARI İLE KALİTELİ VE UCUZ ÜRÜN

Birlik tarafından uygulanan iyi tarım uygulamaları ile ilaç kalıntısı ürünlerini kaliteli ucuz bir şekilde yetiştireceklerini belirten Başkan Kandemir, “Tarladan alıp pazara getirdiğimiz bir üründe 1 gram dahi ilaç kırıntısı yok. Biz bunu Konyalının daha güvenilir yemesi için yetiştirdiğimiz sertifikalı mallarımızı sertifika gösterme şartıyla üretici pazarları açılmasını istiyoruz. Çünkü tüketicilerimiz en iyisine layık. O yüzden yetiştirdiklerimizi öncelikle Konya’ya sonra da başka illere sevk etmek istiyoruz. İyi tarım uygulamalarının amacı halkımıza daha kaliteli daha sağlıklı ve ilaç kalıntısı olmayan ürünler yetiştirmektir. Birliğimizin amacı iyi tarım uygulaması yapan üye sayımızı artırmak ve gelecekte tüm üyelerimize iyi tarım uygulaması sertifikası almaktır” ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ

4-1-4.jpg