Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

KONYA’DA HANGİ İLÇEYE KİM ADAY OLUR?

KONYA’DA HANGİ İLÇEYE KİM ADAY OLUR?

AK Parti Konya İl Başkanlığı tarafından dün temayül yoklaması yapıldı.

Türkiye’nin demokrasi tarihinde çok önemli izler bırakan Ak Parti, yine çok önemli bir adım attı. 81 ilde bir ilk yaşandı ve temayül yoklaması elektronik ortamda gerçekleştirildi.

Kim bilir, belki de Türkiye’de ilerleyen yıllarda seçimler de böyle elektronik ortamlara taşınır.

Seçimlere katılım noktasında adeta dünyaya demokrasi dersi verecek bir ülke olduğumuzu zaten her seçim döneminde kanıtlıyoruz. Şimdi, temayül süreçlerinde de dünyaya örnek olacak seviyedeyiz.

Şüphesiz ki bütün aday adayları dün oldukça heyecanlıydı.  Temayülde verilen oylar, Genel Merkez’e rota görevi görerek çeşitli telkinlerde bulunuyor sonuçta...

Benim kendi kendime yaptığım temayül sonuçlarından da şöyle bir bahsetmek istiyorum.

Öncelikle Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütecek isim noktasında hiç bu kadar mutabık kalmamıştı Konya yakın tarihimizde.

Mevcut belediye başkanları aday adayı olamadığından, Konya’da Büyükşehir Belediyesi için aday adayı olacak kimse çıkmadı yani anlayacağınız.

Konya’da herkes, Uğur İbrahim Altay konusunda mutabakata varmış. Büyükşehir Belediyesi’nde bir sürpriz olması benim adıma sürpriz olacak açıkçası.

Selçuklu Belediyesi’nin listesinde ise güçlü ve hemen hemen denk rakipler dikkat çekiyor. Açıkçası mevcut başkan Ahmet Pekyatırmacı’nın görevine devam etmesi de sürpriz olmaz. Mustafa Kavuş ve Hasan Görgülü, ikilisini önde görüyorum.

Meram’da da son güne kadar rekabet devam etti. Gerçekten çok güçlü bir listesi var Meram’ın. Çoğunluğu eski teşkilatçı ve belediye çalışanlarından oluşuyor. Yani işi bilen isimler. Fatma Toru yeniden görevine devam eder diye düşünsem de, kimse için kolay bir süreç olmaz Meram’da…

Karatay’da ise bambaşka bir durum var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 dönem kuralından taviz verilmeyeceği konusunda açıklama yaptı ama Mehmet Hançerli’nin göreve devam etme olasılığının da hala mevcut olduğunu söyleyebilirim. Karatay’da da dikkat çeken isimler var. Hasan Kılca ve Ahmet İzi bu isimler arasında öne çıkıyor. Onları da şanslı görüyorum.

Ak Parti’nin Konya’da en büyük taşra ilçelerinden; Ereğli, Beyşehir, Akşehir, Çumra, Seydişehir bölgelerinde ise MHP ile kıyasıya rekabete girmesini bekliyorum.

Ahırlı’da bürokrasi ve siyasetle iç içe olan Ahmet Elden’i önde görüyorum. Ahmet Elden, Konya bürokrasisi ve iş dünyasında da tanınan bir isim.

Geçtiğimiz genel seçimlerde milletvekilliğine de aday adayı olan İsmail Afşar Akşehir’de öne çıkıyor. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi ve APK Daire Başkanlığı görevlerindeki tecrübesiyle öne çıkan Afşar, bürokrasi dünyası ve bölge çiftçisi tarafından da tanınan bir isim.

Altınekin’de Seyit Ali Atçeken ve Hasan Poçan da güçlü isimler arasında olsa da mevcut Başkan Muharrem Dere’nin göreve devam edeceği kanısındayım. Özellikle çevre mahalleler yapılan yatırımların vatandaştaki karşılığı, başkanın yolunu açacak düşüncesindeyim.

Beyşehir’de seçim süreci çok renkli geçecek. MHP ve İP de oldukça güçlü görünüyor Beyşehir’de. Ak Parti’nin Beyşehir için çok iyi çalışması gerekecek.

Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün’ün Meram’a aday adayı olmasıyla Bozkır’da da kıyasıya bir yarış ortaya çıktı. Son dakika aday adayı olan Saadettin Saygı rüzgarı esiyor Bozkır’da. Saygı, en güçlü isim olarak görünüyor. Ancak Bozkır’da listede olmayan bir isim de aday gösterilebilir.

Cihanbeyli de Ak Parti’nin bıçaksırtı bölgelerinden birisi. Çok dengeli bir seçim sürecinin geçmesini bekliyorum. Mevcut Başkan Mehmet Kale’nin tecrübesinden faydalanılır düşüncesindeyim.

Çumra’da Ak Parti’nin bir değişikliğe gitme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Geçenlerde saldırıya uğrayan Mehmet Oğuz’un bir süre istirahat etmesi ya da başka bir kademede görevlendirilmesi muhtemel diye düşünüyorum.

Derbent için de Konya’daki iki saygın isim aday adayı oldu. Hasan Uzman ve Mustafa Acar... Derbent’te de ilginç bir yarış olacak gibi görünüyor.

Ak Parti’nin en çok zorlanacağı seçim bölgelerinden bir tanesi de Ereğli. 2009-2014 tarihleri arasında Ereğli Belediye Başkanlığı görevini yürüten MHP’li Hüseyin Oprukçu’nun ve Oprukçu’dan önce başkanlık görevini yürüten Ak Parti’li Ahmet Özdoğan’ın aday adayı olması Özkan Özgüven’in işini zorlaştırıyor. Ereğli’de kimin aday olacağını son hafta kulisler belirleyecek.

Hadim’de mütevazı duruşu ve Hadim’e yaptıklarıyla mevcut başkan Ahmet Hadimioğlu’nun önde olduğu kanısındayım. Hadimioğlu, Hadim için önemli bir isim.

Yunak’la birlikte en çok aday adayı çıkaran ilçe Hüyük. Yunak 20 aday adayı çıkarırken, Hüyük 14 aday adayı çıkarmış. Bu iki bölgede de çok çetin bir süreç yaşanacak.

Seydişehir’de 2 aday adayının çıkması ise mevcut başkan Tutal’ın şansını artırıyor. Mehmet Tutal önde görünse de, kimsenin beklemediği bir isim dışardan aday gösterilebilir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR