Konya'daki Suriyelilerin vatan hasreti artıyor

Konya'daki Suriyelilerin vatan hasreti artıyor

Konya sokaklarında her geçen gün Suriyeli vatandaşların sayısı artıyor. Bir yıl daha ramazan ayını vatanlarından ayrı ama en iyi şekilde değerlendirmeye çalışan Suriyeli misafirlerimiz, vatan özlemiyle yandıklarını ancak Ramazan ayında bu özlemin bir kat daha arttığını söylüyor. 

Konya sokaklarında Suriyelilerin sayısı her geçen gün artıyor. Esad’ın zulmünden kaçıp Konya’ya yerleşen Suriyeliler yoğun olarak Şükran mahallesinde yaşıyor.  Ramazan ayını Konya’da geçirmekten dolayı çok mutlular. Konya’nın kendileri için ayrı bir yerinin olduğunu belirten Suriyeli vatandaşlar ne kadar da vatanlarında ayrı olmalarında dolayı buruk olsalar da Ramazan’ı en iyi şekilde değerlendirdiklerini ifade ediyorlar.  Türkiye’yi artık ikinci memleketi olarak gören Suriyeliler, Konya’daki Ramazanları oldukça beğeniyor ve manevi havanın zevkini çıkarıyor.  Her ne kadar Konya’da mutlu olsalar da akılları Suriye’de olan aile ve akrabalarında olan Suriyeliler memleketlerini çok özlediklerini ifade ediyorlar.

suriyelilerin-hasreti-artiyor--(4).jpg

İKİ HALKTAN VATANDAŞA DA HİZMET EDİYORLAR

Beşar Esed’in zulmünden kaçarak Konya’nın en eski mahallelerinden olan Şükran Mahallesi’ne yerleşen Suriyeliler, telefon satışı, berberlik lokantacılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Her birinin farklı meslek dallarında ekmeğini kazandığı Suriyeliler dükkânlarına astıkları hem Türkçe hem de Arapça tabelalar ile iki halktan da vatandaşlara hizmet ediyor. Kendi vergi levhası, iş yeri açma belgeleriyle normal dükkânlardan farkı yok. Türkçe ve Arapça tabelamız ile de iki halktan da müşterileri oluyor. Açtıkları dükkânlarda Suriye özgü yemekler ve tatlılar yapan Suriyeliler kendi vatandaşların yanı sıra Türk vatandaşlarında damak zevkine hitap ediyor.

suriyelilerin-hasreti-artiyor--(2).jpg

AİLELERİMİZİ ÖZLÜYORUZ

3,5 senedir Konya’da olan telefon tamir ve satışı yapan Hassan Ahmed, “Burada Ramazan çok iyi geçiyor ama zor da geçiyor. Ailemiz, akrabalarımız Suriye’de. Burada iş zor. Yeni gelen Suriyeliler çok kavga yapıyor. Ses çok oluyor. Türk komşular şikayet ediyor. Kavgalardan dolayı bizi istemiyorlar. Suriye’den gelen kötü insanlar yüzünden bizi de kötü zannediyorlar” diye konuştu.

suriyelilerin-hasreti-artiyor--(44).jpg

SURİYE TATLILARINA İLGİ BÜYÜK

Ramazan ayında Konya’daki manevi havanın zevkini çıkardıklarını ifade eden esnaf Yusuf El Alsaıd ise Harisi, Esvar, Baggaci gibi tatlılarla hem Suriyeli hem de Türk müşterileri tercih ediyor.

suriyelilerin-hasreti-artiyor--(3).jpg

KONYA’DA RAMAZAN BAŞKA

Al Arbain isimli bakkal dükkanı işleten ve 1 yıldır Konya’da olduğunu belirten Muhammed Tamaa ise, “Konya’yı ve insanlarını çok seviyorum. Komşular çok iyi. İstanbul’dan, Antakya’dan çok fark var. İslam çok güzel yaşanıyor. Muamele farklı. Konya’yı beğendiğim kadar diğer yerleri beğenmiyorum. Ramazan çok iyi geçiyor” dedi.

suriyelilerin-hasreti-artiyor--(1).jpg


İSMAİL POÇAN

Kaynak:YENİ HABER