İsmail Koç

İsmail Koç

Konya “uçuşa” geçiyor

Konya “uçuşa” geçiyor

Son dönemlerde başta sanayi olmak üzere bütün alanlarda hızlı bir büyüme içine giren ve birbiri ardına organize sanayi siteleri açan Konya artık kabına sığmıyor.

Zaten geniş bir üretim yelpazesi bulunan Konya Teknopark ve İnnopark gibi kuruluşlar ile daha teknolojik ve katma değeri yüksek ürünler de üretmeye başladı.

Üretimin ardından bir sonraki aşama pazarlama…

İç pazarda da geniş bir ağa sahip olan Konya sanayicisi son yıllarda dünya pazarına da açılmaya başladı. Konya’dan daha önce adını bile duymadığınız ülkelere ihracat yapan firmalarımız var.

Konya’nın dünyadaki pazarını genişletmek için hummalı bir çalışma var. Geçtiğimiz günlerde Konya-Tahran arası direkt uçuşların başlaması için adımlar atılmış ancak sonrasında seferler dondurularak ileri bir tarihe ertelenmişti. Bunun üzerine MÜSİAD Konya Şubesi öncülüğünde, Konya İl Kültür Turizm Müdürlüğü, KTO, KSO, TÜRSAB ve SKAL harekete geçti ve Konya-Kıbrıs arasında direk uçuş çalışmalarına başladı.

Kıbrıs Konya için neden önemli?

Her şeyden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı zamanında Konya’dan getirenlerden oluşuyor. Bu nedenle de Konya ile akrabalık ilişkileri bulunduğundan bu şehre daha farklı bakıyorlar.  Bunun dışında Kıbrıs büyük bir ticari ve turizm potansiyelini bünyesinde barındırıyor.

Türkiye’de 500’e yakın işletmesi bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının Konya’da bir yatırımları ve işletmeleri bulunmuyor.  Tam da bu noktada “Yavru Vatan” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile olan ticaret ve turizmin geliştirilmesi konusu gündeme geliyor.

1,5 milyar dolarlık yıllık ithalatı Konya’nınki ile aynı olan 300 bin nüfuslu Kıbrıs elbette Konya’nın dış ticaretini çok yüksek seviyelere taşımayacaktır belki ama bir başlangıç olacaktır. Zaten planlanan da Konya-Kıbrıs ve İran arasında bir ticaret üçgeni oluşturmak ve bunu daha da yaygınlaştırmak.

Konya-İran arasında yapılması planlanan direkt seferlerin iptal edilmesiyle şu anda Konya’dan hiçbir ülkeye doğrudan uçak seferleri bulunmuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile doğrudan seferlerin başlamasıyla ilk defa bir ülkeye (her ne kadar dünya tarafından tanınmasa da) Konya’dan doğrudan uçuşlar başlamış olacak.

Kıbrıs hamlesini ileriye dönük bir hamle olarak değerlendirmek gerekiyor. Dünyanın diğer noktalarına da ulaşabilmek için bir başlangıç, Kıbrıs’ı da bir üs olarak görmek gerekiyor.

Bu anlamda Kıbrıs girişimini önemli ve değerli bir girişim olarak değerlendirmek gerekiyor.

Darısı diğer ülkelerin başına…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR