Konya’da Mazi’den Ati’ye ticaret kervanı yürüyüşü

Konya’da Mazi’den Ati’ye ticaret kervanı yürüyüşü

MÜSİAD Konya Şubesi tarihi mirasa sahip çıkmak amacıyla geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak, “Mazi’den Ati’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” gerçekleştirdi. 

yeni-haber-fotogaleri-028.jpg

Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’nda düzenlenen programa Konya Valisi Muammer Erol, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, AK Parti Konya Milletvekili Adayı Ahmet Sorgun ve MÜSİAD üyeleri katıldı. Develer ve atlardan oluşan temsili ticaret kervanı dualarla yürütüldü. Daha sonra Kuruçeşme Kervansarayı’na varan kervandan ticaret malları indirildi. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, protokol üyelerine vazo hediye etti.

musiad0.jpg

Programda konuşan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, uzun zamandır kervan hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, “Kervanımız yola çıktı. Bugün bir durağına 1207 yılında yapılan Selçuklu Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde bu ticaret kervanların ağırlamak üzere ülkenin sosyo-ekonomik seviyesini yükseltmek ve ticaretini arttırmak adına yapılan kervansaraylarından bir tanesinde mola verdik” dedi.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ise, kervansarayların Anadolu’yu zenginleştiren, geliştiren, doğru ve güvenilir ticaretin en önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Ticaret yolları üzerinde 30 veya 40 km aralıklarla yaptırılan bu kervansaraylar ticaretin devlet ekonomisin deki önemini işaret etmektedir” diye konuştu.

musiad1.jpg

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay konuşmasında, MÜSİAD’ın güzel bir iş yaptığını belirterek, “Ben kendilerini tebrik ediyorum. Bu hanı aktif olarak kullanmalarından dolayı çok mutluyum. Çünkü bu tür eserler Anadolu’nun Türk yurdu olduğu tarihten itibaren Selçukluların Anadolu’ya mühürleri. Restorasyonları yapılıyor ama çok aktif olarak kullanılamıyor. MÜSİAD bu manada çok güzel iş yapmış kendilerini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

musiad2.jpg

AK Parti Konya Milletvekili Adayı Ahmet Sorgun, geçmişte hanların aktif kullanıldığını hatırlatarak, “Yüzlerce hanlarımız var ve ticaret bunlar üzerinden yapılıyordu. Bugünde yine Türkiye kuzey, güney arasında doğu, batı arasında dünyanın ticaret merkezi olma yolunda ilerliyor” şeklinde konuştu.
Konya Valisi Muammer Erol ise, “Bin yıl önce olduğu gibi Konya’nın yine Anadolu’nun güvenlik ve esenlik içerisinde yaşanılan ve ticaret yapılan, bir o kadar da bizi biz yapan değerlere sahip çıkılan mekanı, yeri olarak durumu muhafaza ettiğini bugünde görüyoruz” açıklamasında bulundu.