Konya'da 2 yılda 27 milyon lira çöpe gitti! Bunun vebali ağır

Konya’da günde yaklaşık 45 bin ekmek çöpe gidiyor. Toplam ekmek üretiminin yüzde 3’ünü yansıtan bu sayının, parasal olarak 1 haftalık karşılığı 280 bin lira. 1 aylık israfın karşılığı 1 milyon 120 bin, 1 yıllık karşılığı ise 13 milyon 440 bin lira.
Konya'da 2 yılda 27 milyon lira çöpe gitti! Bunun vebali ağır

Türkiye’de ekmek israfı bir türlü önlenemedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2013 yılında başlattığı “ekmeğini israf etme” kampanyası ile israf oranı düşürülse de halen yüzbinlerce ekmek çöpe gidiyor. Konya’da 2 yıl öncesine kadar yüzde 5 olan ekmek israf oranı, yüzde 3’e düşürüldü. 1 gün içerisinde 45 bin adet ekmek israf ediliyor. Bu israfın parasal karşılığı ise, 40 ile 45 bin lira arasında. Haftada, 280 bin, ayda 1 milyon 120 bin, 1 yılda 13 milyon 440 bin, 2 yılda ise 26 milyon 880 bin liralık ekmek çöpe atıldı. Bu rakamlar, israfın boyutunu gözler önüne sererken, vatandaşların israf konusunda bilinçlenmesi gerekiyor. Ayrıca fırın sayılarına da düzenleme yapılmasının israfı azaltacağı belirtiliyor.

7-1-2-024.jpg

10 ÜSTGEÇİT YAPILIR

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Yolu üzerindeki 15 Temmuz Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi önüne yapılan yürüyen merdivenli, asansörlü ve alttan ısıtmalı yaya üst geçidi, 2 buçuk milyon liraya mal oldu. Yani Konya’nın 2 yıllık israfı paraya çevrildiğinde en az 10 tane modern yaya üst geçidi yapılır. Hatta 3 ilçeye şehir konağı bile inşa edilir. İsraf oran olarak küçük gibi görünse de paraya çevrildiğinde, bile bile çöpe atılan milli servet göz önüne geliyor. İsrafı önlemek ile ilgili kampanyalar devam ederken, Valilik, Kaymakamlıklar, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, çeşitli Bakanlıkların İl Müdürlükleri, STK’lar ve özel firmaların katkılarıyla birçok etkinlik gerçekleştirildi ve gerçekleştiriliyor.

“FIRIN SAYISI FAZLA”

Konu hakkında Yeni Haber’e görüş aktaran Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “İlimizde yüzde 5 olan israf, yüzde 3’e kadar düşürüldü. Gönül ister ki hiç israf olmasın. Oranın daha da düşmesi için çalışmalarımız devam edecek. Konya’da günlük 45 bin ekmek israfı oluyor. Bunun parasal değeri de 40 ile 45 bin arasındadır. İsrafın yüzde 3’ün altına düşmesi için insanlarımızın, soğuk ekmeğin, bayat ekmek olmadığını bilmesi gerekiyor. İnsanlarımız, menüye göre ekmek almalılar. Konya’mızda fırın sayısı oldukça çok. Şehirde fırın enflasyonunu durdurmamız gerekiyor. Bu durumları israfın sebeplerinden sayabiliriz. Vatandaşlarımızdan ricamız, tüketecekleri kadar ekmek alsınlar. 2 yıl öncesine kadar ekmek israfı yüzde 5’ti. Sayın Cumhurbaşkanımızın ekmek israfı ile ilgili başlattığı kampanya etkili oldu.” dedi.  

KAMPANYA FAYDALI OLDU

Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasını yürüten Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) alınan bilgide ise, “Kampanya ile bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırmak adına çocuklarımız, gençlerimiz ve kadınlarımız “özelde hedef kitle”, israfın yaşandığı fırınlar, haneler, lokantalar, oteller ve yemekhaneler ise “hedef mekânlar” olarak belirlenmiştir. Araştırmalar; ekmek üretim ve tüketimini, tüketim alışkanlıklarını, ekmek israfının boyutlarını, israfın nerelerde ve ne şekilde gerçekleştiğini ortaya koymuştur. 2013 yılı sonunda kampanya çalışmalarının etkisinin ölçülmesi amacıyla yaptırılan "Türkiye'de Ekmek İsrafı Araştırması” verilerine göre; halkımızın ekmek israfı ve sağlıklı ekmek tüketimi konularında bilinçlenmeye başladığı, günlük 1 milyon 50 bin, yıllık 384 milyon adet ekmeğin çöpe atılmaktan kurtarıldığı, israfta yüzde 18’lik bir azalma, tam buğday ekmeği tüketiminde yüzde 93’lük, kepekli ekmek tüketiminde ise yüzde 283’lük artış sağlandığı, milli ekonomimize ise yıllık 2,8 milyar TL katkı sağlandığı belirlenmiştir.” denildi. 

BASIN DESTEK VERDİ

Kampanya kapsamında basın kuruluşlarının da israfı önlemeye destek verdiği anlatılarak, “Kampanya çalışmalarında medyadan da azami şekilde yararlanılmaktadır. Bugüne kadar kampanya haberlerine TV kanallarında bin 483, yazılı basında ise 9 bin 322 kere yer verilmiştir. Kamu spotlarımız TV kanallarında 8 bin 20 kez gösterilmiş, 72 adet dergi ve gazetede makalelerimiz yayınlanmıştır. Ayrıca 127 farklı TV programına katılım sağlanarak, ekmek israfının nasıl önlenebileceği anlatılmaya çalışılmıştır. Geniş kitlelere ulaşabilmek amacıyla www.ekmekisrafetme.com sitesi kurulmuş, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım kanallarında kampanyayı tanıtıcı sayfalarımız oluşturulmuştur. Ülkemizde yürütülen çalışmaları ve elde edilen kazanımları dikkatle takip eden Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nı dünyada israf konusundaki çalışmalara katkıda bulunan örnek uygulama olarak göstermiştir.” ifadelerine yer verildi.

SALİH KÖPRÜLÜ / YENİ HABER