Lokman Koyuncuoğlu

Lokman Koyuncuoğlu

Konya yüklerinden kurtulmalı!

Konya yüklerinden kurtulmalı!

Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Taşpınar belde halkı, Altınekin ilçesine bağlanmak için sandık başına gitti. Halk oylamasında Altınekin ilçesine bağlanmak için 942 evet oyuna karşılık 556 hayır oyu çıktı. Böylece Taşpınar beldesi Altınekin’e bağlanmış oldu.
        Belki Taşpınar beldesi bir süreliğine Altınekin’in bağlı olacak ama yeni Büyükşehir yasası kanunlaşınca Konya Büyükşehir Belediyesi'nin bir mahallesi olacak.
Öte yandan Yeniceoba, Aşağıçiğil gibi bazı beldeler, kendi belediyelerin kapatılmaması için protesto yürüyüşleri düzenlediler ve bu yasanın yanlışlığına dikkat çekmek istediler.

Konu basit aslında, Türkiye kamu kaynaklarını uzun yıllardır doğru yerlere kullanan bir ülke değil. Bu tercihler çoğunlukla siyasi tercihle yapılıyordu. Ne yazık ki yakın döneme kadar bir siyasi getiri olarak bazı küçük yerleşim yerleri ilçe, bazı küçük ilçeler de il yapıldı.

Haliyle kendi bölgesinde yaşayan herkes kazanımı olan bu makamları kaybetmek istemiyor. Ancak bu gerçek bir kazanım mı yoksa sanal bir durum mu buna bakmak lazım.
Yeni Büyükşehir yasasının uygulamasının en zor olacağı şehir muhakkak ki Konya olacaktır. Yüzölçümü 40 bin kilometre kareye ulaşan Konya’nın idari anlamda tek merkezden yönetilmesi gerçekten çok kolay değildir. Hele ki şimdilerde her il, her şehir bütün bilgilerini, yatırımlarını, etkinliklerini internette paylaşıp şehirler arası rekabetinde herkes tarafından açıkça görüldüğü bu dönemde, büyük yüzölçümü bir övünç kaynağı olamaz. Ancak başarısızlık için bir mazeret olabilir. Kabul edilebilir mazerettir bu ama.
Konya için yapılacak en güzel uygulama bu yasa çıkmadan önce, Ereğli ve Akşehir gibi nüfus ve yüzölçümü olarak il olacak kapasite taşıyan ilçeleri il yapmak olmalıdır. Sosyal doku ve iklim olarak da kendine has durumları olan bu iki ilçenin il yapılması,  Konya’nın ağırlaşan idare yükünde hem kendileri için hem de Konya için önemli bir rahatlama sağlayacaktır.
Bu düzenlemeden sonra yeni Büyükşehir yasasının Konya açısından da uygulaması daha da kolaylaşacaktır.

İl Genel Meclisinin yerine tüm ilçelerden gelecek meclis üyeleri ile yönetilecek Konya Büyükşehir Belediyesi artık Konya Büyükşehir ili olarak adlandırılacak ve merkez taşra ayrımı olmadan her ilçe aynı yatırım ve aynı imkanlara sahip olacak.

Aslında bunun için bile bu yasaya taşra ilçe ve beldelerinin hemen kabul etmesi gerekir. Kabul etmesi bir yana hızlandırılması konusunda siyasilere baskı yapması lazımken, itirazlarını anlamak buradan bakınca pek mantıklı gelmiyor.

Kaynakları eşit kullanmak şartı gereğince belki Büyükşehir de yaşayanların itirazı daha mantıklı görünüyor. Mesela Havzan Mahallesinde yaşayanlar, bizim edindiğimiz haklar var bunları niye Yeniceoba ile paylaşalım demeleri daha gerçekçiyken, bu sesin taşra belediyelerinden yükselmesi gerçekten garip bir durum.
Sonuçta bu yasa için mecliste önemli mesafeler alındı. Yerel yönetimler seçiminin takviminde şuan için bir değişiklik görünmüyor ve 2014 Mart ayında bu seçimim yapılması bekleniyor. Öyleyse bu yasanın uygulama zamanı ancak bu tarih olabilecek.

Hem ilçelerin hem de bu ilçelere bağlanacak belde belediyelerin yeni düzenlemeye geçmek için 1 yıldan biraz fazla bir zamanları var. En iyisi Büyükşehir yasasından nasıl faydalanacaklarını araştırıp, köylerinde şehir mutluluğunun tadına varmak olmalı. Çünkü bu yasa en çok onlara yarayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi
SON YAZILAR