Konya'dan Çin'e hafız robotu!

Bedir Kız Kur'an Kursu bünyesinde Türkiye’nin ilk Robot Eğitim Laboratuarı kuruldu. Proje hafızlık sınıflarındaki öğrenciler, robotik alanda geliştirdikleri projelerle Aralık ayında Çin’de gerçekleştirilecek yarışmada Türkiye’yi temsil edecekler.
Konya'dan Çin'e hafız robotu!

Bedir Kız Kuran Kursu bünyesinde Türkiye’nin ilk Robot Eğitim Laboratuarı kuruldu. Hafız Yazılımcı yetiştirecek projenin açılışında konuşan Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “Burada bir dönüm noktasındayız. Bunu yeniden dönüşümün işaret taşı olarak görüyorum. Hem hocalığımız ve ilmimizle hem de sanatın ve ticaretin içinde olduğumuz gün, İnşallah bu ülke yeniden büyük ülke olacak” dedi.

Hafız Yazılımcı yetiştirecek projenin açılışına Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, İlçe Müftüleri, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmacılarından Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Allah’ın dininin, iman, ilim ve cihat üzerine kurulmuş bir din olduğunu belirterek “İman, ilim ve cihat üzerine İslam, öyle bir varoluş manzarası ve imkânı sergilemiştir ki bu varoluşun temel direkleri adalet, ihsan ve liyakattir. Yani işi ehline teslim etmektir. İmana, ilme, adalete, ihsana ve liyakate önem veren dini İslam, öyle bir seviyeye ulaşmış ki Haçlı Seferleri öncesi kendi içerisinde toparlanma ile ilgili motivasyonu sağlayabilmek için ‘Bir tarafından bal akan, bir tarafından süt akan şehirler’ demişler. Bu şehirlerin büyük kütüphanelerin var. Kapasitelerini Haçlı seyyahlar veriyorlar. Bu şehirlerin hakikaten rasathaneleri ve medreseleri var. Bu şehirlerde mekanik ve matematik öğretiliyor. Öyle ki o şehirlerde cam ve kağıt üretiliyor. Bir tarafından bal akan, bir tarafından süt akan şehirler ve gerçekten yeryüzünün hakikaten huzurun, refahın, adaletin ve emniyetin mükemmel örnekler”  diye konuştu.

konyadan-cine-hafiz-robotu-(1).jpg

DÖNÜŞÜMÜN İŞARET TAŞI

Haçlı sürülerinin saldırırken bizim ne halde olduğumuzu ve gördüklerini aktaran Poçanoğlu, “Biz İslam dünyasında ne zaman ilmi, dini, Kuran-ı Kerim’i teknik ile birleştirdiğimiz zaman varoluşumuzu gerçekten öyle güzel bir medeniyet meydana getirmişiz ki işte burada hak, adalet ve namus var olmuş. İşte burada değerimizi koruyabilmişiz. Ama ne zaman ki bir bütünlüğü yakalayamamışız ya da görememişiz, ilim, din, hocalık ve hafızlık ayrılmış. İşte o zaman korumamız gereken şeyleri koruyup muhafaza edememişiz. Maalesef bu milletin düşmanlarının saldırısına uğramışız. Bu sebeple burada bir dönüm noktasındayız. Bunu yeniden dönüşümün işaret taşı olarak görüyorum. Hem hocalığımız ve ilmimizle hem de sanatın ve ticaretin içinde olduğumuz gün, İnşallah bu ülke yeniden büyük ülke olacak. Bu sebeple bu açılışı önemsiyorum” ifadelerini kullandı.

konyadan-cine-hafiz-robotu-(2).jpg

ROBOT YARIŞMASI’NA KATILACAKLAR

Çağımızdaki teknolojik gelişmelerin inanlığa büyük kolaylıklar sağladığına değinen Bedir Gençlik Derneği Başkanı İmam Hatip Hasan Hüseyin Biçer, “Bu noktada evlatlarımızı Kuran ahlakı ve peygamber efendimiz sünneti üzerine eğitmek, teknolojiyi insanlığın hayrına olacak şekilde eğitmek ve üreten bir nesil yetiştirmekten başka kurtuluş yolumuzun olmadığının bilincindeyiz. Bugün sahip çıkamadığımız evlatlarımız, yarında bizim olmayacaktır. Teknoloji sınıfımızın oluşumunda bize fikir veren ve maddi desteklerini esirgemeyen Yusuf ve Mustafa Böyet kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu sınıfta okuyan 13 öğrencimiz Konya Büyükşehir Belediyemizin desteği ile Aralık ayında Çin’de düzenlenecek olan Robot Yarışması’na katılacaktır” dedi.

konyadan-cine-hafiz-robotu-(3).jpg

“ÇİN’DE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEKLER”

Bedir Kız Kur’an Kursu Müdiresi Arzu Paralı, proje hafızlık sınıflarındaki öğrencilerin robotik alanda ciddi projeler geliştirdiğini ve Aralık ayında Çin’de gerçekleştirilecek yarışmada Türkiye’yi temsil edeceklerini dile getirdi. Bir yıl evvel faaliyete giren Bedir Kız Kur’an Kursu’nda kısa sürede önemli mesafeler katettiklerini söyleyen Paralı, “Başlangıçta 2 hafızlık sınıfımız vardı. 1 tanesi proje sınıfımızdı. Şuanda hafızlıkta 2 proje sınıfını yürütüyoruz. Aynı zamanda 23 Nisan İmam Hatip Ortaokulu da bizimle birlikte projeyi yürütüyor. Çocuklar 5.sınıfta hem kültür derslerini gördüler, hem de hafızlığa başlangıç yaptılar. 6.yıllarında da sınıfları donduruluyor ve hafız olan kızlarımız sadece sınavlara giriyor” şeklinde konuştu.

konyadan-cine-hafiz-robotu-(4).jpg

“BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEKLER”

Öğrencilerin hafızlıklarını 1 sene içerisinde bitirdiklerini ifade eden Paralı, “Bu şekilde çalışırken proje hafızlık sınıfımız geçtiğimiz günlerde deneme amaçlı bilim festivaline katılmışlardı. Orada da Vali Bey ve protokol tarafından projeleri çok beğenildi. Böyle olunca biz de bunu geliştirdik. SANLAB şirketi destek verdi. Hafızlık sınıfımızdaki öğrencilerimiz kodlama öğrenerek robot geliştiriyorlar. Bu kodlamalarla birlikte robotları çalıştırıyorlar. Tasarımlarını da kendileri yapıyorlar. Hafız öğrencilerimiz robotik çalışmalarda kendilerini oldukça geliştirdi. Bu projeleri yapan öğrencilerimiz 15 Aralık’ta Çin’in Shanghai kentine giderek burada yarışacaklar ve ülkemizi temsil edecekler. Türkiye’nin daha önce böyle bir yarışmaya katılımı olmamış. Öğrencilerimiz bir ilki gerçekleştirecekler” ifadelerini kullandı.

“ROBOTU AYARLAYABİLECEK KONUMA GELİNMELİ”

Bugüne kadar gezdiği yerlerde çıraklığın çok önemli olduğunu düşündüğünü belirten robotik sınıfın hayırseverlerinden Mustafa Böyet, “Çıraklığı yaşamayan ve mücadele etmeyen çıraklığında başarılı olacağını sanmıyorum.  Üniversite talebesi olunmadan önce mutlaka çıraklığın yaşanması gerekiyor. Yıllardır Kuran Kurslarına girdiğimde herkes kuran olamıyor. Kiminin de sanayici olması gerektiğini düşünüyorum. Sanayici olması içinde bir yerden başlayıp çıraklık yapması gerekiyor. Esas robotiği kurmamızın sebebi, bayan kardeşlerim muhakkak evlerinden iş yerlerine hizmet edebilir konuma gelmesi lazım. Yani burada kodlama sistemini öğrenip bilgisayardaki kodlama sistemi ile evinden uzaktaki o robotu ayarlayabilecek konuma gelmesi lazım” diye konuştu.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR-HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ