Konya’da hazine bulundu! Büyük turizm getirisi sağlayacak

Konya'nın Karatay ilçesine bağlı Yağlıbayat Mahallesi'nde yer alan iki bin yıllık antik Roma Savatra Antik Kenti'ni gün yüzüne çıkarma çalışmalarında ortaya çıkan mozaik esere paha biçilemiyor.
Konya’da hazine bulundu! Büyük turizm getirisi sağlayacak

Şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan antik kentte, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesinin desteğiyle kazı ekibi çalışmalarına devam ediyor. Bozdağ'ın eteklerinde Konya Müze Müdürlüğünün idaresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan bulgular, yazının bulunmasından önceki (prehistoric) dönemlerden beri bölgenin yerleşim gördüğü ve Roma döneminde de önemli yerleşim yerlerinden biri olduğunu ortaya koydu. Meclis binası, kule, kale, darphane, antik yollar ve yeraltı dehlizleri barındıran kentin, tarihi dokusu da yavaş yavaş açığa çıkmaya başlarken, Roma tiyatrosu ve sahne binasının yer aldığı alanda yürütülen kazı çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

tarih-savatra.jpg

BAŞKAN KILCA EN NET FOTOĞRAFI PAYLAŞTI

Karatay Belediyesi Başkanı Hasan Kılca, Savatra Antik Kentinde ortaya çıkartılan mozaik eseri sosyal medyasında paylaştı.Arkeoloji uzmanları Konya çevresinde ilk kez böylebir eserin yer aldığını belirterek, bu eserin bölge için çok önemli bir bulgu olduğunun altını çizdiler. İlk kez bu kadar net olan fotoğrafta Anadolu Parsı, Anadolu yaban koyunu ve ördek yer alıyor. Başka Kılca antik kentle ilgili daha önce yaptığı açıklamada, “Çalışmalar sonunda amaçlarının Konya'yı turizmde marka şehirler arasında daha üst sıralara taşımak olduğunu belirterek, "Burası da turizmin yeni bir destinasyonu olacak inşallah. Savatra Antik Kenti'nde çok değerli bulgulara şahitlik ediyoruz. Geçen günlerde ilk defa İslamiyet'ten önceki dönemlere ait 'Türk' yazısının bulunduğu bir kitabe elde edilmişti. Yine tiyatro kazısı ve şimdide burada gördüğünüz mozaiklerle birlikte çok özel bir alan olduğunu görüyorsunuz." dedi.

Etiketler :