Hayrettin Atak

Hayrettin Atak

Konya’da kimler aday olacak?

Konya’da kimler aday olacak?

‘Seçim kararı daha 10 saat önce alındı. Hele bir dur. Ne adayı?’ demeyin…

Çok hızlı hareket etmemiz gerek. 65 gün var sadece… Araçlara giydirme yapılmaya başlanmış olmalı sanayide! TCDD aday adayları için gece ek sefer koymamışsa Ankara’ya! çok ayıp etmiş demektir. O kadar yol arabayla çekilmez şimdi. Bir de bu heyecanla…

Seyyar satıcılar, Bedesten’deki Abdullah Abi’nin dükkanının önünde gece mesaisine başlamışlardır, aday adayları için…

Süreç çok hızlı, çok… Acele etmemiz gerek!

…    

Öyle “Seçim neden gerekliydi? Niye bu karar alındı? Amaç ne hedef ne? Sebepler, sonuçlar nedir ” le vakit kaybedilecek  gün değil.

Aradaki prosedürleri kaldırıp direk herkesin merak ettiği konudan başlamak gerek.

Sondan başlıyoruz bu seçime;  

Hangi adayların şansı fazla? Sorunun yanıtı yazının sonunda…

…    

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sürprizleri çok seviyor.

Öyle büyük bir sürpriz ki Türkiye, bugün bambaşka bir sabaha uyandı.

Gündem olarak, moral olarak ve en önemlisi de umut olarak!

24 Haziran tarihinde neler yaşanmış diye baktım ‘Tarihte bugün’ sayfalarına. ‘Belki önemli bir olay önemli bir savaş/zafer yaşanmıştır da, bende ona bağlar kotarırım yazıyı’ diye düşündüğümden... Tarihte, kayda değer önemli bir şey olmamış 24 Haziran’da… 

Ama bu yıldan sonra olacak sanıyorum… Türkiye, bir büyük dönüm noktasında, kendini geleceğe taşıyan kadroları belirlemek için sandık başına gidecek. Bundan daha tarihi ne olabilir ki!

Gelelim karara;  

Sadece 66 gün var. Siz bu yazıyı okuduğunuz saatlerde 65 gün kalmış olacak!

İnanılmaz heyecan verici…

Önceki seçimlerde yaşananların büyük çoğunluğu yaşanmayacak ya da basit şekilde geçiştirilecek büyük ihtimalle... Parti içi temayüller, STK temayülleri, kulis çalışmaları, aday çarpışmaları olmayacak.  İstifa etmesi gereken bakanlara bile bu fırsat/şans verilmedi. Yazık! Olsa da her parti hızlı karar vermek zorunda.

Seçim ekonomisi, Seçim yatırımları, ‘Hele şu seçim bir bitsin bakarız’ edebiyatlarının hiçbiri yaşanmayacak bu seçimde. 

Muhalefet, iktidar herkes mutlu, seçim kararından…

Siyaset tavla oynamak gibi. Attığın zarın ‘Hep yek, ya da şeş beş olması’ önemli değildir. Önemli olan gelen zara göre oynadığın oyundur. ‘An gelir hep yek kilitler/bitirir rakibi.”

Altı kapısının kapalı olması da oyuna dahildir. ‘Altı kapısını kapalı oynayamıyorum’ diyemezsiniz! Mesela…

…   

Erken seçimin faydaları olduğu gibi zararları da var. Öncelikle hazır olmayanlar için… Kararın ekonomiyi rahatlattığı dolar ve borsadan belli. Ekonominin rahatlaması sokağın hoşuna gidecektir. Ama tam anlamıyla yansımalar önümüzdeki günlerde netleşecek… ‘Ne oluyoruz’ sorusunu soracaktır vatandaş!  

…    

Süreç çok hızlı işleyecek. Eski siyah-beyaz filmlerdeki gibi yani. Partiler de, adaylar da, aday adayları da muhtemelen Siyah-Beyaz filmlerin unutulmaz kahramanı ‘Şarlo’ gibi dolanacaklar ortada…

En büyük sürprizi Ahmet Sorgun yaşamış olmalı. Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak… Seçim bittiğinde uyku diye bir şeyin varlığını hatırlamayabilir. En büyük sloganıydı ‘Her an seçim olacakmış gibi çalışıyoruz ve hazırlıklıyız’ cümlesi. İyi bir fırsat sundu ona, Cumhurbaşkanı Erdoğan ona bu kararla… Partisinin seçim işlerini teslim ettiği insana, memleketi için öncelik verecektir elbet. Ancak seçimlerde özellikle bu seçimde risk almayacaktır Sayın Cumhurbaşkanı.

…    

Gelelim yazı başlığına, yani adaylara…

Hali hazırda vekillerimiz var. 26. Dönemi başarıyla geçirmiş vekiller… Bir kısmının üstü çizilmiş olsa da bir kısmının büyük şansı var.

 ‘Erken kalkan yol alır’ ancak bu kadar erken kalkınca insan ufak çaplı bir şoka giriyor. Seçimi 2019’da bekleyenler bu şoku yaşayacak bir süre. Hazırlıksız yakalandılar. O sebeple yeni aday adaylarının şansı bir tık az olacak.  

Ancak 1 Kasım-7 Haziran’dan tecrübeli isimlerin şansları biraz daha fazla olacak. 

En büyük sürprizi 3. Dönemini dolan Belediye Başkanları için yaşadı.

Ne yapacaklar şimdi? Milletvekili olmayı düşünenler içinde süreç çok hızlı. Hemen istifa edip adaylıklarını açıklamak durumundalar.

Açıklayacaklar olacak mıdır? 

 Belediye Başkanlığına aday gösterilmemeleri durumda uzun süre siyasetten uzak kalmak durumunda kalabilirler… Bu çok caydırıcı geliyor…

Bir de Eski Milletvekilleri yeni Cumhurbaşkanlığı danışmanları var…

Hem başarılı bürokratlar’ın beklentisi, hem de Konya’nın başarılı bürokratlardan beklentisi var!

Giriş için bu kadar yeterli.

65 gün sonrasına yetişmek için Pazartesiye falan da listeyi yayınlamamız gerek artık!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hayrettin Atak Arşivi
SON YAZILAR