Konya’da İtalyanların yaşadığı mahalle! Şok eden detaylarıyla

Konya’nın en eski mahallesi, tarihi höyüğü ve kraliçesiyle ile ön plana çıkıyor. İşte tüm detaylarıyla o mahalle!
Konya’da İtalyanların yaşadığı mahalle! Şok eden detaylarıyla

Konya’nın Selçuklu İlçesine bağlı Sızma Mahallesi, Konya’nın en eski mahallesi olma özelliğini taşıyor. Konu hakkında detaylı bilgiler veren Sızma Mahalle Muhtarı Ramazan Dinç, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

‘KADINLARIMIZ HALI DOKUYOR’

Mahalle sakinlerinin yaptığı işlerden bahseden Dinç, “Resmi nüfusumuz 2 bin 277. Ama yeni yerleşimle beraber 5 bin kişiyi geçmiş durumda. Mahalle sakinlerimiz genellikle sanayicilikle uğraşıyorlar. Servislerimizle sanayiye gidiyorlar. Hayvancılık çok az. Kadınlarımız halıcılıkla uğraşıyorlar. Eskiden beri gelen bir el sanatımız. Eskitme halılarını dokuyorlar.” dedi.

sizma-1.png

‘MAHALLEMİZE GÖÇ BAŞLADI’

Mahalleye göçlerin arttığını vurgulayan Dinç, “Şimdi mahallemize geri göç başladı. Her sene 200 kişi geliyor. Nüfusumuz gittikçe çoğalıyor. Merkeze yakın olduğu için ilgi artıyor. Şehir merkezinde kiralar pahalı. Burada kendi yerlerinde ücretsiz bir şekilde yaşıyorlar. Bir şekilde burası daha cazip geliyor.” ifadelerine yer verdi.

sizma-2.png

‘İTALYANLAR YAŞAMIŞ’

Mahallenin tarihinden bahseden Dinç, “Sızma’nın ismi kraliçeden geliyor. Zizima Ana kraliçesi olduğu biliniyor. Sızma Höyük, mahallenin hemen kuzeyinde yer alan bir höyüktür. Konya’nın önemli höyüklerinden bir tanesidir. Alibeyhüyüğü, Çatalhöyük ve Sızmahöyük üçü birlikte kurulmuştur. Eskiden İtalyan’lar burada yaşamış. Orada cıva madeni vardı, kapandı. Şimdi tekrar açılmaya çalışılıyor.” diye konuştu.

sizma-1.jpg

‘KONYA’NIN EN ESKİ MAHALLESİ’

Konya’nın en eski mahallesi olduğunun altını çizen Dinç, “Konya’nın en eski mahallesi burası. Sille’den de eskidir. Bizden sonra Gödene var. 1922 yılında yapılan ilkokulumuz vardı. Onun yerine de bugün Selçuklu Belediyemiz, gelişmiş, son model bir okul yaptı.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

sizma-3.jpg

Diğer Konya Mahalleleri için tıklayınız!

Kaynak:YENİ HABER

 Muhabir
Etiketler :