Konya’da yerlileşme hareketi

Konya Ticaret Odası Başkanlığı tarafından desteklenen ve Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen “Ara Malı İthalatı ve Yerlileşme Paneli” gerçekleştirildi. Panelde, yerli üretimin önemine vurgu yapılarak, Konya’da üretim süreçleri konuşuldu.
Konya’da yerlileşme hareketi

Programa Konya Valisi Cüneyt Orhan Topak, Konya Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Sanayi Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Sürekli, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Nuri Barış Tartıcı,  Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Savaş Ülger ve çok sayıda basın mensubu katıldı.  Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Sekreter Savaş Ülger, Türkiye’nin yaklaşık bir kısmının ara malı ithalatından oluştuğunu ifade etti.

“ARA MAL İTHALATININ AZALTILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Dış Ticaret açığının süreklilik haline geldiğini vurgulayan Savaş Ülger, “TÜİK Rakamlarına Göre 2000 Yılında 90 milyar dolar olan ara malı ithalatı 2017 yılında 171 milyar dolara ulaşmıştır. Tabi bu artış paralel olarak ihracat rakamlarında da bir artışa girmiş 150 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracattaki bu artışa rağmen ithalatımızın daha fazla artması nedeniyle dış ticaret açığımızda süreklilik arz eden bir durum haline gelmiştir. Bu noktada da sürdürülebilir bir dış ticaret politikası ülkemizde yönetilmesi mümkün olan ara mallarının ithalatının azaltılması hayati önem taşımaktadır. Burada meydana gelecek azalma dış ticaret açığını azaltacak hem de cari açığın düşmesini de sağlayacaktır.” dedi.

konya-006.jpg

“SONUÇ ODAKLI GİDİYORUZ”

Ülger, ara mallarının desteklenmesi açısından ajans olarak sonuç odaklı çalışmalar ürettiklerini, ve bunun için de Konya’da neler üretilip neler üretilmeyeceğine ve yerleştirmesi mümkün olan ürünlerin neler olabileceğinin belirleneceğine dair saha çalışması başlattıklarının bilgisini verdi.  Ülger ilerideki hedeflerini de anlatarak şöyle devam etti: “ Yerlileşmesi hedeflenen ürünlerin tespit etmenin yanında sanayimizde bu ürünleri üretme potansiyeline sahip şirketlerin de belirlenmesini hedeflemekteyiz. 2019 yılında çıkılması planlanan ithal ürünlerin bölgemizde yetiştirilmesine destek vermeyi planlamaktayız. Bölgemizin üretim potansiyeline baktığımızda sadece bakanlığımızın belirlediği ithal ürün gruplarını değil bu ürün gruplarının dışında kalan ve ithal kalitemizde yer alan ürünlerin de Konya Karaman sanayisinde üretebileceğini görmekteyiz. Bu konuyu ülkemizin kendine koyduğu hedefler açsından son derece önemli gördüğümüzü ve bu noktada üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

“BAĞIMLILIĞI AZALTMAK ÜLKE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Konya’nın en önemli sanayi ve üretim merkezlerinden olduğunu belirten Başkan Nuri Barış Tartıcı,” Bizim çalışma alanımız genel olarak yerel ekonomiler düzenidir. Tabi bu ithalat bağımlılığını azaltma konusu ülke ekonomisi bakımından bir öneme sahiptir. Eğer eyalette ithalat açığına göre bir şey varsa bu açık bizim için gerçekten hayati bir öneme sahiptir. Aslında sürdürülebilir bir üretim yapısı aynı zamanda sürdürülebilir bir dış ticaret yapısını da gerektiriyor. Bizim bakış açımızla ya da ekonomiler bakımından baktığımızda resim biraz daha netleşiyor aslında çünkü biz zemine doğru üreticiliğe doğru daha fazla yatırımlanıyoruz. Burada bizler açısından kıymetli olan şu: Anadolu’nun ekonomisi Anadolu’nun belli yerlerinde yoğunlaşmış durumda. Türkiye’deki üretimin yüzde 80’den fazlasını karşılar durumda.” diye konuştu.

“MİLLİLEŞME VE YERLİLEŞMEDE HERKES SEFERBER OLDU”

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak; “Ülkemiz en ufak sıkıntıya düştüğünde bizim ilerlememizi istemeyen dış mihrapların ne gibi baltalama faaliyetlerini planladıklarını yakın zamanda gördük.” ifadelerini kullandı. Millileşme ve yerlileşme konusunda herkesin seferber olduğunun altını çizen Vali Toprak; “Konya’nın çok ciddi bir sanayi şehri olduğunu biliyorum. Ara malları ithalatımızın yüzde 70’ini oluşturuyor. Son 10 15 senede 167 milyar dolarlara çıkmış. Bu 200 yılında 20 30 milyar dolarken bugün 170 milyar dolarlar civarında. Bu ne demek dışarıya bağımlı olmak demek dışarıdan bu kadar mal almak demek. Dış ticaret açığımızın yükselmesi demek. Her yerden olumsuz bir gelişme bence. İthalatımızda ara mallar konusunda artış göstermiştir. Hangi sanayi bölgemizde hangi ara mallarını üretebiliriz diye çok somut sonuca yönelik bir çalıma yürütülmüş. Ve ilk etapta 43 tane malzemenin ülkemizde veya bölgemizde buradaki sanayicilerimiz tarafından yapılabilecekleri tespit edilmiş değerlendirilmiştir. İnşallah bu ciddi bir birleşmenin yerlileşmenin başlangıç adımı olur.” şeklinde konuştu. •SÜMEYRA KENESARI