Konya'da, 10. Türkiye Muhasebe Forumu başladı

Konya’da, 10. Türkiye Muhasebe Forumu ve 6. Türkiye Haksız Rekabet Kongresi başladı.
Konya'da, 10. Türkiye Muhasebe Forumu başladı

Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, "Serbest muhasebeci ve mali müşavirlik mesleği ne kadar gelişir ve etkinliği artarsa, kayıt dışı ekonominin etkisi de aynı oranda azalacak" dedi. TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı, "Serbest meslek faaliyetlerinde KDV, yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmelidir"dedi.

Ertürk, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğince (TÜRMOB) düzenlenen 10. Türkiye Muhasebe Forumu'nda, küreselleşmeyle dünyanın çeşitli bölgelerindeki piyasalar arasında sınırların kalktığını ve rekabetin uluslararası boyut kazandığını söyledi.

Artan rekabet sonucunda muhasebe standartlarındaki uluslararası uyumun sağlanması ve uluslararası muhasebe standardının oluşturulmasının önemli hale geldiğini belirten Ertürk, şöyle konuştu:

"İnanıyoruz ki bu organizasyon, bu alanda önemli bir ihtiyaca cevap vermiş olacak. Serbest muhasebeci ve mali müşavirlik mesleği ne kadar gelişir ve etkinliği artarsa, kayıt dışı ekonominin etkisi de aynı oranda azalacak. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında bakanlığımızın vazgeçilmez yardımcısı olan meslek mensuplarıyla aramızdaki bağın çok kuvvetli ve kesintisiz olması gerekir. Meslek mensuplarının görüş, öneri ve katkıları bizim için her zaman vazgeçilmez niteliktedir."

TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı da muhasebe forumlarının ilkini 2006 yılında İstanbul'da yaptıklarını, farklı iller ve temalarla 9 muhasebe formu gerçekleştirdiklerini anlattı.

Forumlarla öncelikle genel kurullarda çok fazla zaman ayıramadıkları mesleki konular için tartışabilecek bir platform oluşturmayı amaçladıklarına işaret eden Sanlı, forumun ana temasını da "Muhasebenin diğer disiplinlerle ilişkisi: Mesleğe getirdiği yenilikler, fırsatlar ve zorluklar" olarak belirlediklerini ifade etti.

- "Serbest meslek yıpranma indirimi getirilmeli"

Meslekle ilgili sorunlar ve taleplere de değinen Sanlı, şunları kaydetti:

"Mesleğimizi ilgilendiren düzenlemelerde ilgili bakanlıklar, TÜRMOB'un görüş ve önerilerini dikkate almalıdır. Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir. 4. dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalıdır. Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak, zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir. Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV, yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmelidir. Serbest meslek yıpranma indirimi getirilmelidir."

Konuşmaların ardından TÜRMOB ile Tescilli Ruhsatlı Muhasebeciler Birliği (ACCA) arasında stratejik ortaklık sözleşmesi imzalandı.

Programa, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti İl Başkanı Musa Arat ve davetliler katıldı.