Konya'da en pahalı gider konuta, en ucuz gider eğitime

Türkiye İstatistik Kurumu Konya Bölge Müdürlüğü “TR52 Konya Karaman Bölgesi, Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi, 2017” konusunda bir basın bülteni hazırladı.
Konya'da en pahalı gider konuta, en ucuz gider eğitime

Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi Nedir?

Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 çalışması; Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Türk Lirası (TL)’nın satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepeti kullanılarak bölgesel fiyat düzeyi endeksleri elde edildi.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey detayında üretilen endeksler ile farklı bölgelerdeki fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkan sağlanmıştır. Bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edildi.

Konya Bölgesi Türkiye Ortalamasından %1 Daha Ucuz

2017 yılı sonuçlarına göre Konya, Karaman Bölgesinde tüketim harcamalarına ilişkin bölgesel fiyat endeksi 99 olarak gerçekleşti. Bu sonuçla Konya, Karaman Bölgesi Türkiye genelinden %1 daha ucuz olurken, İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına göre 26 bölge içinde en pahalı 14’üncü bölge oldu.

Türkiye’nin 2017 yılı sonuçlarına göre fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölgesi 114,8 ile İstanbul, en düşük bölgesi ise 93,5 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. Bu endeks değerleri, İstanbul’un Türkiye ortalamasına göre %14,8 pahalı, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan'ın ise %6,5 daha ucuz olduğu hesaplandı.

Konya Bölgesinde En Pahalı Grup Konut, En Ucuz Grup Eğitim Oldu

TÜİK Konya Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre; tüketim harcamaları ana gruplarına göre bölgesel fiyat düzeyi endekslerinde Konya, Karaman Bölgesinde Konut grubu (101,6) ile Alkollü içecekler ve tütün grubu (100,1) Türkiye ortalamasından daha pahalı, haberleşme grubu (100,0) Türkiye ortalaması ile aynı, diğer gruplar ise (Eğlence ve kültür (99,3), Giyim ve ayakkabı (98,8), Ulaştırma (98,6), Ev eşyası (98,4), Gıda ve alkolsüz içecekler (97,8), Çeşitli mal ve hizmetler (95,8), Lokanta ve oteller (94,2), Sağlık (93,3), Eğitim (90,4)) Türkiye ortalamasından daha ucuz olarak hesaplandı.

1-042.png