Konya’da değerini yitiren sanat!

Her sene bir öncekine göre değer kaybeden bu meslek, ustalarından sahip çıkılması uyarıları geliyor. Ali Karakılıç, "Bu meslek değer kaybetmemeli. Ustasından çırağına kadar herkesin bu sanata sahip çıkması gerekir." dedi.
Konya’da değerini yitiren sanat!

1975 yılından beri terzi olarak çalışan Usta Ali Karakılıç, mesleğin eskiden çok değerli olduğunu ve çırakların bile kıymetli olduğunu söyledi. Terzi mesleğini büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Karakılıç, şu anda ise asgari ücretle çalışan herkesin terzi olarak işe başladığını belirtti. Karakılıç, "Eskiden çıraklık için eleman alınacağı vakit, esnaf olabilirliği testini yapıyorlardı. Şimdi ise bu gelenek kalmadı maalesef. Sadece 'ben terziyim' demek kadar bir önem kaldı." ifadelerini kullandı.

degerini-yitiren-sanat-3.jpg

TERZİ MESLEĞİ MÜŞTERİSİYLE PARALEL EVRİM GEÇİRİYOR

Terzi Karakılıç, esnafın, sanatın ve ürünün değerinin zamanla kaybolduğunu söyleyerek, "Terzilik mesleği değişen müşteri alışkanlıklarına paralel olarak evrim geçirdi. Eskiden müşterilerin pantolonlarını yıpranınca getiriyorlardı, şimdi ise sık sık daraltma, kısaltma gibi nedenlerle geliyorlar. Müşterilerin giyim tarzı da eskisine kıyasla belirsizleşti. Şu an pijama mı pantolon mu giyiyorlar? belli değil." ifadelerini kaydetti.

degerini-yitiren-sanat-1.jpg

"BU SANATA SAHİP ÇIKILMASI GEREKİYOR"

Terzinin değer kaybetmemesi gereken mesleklerden biri olduğunu vurgulayan Karakılıç, "Terzi mesleğine sahip çıkılmamasından dolayı bu işin para kazanmak için yapılmasını önermiyorum. Ancak, hobi olarak yapmak isteyen herkese güzel bir meslek olduğunu ve tam olarak hobi mesleği konumuna geçtiği için tavsiye ediyorum. Bu meslek değer kaybetmemeli. Ustasından çırağına kadar herkesin bu sanata sahip çıkması gerekir." diye konuştu.

degerini-yitiren-sanat-2.jpg

Etiketler :