Konya’daki yumurta üreticilerinden dünyaya uyarı!

Avrupa’da yaşanan kuş gribi ve Rusya’daki üretim sıkıntısından dolayı yumurta fiyatları yükseldi. Kuş gribi, son haftalarda aralarında Fransa, Almanya, Hollanda ve Belçika'nın da bulunduğu 27 Avrupa ülkesinde tespit edildi. Yumurtanın kolisi son 1 ay içinde 84 liradan 115 liraya çıkarken, üreticiler; şu anda tüm dünyanın yumurta arayışına girdiğini ifade ediyor
Konya’daki yumurta üreticilerinden dünyaya uyarı!

Türkiye ve Dünya genelinde kümeslerde hastalık olduğunu söyleyen Konya’daki yumurta üreticileri, Türkiye genelindeki kümeslerde rahatsızlık olduğunu ve şu anda tüm dünyanın da yumurta arayışına girdiğini ifade ediyor. Avrupa’da yaşanan kuş gribi ve Rusya’daki üretim sıkıntısından dolayı yumurta fiyatları yükseldi. Geçtiğimiz aylarda da yükselişe geçen yumurta fiyatları son bir yılda yüzde 100 artarak rekor kırdı. Kümeslerde yayılan hastalık yumurta üreticilerini zor durumda bıraktı. Geçtiğimiz ay 84 TL olan 30’lu yumurta 115 TL’ye yükseldi. Yumurta fiyatlarının artmasında tavukların hasta olması ve arz talep dengesizliğinden kaynaklandığını belirten Konya’daki yumurta üreticileri, bir an önce üretimin artması gerektiğin ifade ediyor.

konyadaki-yumurta-ureticilerinden-dunyaya-uyari.jpg

BİRÇOK ÜLKE TÜRKİYE’DEN YUMURTA TALEP EDİYOR

Avrupa’da yaşanan kuş gribi ve Rusya’daki üretim sıkıntısından dolayı birçok ülkenin Türkiye’den yumurta talep etmeye başladığını vurgulayan yumurta üreticileri, tüm dünyada kümeslerde hastalığın yaygınlaştığını belirtiyor. Türkiye’den bu zamana kadar yumurta talep etmeyen Rusya’nın, şu anda yumurta istediğini belirten üreticiler; yaşanan kuş gribinden dolayı ABD, İngiltere, Orta Doğu ve Tayland’dan da yumurta talep edildiğini fakat yeteri kadar yumurta üretilemediğini söylüyor.

konyadaki-yumurta-ureticilerinden-dunyaya-uyari-002.jpg

VİRÜS SÜREKLİ ŞEKİL DEĞİŞTİRİYOR

Hayvanlara gereken aşıların yapıldığını fakat virüslerin sürekli şekil değiştirdiğini belirten üreticiler, aşıların etkili olmadığını, konuyla ilgili olarak yılbaşından sonra bakanlık nezdinde bir toplantı yapılacağını ve Türkiye’ye gelmeyen yeni aşı çeşitlerinin ithalatı ile ilgili görüşüleceğini söylüyor.

konyadaki-yumurta-ureticilerinden-dunyaya-uyari-001.jpg

ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ YUMURTA FİYATLARINI VURDU

Akaryakıta gelen zamların yumurta fiyatlarına da yansıyacağını ifade eden üreticiler, yem nakliyatının artması sonucunda üreticilerin yumurtaya zam yapmamasının kaçınılmaz olacağını kaydediyor. Yem ve ambalaj maliyetinin dolar kurunda fiyatları etkilediğini söyleyen üreticiler, yumurta sayısının ciddi bir düşüşte olduğunu ve arz talep dengesizliğinden dolayı da yumurta fiyatlarında yükselişin devam edebileceğini vurguluyor.

Etiketler :