Konya'da Damda Devam Eden Bayram Geleneği

Toros Dağlarının eteklerine kurulu, yaklaşık 500 haneli Konya'nın Hadim ilçesine bağlı Dedemli mahallesinde bayramlar, halkın evlerinden birer tepsi yiyecek getirerek bir evin damı üzerinde kurduğu büyük kahvaltı sofrası ve bayramlaşma ile başlıyor
Konya'da Damda Devam Eden Bayram Geleneği

Toros Dağlarının eteklerinde kurulu Konya'nın Hadim ilçesine bağlı Dedemli mahallesinde Kurban Bayramı, asırlardır sürdürülen "Bayram Damı" geleneğiyle, halkın dam üstünde yaptığı kahvaltı ve bayramlaşma yapıyor.

Kent merkezine 170 kilometre uzaklıktaki Dedemli Mahallesi, 500'e yakın hanede iki bine yakın nüfusu barındırıyor. Büyükşehir yasasından önce köy statüsünde olan mahallede, Türk misafirperverliğinin ve imecenin simgesi "Bayram Damı" geleneği yüzyıllardır yaşatılıyor.

Geçmişte, civar köylerdeki vatandaşların bayram namazına katılmak için geldiği mahalleden, aç ayrılmamaları için başlatılan gelenekte, kadınlar tarafından evlerde hazırlanan kahvaltılık siniler, bayram namazından çıkanlar tarafından "Uzun Dam" denilen bir evin damına götürülüyor.

İmece usulü kurulan kahvaltı sofrasında mahalle sakinleri ve misafirler birlikte kahvaltı yapıyor, bayramlaşıyor.

 Editör