Konya’da mülteciler konuşuldu

Konya Valiliği’nde Suriyeliler konulu değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Konya’da mülteciler konuşuldu

Konya Valiliği’nde Suriyeliler konulu değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. 
Ülkelerindeki çeşitli sorunlar sebebiyle başta Suriye olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen sığınmacıların genel durumunun tartışılması, sorunlar ve ihtiyaçlar çerçevesinde Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından yapılan çalışmalar ve yapılacak olan çalışmalar için görüş alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya, Başbakan Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Başbakan Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, Türkiye'nin 2 milyon Suriyeliyi misafir ederken tüm Avrupa Birliği ülkelerinde bu rakamında 130 bin olduğunu söyleyerek, "Bu rakamlar bile bizim medeniyet kökenimizle, algımızla bugün maalesef dünyada demokrasi ve insan haklarını gündem olarak ortaya koyan ülkelerin davranışını ve yaklaşımını sergiliyor" dedi. 
Başbakan Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş sözlerine şöyle devam etti; "Türkiye, Suriye meselesinde bütün gücünü ortaya koymuş. Devletiyle, kamu kurumuyla ve sivil toplumuyla bizim kadim medeniyetimizin bize emrettiği neyse onu yerine getirmeye çalıştı. İşte son günlerde basında, görsel medyada görüyorsunuz Makedonya, Sırbistan, Avusturya sınırında yaşanan acı ve ızdırap dolu, insanın vicdanı titreten yüreğini yakan manzaraları. Türkiye’de 2 milyon Suriyeli misafirimiz varken, bütün Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında toplam 130 bin Suriyeli var. Suriyeliler için Türkiye’de yaşayan misafirlerimiz için kamu ve sivil toplumuyla ülke olarak, 6-7 milyar civarında bir kamu harcaması yapmışken bütün Avrupa Birliği ülkelerinin tamamının yine ülkemizin Suriyeliler için yaptığı harcama 450 milyon civarında. Bu rakamlar bile başlı başına aslında bizim medeniyet kökenimizle, algımızla bugün maalesef dünyada demokrasi ve insan haklarını gündem olarak ortaya koyan ülkelerin davranışını ve yaklaşımını sergiliyor. Bizim hedefimiz bu coğrafyanın istikrara kavuşması, her ülkenin kendi halkının inancı ve demokratik hukuku çerçevesinde yeniden inşa edilmesidir. Suriye konusuna bakışımız da yine bu çerçevede. Sınırların anlamsızlaştığı bütün bu coğrafya halklarının kardeşliğini ortaya koyabildiği ve her ülkenin kendi içerisinde halkıyla bütünleşebildiği bir yapı oluşmasını arzu ediyoruz. Bu yönüyle Suriye meselesi biz hep Konya’nın evladı olarak sayın Başbakanımızın önderliğinde çıkar eksenli değil değer eksenli bir politika ortaya koyarak baktık ve yine bu bakışımızı bu işin maliyeti ne olursa olsun bugüne kadar devam ettirdik. Suriye meselesini bugün artık sadece bir dış politika meselesi olarak değil bir toplumsal mesele olarak hatta birçok yönüyle artık bu ülkenin iç politika meselesi olarak da görür duruma gelmiş durumdayız.” 
Toplantının ardından başbakanlık heyeti, mevcut durumu yerinde görmek ve tespit etmek amacıyla bir dizi görüşmeler yaptı.