Konya'da öğretmen açığı var mı? En yetkili ağızdan açıklama

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Yeni Haber'e açıklamalarda bulundu. Konya'da öğretmen açığı var mı?
Konya'da öğretmen açığı var mı? En yetkili ağızdan açıklama

Konya’nın öğretmen doluluğu anlamında Türkiye’de ilk sıralarda geldiğini söyleyen Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Konya’nın FETÖ/ PDY kapsamında açığa almalardan etkilenmeyeceğini ve doğrultuda çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından FETÖ/PDY bağlantısı olduğu tespit edilen 1193’den fazla öğretmenin açığa alınmasının ardından bu öğretmenlerin boşluğunun nasıl doldurulacağı sorusu gündeme geldi. FETÖ/PDY bağlantısı tespit edilen öğretmenlerin açığa alınmasının Konya’da herhangi bir öğretmen sıkıntısı oluşturmayacağını ifade eden Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, “Merkezde zaten bizim norm fazlası öğretmenimiz var. Sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Kalan kısmını da ücretli öğretmen alarak kapatırız.  Ufak tefek her ilde sıkıntı olabilir ancak Konya olarak öğretmen anlamında bir sıkıntımız yok. Zaten ilimizde öğretmen doluluk oranı yüzde 99.50’dir. Türkiye’de bu anlamda en önde gelen iller arasında yer alıyoruz. O nedenle de ciddi bir öğretmen problemimiz olacağını düşünmüyorum. Buna göre de hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi.  Hatırlanacağı üzere Konya’da ilk etapta 626 öğretmen açığa alınmıştı. Daha sonra buna 230 isim daha eklenmiş ve sayı 902’ye ulaşmıştı. Son dalgada ise 252 kişi daha açığa alınarak Konya’da toplamda 1193 öğretmen açığa alındı.

15 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALINACAK

Milli Eğitim Bakanlığı açığa alınan öğretmenlerin boşluğunu 15 bin sözleşmeli öğretmen ile doldurmaya hazırlanıyor.  Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) gerektirmeyen alanlar için ön başvurular 8-11 Ağustos tarihleri arasında yapılırken ÖABT gerektiren alanlar için ön başvurular 5-8 Eylül arasında alınacak. İlan edilen kadrolar için 2016 KPSS10 ve KPSS121 puan türlerinden 50 ve üzeri taban puana sahip adaylar, sözlü sınav için "http://ikgm.meb.gov.tr" adresinden başvuru yapabilecek. En yüksek puanlı adaydan başlamak üzere ilan edilen kadronun 3 katı kadar aday sözlü sınava alınacak.  Sözlü sınavlar, Türkiye genelinde oluşturulan 18 sınav merkezinde gerçekleştirilecek. Adaylar sınav merkezi tercihlerine göre sözlü sınava girecek ve ardından başarılı olanlar arasından puan üstünlüğüne göre tercihler alınıp atamalar gerçekleştirilecek.  Sözleşmeli öğretmen alımı ile ilgili sözlü sınava alınacak adaylara ilişkin süreç takvimi, yapılacak iş ve işlemler, bakanlığın "www.meb.gov.tr" internet sitesinden duyurulacak.

ADAYLAR SÖZLÜ SINAVA TABİ TUTULACAK

Öte yandan, sözlü sınavda adaylar, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, öz güveni ve ikna kabiliyeti, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri yönüyle değerlendirilecek. Sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanlar, başarılı sayılarak sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkını elde edecek.  Sözlü sınava alınacak adaylar "http://mebbis.meb.gov.tr" ve "http://ikgm.meb.gov.tr" adreslerinden duyurulacak. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alan adaylar, en fazla 20 eğitim kurumunu elektronik ortamda tercih edebilecek. 

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ