Konya’da bu alana yatırım yapanlar hiç kaybetmedi

Konya’da kış aylarının gelmesiyle beraber kiralarda düşüş yaşanmaya başladı. Kiralık ev fiyatlarında yüzde 15 ila 25 arasında düşüşün olduğunu söyleyen Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konut satış fiyatlarında da keskin bir düşüş olduğunu kaydetti.
Konya’da bu alana yatırım yapanlar hiç kaybetmedi

Kış mevsiminin gelmesinden dolayı mal sahipleri boş duran kiralık evlerinin aidat ve yakıt giderlerinden kurtulmak için kiracı arayışına girdi. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kış sezonun başlamasından dolayı kiralarda yüzde 10 ila 25 arasında düşüş olduğunu kaydetti. Kiralık konutlarda şu anlık bir rahatlama yaşandığını söyleyen Altınay, “Kış sezonu başladığından dolayı mal sahipleri ev fiyatlarını aşağıya çektiler. Yakıt ve aidat giderleri üst üste gelmeye başlayınca evini kiraya vermek isteyenlerin sayısı artmaya başladı. Öğrencilerin bazıları evlere yerleşti, bazıları yurtlara yerleşti, tayin ve atamalardan dolayı vatandaşlar sezon içinde evlerini tuttular. Dolayısıyla ev ihtiyacı azaldı. Bu sebeple de kiralık evler ucuzlamaya başladı” dedi.

konya-emlakcilar-odasi-baskani-sedat-altinay.jpg

YÜZDE 25’E KADAR DÜŞÜŞ VAR

Arz talep dengesine göre kiralık evlerin fiyatlarının değiştiğini kaydeden Altınay, şu ifadelere yer verdi: “Kiralık evlerin fiyatlarının artmasında veya düşmesinde arz talep dengesi etkilidir. Bazı yerlerde yüzde 10, bazılarında yüzde 15, bazılarında ise yüzde 20-25 arasında kiralık ev fiyatlarında düşüş mevcut. Kış sezonu olmasından dolayı da kimse evini boş tutmak istemiyor bu yüzden kira fiyatlarında bir gerileme var.”

konya-konut-fiyatlari.jpg

KONUTTA ALIM SATIM DURGUNLAŞTI

Satılık evlerde alım satımda durağanlık olduğunu vurgulayan Altınay, konut kredilerinin zorlaşması ve faizlerin çok yüksek olmasından dolayı alım satımın yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Faizlerin yüksek tutulduğunu ve bankaların kredi kullandırmadıklarını ifade eden Altınay, “Nakit parası olan alım satım yapabiliyor. Bu yüzden burada da durağanlık söz konusudur. Alım satım olmadığı için konut satmak isteyenler fiyatları aşağıya çekerek gayrimenkullerini değerlendirmeye başladılar” diye konuştu.

KONUT ÜRETİMİ ÇOK AZALDI

İnşaat sektörünün durgun olduğunu bu yüzden de inşaatların fazla yapılmadığını bildiren Altınay, “Az miktarda inşaat yapılmaya devam ediyor. Mevcut inşaat halinde olan yerleri ise müteahhitler bitirme çabasındalar. Bu piyasada ev yapmak çok mantıklı değil” dedi.

konya-konut-fiyatlari-001.jpg

1.7 MİLYON TL’YE EV ALINABİLİYOR

Konya’da 3+1 büyüklüğündeki ortalama bir dairenin 1.7 milyon TL ile 2.5 milyon TL aralığında satılmaya başladığını söyleyen Altınay, “Vatandaşlar 3 artı 1 daireyi 1 milyon 700 bin lirayla 2 milyon 500 bin lira bandında bulabiliyor. Ev alımında oldukça çekilme var” ifadelerini kullandı.

GAYRİMENKULE YATIRIM YAPANLAR HİÇ ZARAR ETMEDİ

Gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu söyleyen Altınay, “Yıllardır gayrimenkule yatırım yapanlar hiç zarar etmedi, hep kazandı. Yatırım yapmak isteyen vatandaşlar varsa gayrimenkule yatırım yapmalarının tam zamanıdır. Bağ bahçe ve tarlaya yatırım var, alım satımlar bu yerlerde oldukça mevcut. Ama şu an ev almanın tam zamanı” dedi. Altınay, Konya Emlakçılar Odası üyesi olmayan yerlerden alım-satım ve kiralama yapmamaları konusunda vatandaşları uyardı.

Etiketler :