Konya ve İngiltere firmaları arasında işbirliği artacak.

Konya ve İngiltere firmaları arasında işbirliği artacak.

Konya ve İngiltere firmaları arasında işbirliği artacak. Konya Ticaret Odası ve İngiliz Ticaret Odası üyeleri arasında ilişkileri geliştirme konusunda mutabakat bildirisi imzalandı.

Konya, Adana, Ankara, Antalya, Eskişehir, İzmir, Kayseri ve Mersin Ticaret Odaları ile İngiliz Ticaret Odası arasında mutabakat bildirisi imzalanması dolayısıyla İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde tören düzenlendi.

Mutabakat bildirisinin kapsamına göre; ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla her iki ülke ticaret odalarının üyelerine yönelik seminer, konferans ve eğitim programları düzenlenecek, fuar ve sergilere katılım desteklenecek. Ticaret odaları heyetlerinin ziyaretleri kolaylaştırılacak, üyeler arasında teknik ve mesleki deneyim alışverişi teşvik edilecek.

Törende konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Dünya siyasetinde etkinliğini ekonomik etkinlikle birleştirmek isteyen İngiltere ile son otuz yılda demokratikleşme ve ekonomik gelişimi ile bölgesinde merkez ülke olan Türkiye’nin ekonomik ve siyasi işbirliklerini daha da artırması gerektiğine inanıyorum. Bu ilişkilerin artırılması sadece Türkiye ve İngiltere değil başta Ortadoğu coğrafyası olmak üzere tüm dünyanın daha istikrarlı, daha güvenli, daha mutlu ve daha huzurlu olmasını sağlayacaktır. Bu da tüm dünya insanlarının mutlu ve güvenli yaşama hakkına inanan bizlerin geleceğe daha umutla bakması demektir. Mevlana’nın hoşgörü diyarı, otuz yıl öncesinin tarım şehri Konya, son on yılda her alanda büyük bir ilerleme kaydetmiştir. On yıl önce bir üniversitesi varken bugün bu sayı beşe çıkmıştır. Şehrimiz, ihracatını son on iki yılda 13,5 misli artırmayı başarmış, yüzde 4,7 işsizlik ile Türkiye’nin en az işsizlik rakamına sahip şehri olmuştur. Konya; Fuar Merkezi, Bilim Merkezi, Teknokenti, Üniversiteleri, sanayi tesisleri, İnovasyon Merkezi, tarımal imkânları ile 2023 Türkiye’sinin en önemli merkez şehirlerinden biri olmayı başaracak potansiyel ve iradeye sahiptir. İşbirliği imzalanan odaların illeri Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda, İstanbul’un desantralizasyonunda Türkiye’nin ekonomik yükünü sırtlayacak illerin olması İngiliz Ticaret Odası’nın çalışmalarındaki hassasiyeti göstermektedir. 1887’de İngiltere dışında kurulan ikinci oda olan İngiliz Ticaret Odası ile Konya Ticaret Odası arasında 2011 yılının Kasım ayında başlayan ilişkilerin bugün imzalanan protokolle devam etmesi gelecekte çok daha yoğun bir irtibatın olacağına işaret etmektedir” dedi.    

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore "Bugün mutabakat bildirisi imzalanan ticaret odaları, Anadolu'nun en dinamik şehirlerini temsil etmektedir. Bu anlaşma sayesinde İngiliz iş dünyasına, Türkiye'nin büyüme öyküsünün İstanbul'dan çok daha fazlasını içerdiği mesajı verilecektir" dedi.

İngiliz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gaunt ise mutabakat bildirisi ile Türkiye ve İngiltere'deki şirketlerin, ikili yatırım ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla mutabakat bildirisi imzlaadıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından 8 ilin ticaret odaları ile İngiliz Ticaret Odası arasında mutabakat bildirisi imzalandı. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk günün anısına İnmgiltere Büyükelçisi Richard Moore ve İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt’a Mesnevi hediye etti.