Konya'da dumana geçit yok

Konya'da dumana geçit yok

Türkiye, yürütülen “Dumansız Hava Sahası” çalışmaları ile dünyaya örnek.  Bu kapsamda Konya’da 7 yıllık dönemde 301 bin denetleme yapıldığını ifade eden Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, yapılan denetimlerde 8149 kişi ve 3045 işyerine 6 milyon 461 bin TL ceza uygulandığını söyledi. 

Ülkemizde tütün ve tütün ürünleri kontrolünün sağlanması için, 19 Mayıs 2008 tarihinden bu yana yürütülen “Dumansız Hava Sahası” çalışmaları ile ülkemiz diğer dünya ülkelerine örnek oluyor. Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, konu ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu.  19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren tütün ile mücadelede yeni bir dönem başladığını ifade eden Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, “Dünyada ve Türkiye’de en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alan tütün ürünlerinin kullanımı konusunda bu tarihten itibaren ülkemizde daha bilinçli, bilgili ve duyarlı çabalar tütün mücadelesini güçlendirmektedir. Tütün mücadelesinin bütün adımlarına halkımızın sahip çıkması kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır” dedi.

sigara--(2).jpg

TÜRKİYE ÖNEMLİ YOL KATETTİ

4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanununda yapılan mevzuat düzenlemeleri sonucunda Türkiye’nin tütün ürünlerinin zararlarından korunmak yolunda önemli adımlar attığını ve bu konuda yasal düzenlemesi olan sayılı ülkeler arasına girdiğini belirten Öznavruz, “Vatandaşlarımızın da bu konuda yüksek bir duyarlılığa sahip olduğu, tütün bağımlılığı olsun olmasın, tütün ürünlerinin kullanımı konusunda yürütülen mücadeleyi çoğunlukla desteklediği bilinmektedir. Kanun kapsamında yapılan denetimlerde karşılaşılan ihlallere ait ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi ile rutin denetimlerin anlık olarak takibi ve raporlanmasını sağlamak amacıyla ve GSM/GRPS teknolojilerinin kullanıldığı Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) hazırlanmıştır. Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi ile ekiplerin acil durum uyarıları, ihbar kayıtları kaydedilebilecek ve raporlanabilecektir. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184’e gelen tütün ihlal ihbarları İl Tütün Kontrol Kurulu Sekretaryası işlemlerini yürüten Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Birimi tarafından ihlalin yapıldığı yere en yakın Tablet PC’ye yönlendirme yapılarak denetimin anlık yapılması sağlanmaktadır” diye konuştu.

sigara--(1).jpg

DENETİMLER ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Bu doğrultuda Konya’ya 33 adet tablet bilgisayar gönderildiğini belirten Öznavruz,  “Tablet bilgisayarlar il merkezimize ve ilçelerimize dağıtılmıştır. İl Merkezimize 9 adet, İlçede 24 adet Tablet bilgisayar dağıtımı yapılmıştır. 4207 sayılı Kanun Uygulamaları kapsamında denetim ekiplerimize tablet bilgisayarlarla ilgili eğitim verilmiştir. Denetim ekiplerimiz tablet bilgisayarlarla 18 Eylül 2012 tarihinde denetimlere başlamıştır. Denetim faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam etmektedir”şeklinde konuştu.

hasan-oznavruz-1.jpg

68 BİN 946 KİŞİNİN MÜRACAAT

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların sigara bırakma polikliniği bulunan sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğinin altını çizen Öznavruz, “Konya’da merkezde 5, ilçelerde ise 5 birimimiz bu konuda hizmet vermektedir. Bu birimler; Konya Numune Hastanesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, i, Beyhekim Devlet Hastanesi, Selçuklu Tıp Fakültesi Aile Hekimliği, Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği, Ereğli Devlet Hastanesi , Akşehir Devlet Hastanesi, Beyşehir Devlet Hastanesi ,Tuzlukçu ilçe Devlet Hastanesi ve Vefa Tanır Ilgın Devlet Hastanesi sigara bırakma Poliklinikleridir. 01 Ocak 2016 tarihinden 31 Mayıs 2016 tarihine kadar Sağlık Bakanlığı tarafından Müdürlüğümüze sigara bırakma Polikliniklerinde ücretsiz olarak dağıtılmak üzere gönderilen sigara bırakma ilaçlarından 369 adet Champix 0.5 mg, 42 adet Champix 1 mg ve 5867 adet Zyban’ın dağıtımları sağlanmıştır” dedi. Öznavruz ayrıca Konya’daki Sigara Bırakma Polikliniklerine 2009-2016 Mayıs döneminde resmi olarak 68 bin 946 kişinin müracaat ettiğini söyledi.

sigara--(3).jpg

6 MİLYON 461 BİN 74 TL CEZA UYGULANDI

Kapalı alanlarda sigara yasağının denetiminin de yapıldığını ifade eden Öznavruz, “Konya’da 1 Ocak-31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle; Emniyetten 378 kişi, Belediyeden 188 kişi, Milli Eğitimden 23 kişi, Sağlıktan 137 kişi ve diğer kurumlardan 63 kişi olmak üzere toplamda 789 kişi İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Görevlisi olarak görev yapmaktadır. 4207 Sayılı Kanun Hükümleri uygulamaları gereği; 2009-2016 Mayıs Döneminde 301 bin 412 kamu hizmet ve özel hukuk kişilerine ait bina ve toplu taşıma araçlarına denetimi yapılmıştır. Yapılan bu denetimlerde 8149 kişiye ve 3045 işyerine 6.461.074.00 TL cezai müeyyide uygulanmıştır. 4207 Sayılı Kanun Hükümleri uygulamaları gereği; 2016 ( 01.01.2016 ve 31.05.2016 ) döneminde 1 işletmeye kapatma cezası uygulanmış olup, 4 tane işletmeye de Nargile Sunum Uygunluk Belgesi olmaması sebebi ile 24.389,00 TL. cezai müeyyide uygulanmıştır” diye konuştu.  

İSMAİL POÇAN

Kaynak:YENİ HABER