"Konya'da turizm kültürü oluştu"

HAYRETTİN ATAK, İSMAİL POÇAN / YENİ HABER
"Konya'da turizm kültürü oluştu"

Bu haftaki söyleşi kuşağımıza Lupo Tour Turizm sahibi Murat Sarıkaya konuk oldu. Konya’da tatil bilincinin artık oturduğunu belirten Murat Sarıkaya, Konya hem yüz ölçümü hem de ulaştığı bölge itibariyle turizmde zenginliği çok fazla ama yıllardır Mevlana konusunda biliniyoruz. Konya’nın potansiyelini değerlendiremiyoruz” dedi.

SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

1975 yılında Konya’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi ardından Turizm Otelcilik ve Beden Eğitimi Öğretmenliği’ni bitirdim. 16 senedir turizmci olarak Konya’nın değişik acentalarında çalıştım. Yılbaşından bu tarafa da Lupo Tour olarak müşterilerimize hizmete devam ediyorum.

KONYA’DA TATİL BİLİNCİ VE KÜLTÜRÜ NASIL? İSTENİLEN SEVİYEDE Mİ?

3-5 senedir ciddi anlamda tatil bilinci oluşmuş durumda. Acentalara erken rezervasyon yaptırılarak kültür turlarına katılarak hem ekonomik hem de görüp gezilebilecek yerleri ulaşım olanakları arttı. Ekonomik açıdan zaten bu bilinç oturdu ama ülkemizin bazı durumlarından dolayı mesela erken rezervasyon iç pazar dediğimiz Türk Pazarında yabancılar gibi olmuyor. Bu da Türk ailesinin sosyal yapısı çoğu iş sektöründe halen izin zamanının belli olmaması buna önemli sektörlerde dahil. Sadece Milli Eğitim’de çalışan öğretmenlerimizin senede 3 aylık zamanı var. Onda da ailelerin sosyal yapısından dolayı kimisinin çocuğu yeğeni, komşusunun düğünleri yaz aylarında olduğu için yaptıramıyorlar. Avrupa ülkeleri gibi etkili değil. Türkler daha çok son dakika rezervasyonları yaptırıyorlar. O yüzden de erken rezervasyon yaptırmadıkları için diğer ülkelerden gelen turistlerden daha fazla para ödeyip tatillerini pahalıya yapıyorlar. Bu durumda buna büyük şirketlerde dahil çalışanlarının izin durumlarını ayarlayamamasından kaynaklanıyor.

AMA SAYI HER GEÇEN GÜN  ARTIYOR SANIYORUM...?

Evet kesinlikle. Bir şekilde tatilini kesinleştirip, ya da tatil sigortası yaptırıp kendini sigortayla garanti altına alan misafirlerimiz daha da artıyor. Erken rezervasyonun avantajından yararlanıyor. Şu anda erken rezervasyonun son günlerindeyiz. İlk dönemlerinde çok ciddi indirimler vardı. Artık yurt dışı, gemi turlarında otel programlarımda hepsinde uygulanıyor.  Ne kadar erken alırsanız o kadar avantajlı olur.

TUR’LARLA TATİLE GİTMENİN NE GİBİ AVANTAJLARI OLUYOR?

Turla gidilmesi her şeyden önce ekonomik açıdan daha avantajlı oluyor. Çünkü seyahat acentaları otellerle kışın yaptığımız kontratlara istinaden kontenjanlı odalarımız garantili odalarımız ve ekonomik anlaşmalarımızdan dolayı ve misafirlerimize taksit imkanı sunmamızdan dolayı acentalarla seyahat etmesinin ekonomik avantajı var. Daha sonra bu işin güvenlik açısından da avantajı var. Biz TURSAB’a bağlı seyahat acentaları olarak misafirlerimizin sıkıntı ve sorunları önceliğimizdir. Öncelikle yıl içindeki streslerini atabildikleri senelik tatillerini güzel geçirebilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Bunu hem ekonomik yönden hem de güvence açısından müşterilimizin arkasında duruyorlar.

10-1-3-002.jpg

GÜVEN BU TÜR HİZMETLER İÇİN EN ÖNEMLİ UNSUR SONUCU ÇIKIYOR ANLATTIKLARINIZDAN…

Tanıdığınız bir kişiden hizmet almak her şeyden önce tatilinizde başınıza gelebilecek pürüzleri ortadan kaldırır. Nasıl bir hizmet istediğiniz nasıl bir tatil istediğiniz konusunda satış danışmanlarının sizi yönlendirmesi doğrultusunda yapacağınız bir tatil her zaman avantaj olur.

TATİLİNDE AMACI BUDUR ZATEN SANIYORUM...?

Kesinlikle. Artık tatil bir ihtiyaç. Lüks değil. Yoğun iş stresi, yoğun hayat temposundan yılda bir kez yaptığı tatili insanların mutlu geçirmesi hakları. Biz de misafirlerimizin isteği doğrultusunda tesis ve otellere yönlendiriyoruz. O tarzda turlara yönlendiriyoruz. Birinci derecedeki amacımız müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak.

KONYA GENELDE HANGİ TURİZMİ TERCİH EDİYORLAR?

İstanbul, Ankara, İzmir’deki oluşan tatil bilinci 3-5 senedir Konya’da da oluştu. Konyalılarda turların avantajlarından yararlanmak için acentaları tercih ediyorlar. Özellikle orta yaş ve emekliler kültür turları yapıyorlar. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın çeşitli yerlerine kültür turları çıkartıyoruz artık.

MESELA NERELERE?

Türkiye içinde Karadeniz her zaman birinci sırada. Yine Çanakkale, İstanbul, Kapadokya turlarımız ön safhada. Yurt dışı olarak da özellikle son 1-2 senedir vizesiz olduğundan dolayı Balkan turları biraz da kültürümüze yakın olduğundan dolayı tercih ediliyor. Yine Avrupa’nın değişik bölgelerine destinasyonlar yapılıyor. Konya’dan Rio Karnavalına bile misafir göndermeye başladık.

PEKİ KONYA’NIN TURİZMİ İÇİN, ÜZERİNDE DURULMASI GEREKEN YERLER NERELER?

Konya aslında bu konuda zengin ama biz şu anda bu konuda Mevlana ile ön plandayız. Mevlana dışında Konya’da çok ciddi doneler var. Ama bunları kullanamıyoruz. Mesela Sille Konya için önemli bir bölge. Buralar belediyelerin desteğiyle daha iyi hale geliyor. Sille’nin yanında yine Kilistra, Çatalhöyük gibi dünyanın ilk yerleşim yeri olan büyük bir hazine var. Hala oranın çok iyi tanımının yapıldığını düşünmüyorum. Çatalhüyük gibi bir yer başka bir ülkenin elinde olsa çok ciddi gelirler elde eder. Onun haricinde doğal güzelliklerimiz de çok fazla. Konya’ya çok uzak olmayan Hadim bölgesi, Yerköprü Şelalesi, Beyşehir Gölü, yine avcılık turizmine yönelik güzel sahalar bulunuyor. Konya hem yüz ölçümü hem de ulaştığı bölge itibariyle turizmde zenginliği çok fazla ama yıllardır Mevlana konusunda biliniyoruz.

TADİLATLAR GELEN TURİSTLERİ NASIL ETKİLİYOR?

Tabiki çalışmalar gelen turistler üzerinde ciddi rahatsızlıklar yaratıyor. Yani çalışmaların bir an önce bitirilip sonuçlandırılması lazım. Mevlana’nın giriş çıkışlarının ücretsiz hale gelmesi de Mevlana’nın ruhuna uygun olduğu düşüncesindeyim. Bunun gelen turist açısından daha iyi olacağını düşünüyorum.

SON OLARAK TURİSTLERİN KONYA’YA PARA BIRAKMASI İÇİN NE YAPILABİLİR?

Bu yıllardır konuşuluyor. Konya’yı bir transit alanı olarak Mevlana gezisi yapıp yemek yiyip geçer pozisyonda. Konaklama yapanda var. Konya’nın belli haftalarda doluluk oranını tüm seneye yaymak çok önemli. Bunlar güzel projeler yapılarak yurt dışından gelen misafirlerimize konaklama fırsatı sunulmalıdır.