Konya’da obruk oluşan tarlalara ne oluyor?

Konya’da tarlalarda oluşan obruklar, çiftçileri mağdur ediyor. Fakat çitçiler, küçük çaplı oluşan obrukları doldurarak tekrar tarıma kazandırıyorlar.
Konya’da obruk oluşan tarlalara ne oluyor?

Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, şu ifadelere yer verdi; “Ufak çaplı oluşan obrukları doldurup, tarla olarak kullanan çiftçilerimiz var. Büyük obrukların doldurulma şansı zaten yok. Obruğun bulundu alanın etrafı çevriliyor ve vatandaş yine tarım yapmaya devam ediyor.”

durmus-uner-yeniden-baskan-1675684190.webp

‘AYNI ARAZİDE TARIM YAPILABİLİYOR’

Daha önce obruk oluşmuş alanlarda tekrar tarım yapılabildiğini dile getiren Başkan Üner, “Aynı arazide tarım yapılabiliyor. Alanın tamamının çökmesi gibi bir durum yok. Obruk sadece Karapınar’da değil, Çumra’da, Karatay’da da var. Karapınar’daki obrukların doldurulma şansı neredeyse hiç yok. Tarlasında obruk oluşan çiftçi mağdur oluyor. Çalıştıracak işçi bulamıyor. Ama yapacak bir şey yok.” ifadelerine yer verdi.

obruk-3.jpg

‘FATURA KARAPINAR’A KESİLİYOR’

Sulu tarım yapıldığı gerekçesiyle Karapınar’da obruk oluşma bağlantısının olmadığını vurgulayan Üner, “Ufak tefek obruk oluşumları devam ediyor. Bu bir doğal afet. İnsanlar yaşadığı bölgede doğal afet yaşanıyor diye şehrini terk etmiyor. Bir şekilde buna uyum sağlanmaya çalışılıyor. Karapınar’da obruk oluşumunu tamamen sulu tarıma bağlamak haksızlıktır. Çünkü hepimiz aynı havzadan sulama yapıyoruz. Ama fatura Karapınar’a kesiliyor. Bu doğal bir oluşum.” diye aktardı.

obruk-1.jpg

‘MEKE GÖLÜ’NDE SU KALMADI’

Meke Gölü’ndeki son durumu aktaran Üner, “Meke Gölü’nde su kalmadı. Yağışlı zamanlarda su birikiyor. Ama daha sonra tekrar sular çekiliyor. Belediyenin kanalizasyon arıtmadan elde ettiği suyu oraya basma projesi vardı. Henüz hayata geçmedi. Olursa fayda sağlayabilir.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :