Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Konya'da konulara İngiliz kalmak

Konya'da konulara İngiliz kalmak

Amerikan emperyalizminin ekonomik saldırısına başka bir açıdan yaklaşmak istiyorum ben; “Dil öğrenmenin gerekliliği penceresinden”

İlkokuldan başlayarak, üniversitenin bitimine kadar İngilizce dersi verip ama İngilizceyi öğretemeyen  dünya üzerindeki tek ülke bizizdir sanırım.

Halbuki düşmanı kendi silahıyla vurabilmenin en önemli yoludur; Dil…

Osmanlı Devletine en parlak dönemini yaşatan Fatih Sultan Mehmet’in ufkunu açan bildiği dillerdir diye düşünmüşümdür hep.

Bugün İstanbul’da Türk Bayrakları dalgalanıyorsa bunun başlangıç noktası onun okuduğu kitaplardı.

Ve yarın Dünya’nın her yerinde ‘Ticari Bayraklarımız’ dalgalanacaksa bir gün bunun yolunu açacak olanda çocuklarımıza öğreteceğimiz dillerdir…

***

Dil, ana iletişim kaynağımızdır. Fikirlerimizi ve düşüncelerimizi başkalarıyla paylaştığımız yöntemdir. Bizi hayvanlardan ayıran ve bizi insan yapan en önemli özelliklerden biridir.

Yeryüzünde binlerce dil var. Ülkelerin kendi dilleri, kendi dillerinin yanı sıra farklı bölgelerdekiler tarafından konuşulan ve anlaşılan çeşitli yerel diller de bulunmaktadır. Bazı diller milyonlarca insan tarafından, diğerleri sadece birkaç bin ile konuşulmakta.

İngilizce başlangıçta İngiltere'nin diliydi, ama İngiliz İmparatorluğu'nun tarihsel çabaları sayesinde Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Hindistan gibi eski İngiliz kolonilerinin birincil ya da ikincil dili haline geldi. Şu anda, İngilizler sadece İngiliz emperyalizminin aktif olarak etkilediği ülkelerin değil, aynı zamanda bu ülkelerin egemen olduğu birçok ticari ve kültürel alanın da birincil dilidir. Uluslararası bankacılığın ve iş dünyasının dilidir. Bu nedenle, bilmek yararlı ve hatta gerekli bir dildir. Her şeyden önce, en yaygın yabancı dildir. 

Eğitim

İngilizce, eğitim alanı için de önemlidir. Birçok ülkede, çocuklara İngilizceyi ikinci bir dil olarak öğrenmeleri için öğretilir ve teşvik edilir. Hollanda veya İsveç gibi resmi bir dil olmadığı ülkelerde bile, bilim ve mühendislik alanında çok sayıda hece bulunur. Bilimlerdeki hakim dil olduğu için, herhangi bir bilimsel alanda bulduğunuz araştırma ve çalışmaların çoğu da yazılacaktır. Üniversite düzeyinde, birçok ülkede öğrenciler, materyalleri uluslararası öğrencilere daha erişilebilir hale getirmek için neredeyse tüm konularını İngilizce olarak inceliyorlar.

İngilizce Konuşan Popülasyona Göre Ülke Listesi

İngilterede %98, Avustralyada %97, Amerikada %95, Kanadada %86, Ganada %67, Almanyada %64, Filipinlerde %57, Nijeryada %53, Pakistanda %49, Fransada  %40, Mısırda %35, İtalyada %34, Güney Afrikada %31, Taylandda %28, Hindistanda %11

Bu oranlar çok ciddi bir oran olarak gözükmektedir. Dünya genelinde tahmini 1 milyar insan ingilizce konuşur, bunun üzerine, 67 ülke resmi dili olarak İngilizce ve ikinci resmi dili İngilizce olan 27 ülke var.

İnternet ve Basın

İnternette, web sitelerinin çoğu İngilizce yazılmış ve oluşturulmuştur. Diğer dillerdeki siteler bile, genellikle siteyi çevirme seçeneği sunar. Basının ana dili: Daha fazla gazete ve kitap İngilizceye başka bir dilde yazılmıyor ve dünyanın neresinde olursanız olun bu kitapların ve gazetelerin bazılarını bulacaksınız. Aslında, uluslararası iletişimde çok baskın olduğu için, bu dili konuşabiliyorsanız neredeyse her konuyla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Kaynaklar İngilizce Öğrenmeyi Kolaylaştırıyor

Pek çok kişi bunun çok zor ve kafa karıştırıcı olduğunu düşünmesine rağmen, İngilizce öğrenmenin dünyanın en kolay dili olduğu için çok fazla kaynak var. Öğrenmek istediğinize karar verir vermez internette ve kitapçılarda binlerce kaynak var. Sadece derslerden ve gramer kitaplarından bahsetmiyorum. Çocukların TV şovları ve kitapları ile geleneksel öğrenme materyallerini tamamlayabilirsiniz. İngilizce altyazılı olarak İngilizce olarak izleyebileceğiniz kadar TV seyretmenizi öneriyorum ve hiç vakit kaybetmeden İngilizce konuşacaksınız.

Seyahat ve İş

İngilizcede iyi bir anlayış ve iletişim ile dünyayı dolaşabilirsiniz. Yabancıların uluslararası dili olduğu için dünyanın her yerinde yardım ve yardım almak kolaydır. Çevrimiçi seyahat ile test edebilirsiniz. Bulabileceğiniz herhangi bir seyahat rezervasyon sitesi, İngilizce olarak bir rezervasyon seçeneği olacaktır. İngilizce becerileri, takip etmeyi seçtiğiniz herhangi bir iş girişiminde size yardımcı olacaktır. Bazı ofisleri, şirketleri, devlet kurumlarını, hatta matematik veya mühendislik şirketlerini ziyaret ederseniz, İngilizcenin önemini göreceksiniz. Herhangi bir büyük şirket, işe aldıkları kişilerin İngilizcede iyi olup olmadığını öğrenmek için profesyonel personelini işe alır. Uluslararası düzeyde çalışmak isteyen şirketler, iyi İngilizce konuşanlar, yazarlar ve okuyucular olduklarında çalışanlarını iyi eğitimli olarak görmektedir.

Dili Öğrenmek İçin 5 Değerli Neden

            Yeni kariyer fırsatları için, daha iyi okullar için, internet'in en iyi dili olduğu için, hayatınızı daha eğlenceli hale getirdiği için, daha akıllı hale getirdiği için hayatımızda ikinci bir dil olmalı. Konya'da Sami Çavuşoğlu ve Sami Hocamın öğrencisi olan ingilizce öğretmeni Tevfik Ekmekçiğil abimin vizyon sahibi olmalarından, sürekli kendilerini geliştirdiklerinden dolayı öğrencileri, öğrenim hayatlarında ve iş hayatlarında başarılı yerlerdedirler.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR