Konya'da bu bölge canlanacak! Peki trafik problemi ne olacak?

Yüksek Hızlı Tren Garı hizmete girdiğinde, bulunduğu bölge yatırım çekecek. Bu bölgede yoğunluk önemli oranda artacak. Bu kapsamda, araç trafiği de fazlalaşacak.
Konya'da bu bölge canlanacak! Peki trafik problemi ne olacak?

Konya’nın Selçuklu ilçesi Eski Buğday Pazarı alanına modern bir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı yapılıyor. Kamulaştırma ile ilgili sorunlar nedeniyle uzun zamandır inşası beklenilen YHT Garı, Konya için önemli bir yatırım olarak görülüyor. Eski Sanayi, Eski Buğday Pazarı ve Eski Kunduracılar olarak anılan bölgenin ortasına yapılan yeni garın 2018’in ortalarında bitirilmesi öngörülüyor. Ayrıca Adnan Menderes Hali de gar inşaatının sol tarafında yer alıyor. Yeni gar, trafik akışının yoğun olacağı bir bölgeye yapılıyor. Meram ilçesinden çıkan bir vatandaşı, bu bölge veya havalimanına ulaştıran bir yol daha önce inşaat alanın bulunduğu yerden geçiyordu. İnşaat çalışmaları nedeniyle bu yol, eski buğday pazarının ortasından geçmeye başladı. Gar inşası bittiğinde de bu yolun öylece kalacağı koşuluyor. Yeni gar yapıldığında bu bölgeye yeni yatırımlar da gelecek. Burada trafik yoğunluğu ciddi şekilde artacak. Dar ve gar yanında yük indiren kamyonların da kullandığı bu yol, trafik yoğunluğunu kaldıramayacağı düşünülüyor. Bu kapsamda bölgeye yapılacak altgeçidin ciddi şekilde trafiği rahatlatacağı öneriliyor.

8-1-1-030.jpg

ŞİMDİDEN BİR PLAN GEREKLİ

Konu hakkında önerilerini dile getiren kimi vatandaşlar, “Bu bölgenin eski haline hatırlayanımız varsa, o yıllarda trafik konusunda ne kadar yoğun olduğunu biliyordur. Eski Kunduracılar veEski Buğday Pazarı taşındıktan sonra bu yoğunluk burada doğal olarak azaldı. Ama şehrin merkezinde kalan yapısı ve sanayinin yanı başında bulunması nedeniyle halen bir yoğunluk var. Yeni Gar inşasının yanı başından geçen yol da şimdiden yoğunlaşmaya başladı. Şuan bile trafiği zor kaldırıyor. Bu yol bir kasaba yolunu andırıyor. Meram ilçesinden çıkan bir vatandaş bu bölgeye geldiğinde rahatlıkla havalimanı bölgesine geçiyor. Yeni Gar hizmete girdiğinde bu daha da zorlaşacak. Buraya alt geçit yapılması geleceği gören bir yatırım olur. Yetkili makamlardan burada bir araştırma yapmalarını ve bu bölgeye bir alt geçit kazandırmalarını öneriyoruz.” diyor.

dji_0060.jpg

BÖLGENİN YOĞUNLUĞU ARTACAK

YHT garının hizmete girmesi ile bölgeye yeni yatırımların geleceği biliniyor. Eski Kunduracılar Çarşısı’ndaki kamulaştırma da bittiğinde, bölge Konya’nın önemli bir alanı haline gelecek. İlerleyen yıllarda eski sanayinin kamulaştırması bittiğinde de bölge daha kalabalık hale gelecek. Gelecek için şimdiden gerekli planlar yapılsa da araç alt geçidi eksikliği şimdiden görülmeye başlanıldı. Üst geçidin trafik akışını daha da zorlaştırdığı dile getirilirken, alt geçitin bu çerçevede daha da işlevsel olacağı ifade ediliyor. Bölge için şimdiden trafik alt yapısının oluşturulması gelecekte oluşacak trafik sorununu çözebileceği kaydediliyor.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ