Konya’dan kara dumanlar yükseliyor!

Doğal gazın birçok alana ulaşmasından dolayı Konya’da son 10 yılda kömür kullanımı yüzde 5’e kadar düştü. Fakat kaçak kömür kullanımın oldukça fazla olduğunu ifade eden Muhammet Özbey, “Hem vatandaşın bütçesine hem de çevreye çok büyük zararlar veriyor” dedi.
Konya’dan kara dumanlar yükseliyor!

Konya’da son 10 yılda kömür kullanımız yüzde 5 seviyelerine kadar düştü. Fakat kaçak kömür kullanımı halen bitmedi. Son 20 yılda Konya’ya en fazla kaçak kömürün girdiğini ifade eden Konya Ticaret Odası Kömürcüler Meclis Üyesi Muhammet Özbey, acil önlem çağırısında bulundu. Muhammet Özbey, kaçak kömürün hem vatandaş ekonomisine hem de çevreye büyük zararlar verdiğini söyleyerek gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

komur-8.png

‘KÖMÜR KULLANIMI YÜZDE 5’E KADAR DÜŞTÜ’

Konya’da kömür kullanımının son 10 yılda yüzde 5 seviyelerine kadar düştüğünü dile getiren Özbey, “Konya’da kömür kullanımı son 10 yılda yüzde 5’e kadar düştü. Çünkü artık birçok bölgede doğal gaz bulunuyor. Konya’nın mahallelerine kadar ulaşmış durumda. Ama kentsel dönüşüme girmemiş bölgelerdeki evlerde ve küçük çaplı sanayilerde, işletmelerde halen kullanılıyor” Şeklinde konuştu.

komur-5.png

‘HAVALARDAN DOLAYI SATIŞLAR DÜŞTÜ’

Konya’da çok fazla soğuk günlerin yaşanmadığından dolayı kömür satışlarının düştüğünü belirten Özbey, “Şu anda kömürün ton fiyatı 5 bin 500 lira civarında. Normal piyasa ve enflasyona göre yüksek bir artış olmadı. Henüz Konya’da çok soğuk günler de yaşanmadığı için bir önceki girdili ürünlerin satışına devam ediliyor. Bu yüzden neredeyse bir zam görmemiş oluyor. Havalardan dolayı satışlar oldukça düşük. Normalin çok çok altında bir ilgi var. Bu yüzden kömürcü esnafı biraz sıkıntılı günler yaşıyor” ifadelerine yer verdi.

komur-3.jpg

’SON 20 YILIN EN FAZLA KAÇAK KÖMÜRÜ GİRDİ’

Konya’ya son 20 yılın en fazla kaçak kömürü girdiğini ve bu sorunun önlenmesi gerektiğini ifade eden Özbey, “Önceden Konya’mızda kömür kullanımı çok olduğu için belediye ve çevre müdürlüğü ekipler kuruyordu. Günümüzde bu ekip sayısı şu anda 2. Ama şehrimiz oldukça büyük. Maalesef yeterli olmuyor. Konya’ya son 20 yılın en fazla kaçak kömürü giriyor. Kaçak kömür girdisi olukça yüksek. Kaçak kömür kullanımını önlemek için halkımızı bilinçlendirmek ve girişini engellemek gerekiyor” diye aktardı.

komur-2.png

‘KAÇAK KÖMÜRLE DAHA FAZLA ZARARA UĞRUYORLAR’

Kaçak kömürün daha ucuz olmadığını, sadece düşük kalorili ürünün düşük fiyata alındığını vurgulayan Özbey, “Aslında kaçak kömür, normal kömüre göre daha ucuz değil. Düşük kalorili bir malı, düşük fiyata alınmış oluyor. Kalori bazlı ucuz değil. Ama kullanma maliyeti düşük olduğu için insanlar bu yola başvuruyor. Vatandaşın bir anda 5 bin 500 liraya ulaşmasındansa, 4 bin liraya ulaşmak daha kolay oluyor.

komur-1.png

Fakat diğer kömür 6 bin kaloriyken, kaçak kömür 4 bin kaloriye tekabül ediyor. İşini göreceğine inanıyor ama aslında zarar ediyor. Sonrasında kaçak kömür alan vatandaşlar bize geliyor. İyi kömür isteyip, kaçak kömürle karıştırıp kullanacaklarını söylüyorlar. Ellerindeki kömürü iyileştirmeye çalışıyorlar. Bu şekilde daha fazla zarar etmiş oluyorlar” şeklinde konuştu.

komur-5.jpg

‘ÇEVREYE BÜYÜK ZARARLAR VERİYOR’

Kaçak kömürün hem vatandaşa hem de çevreye büyük zarar verdiğini söyleyen Özbey, “Kaçak kömür hem vatandaşa hem de çevreye büyük zararlar veriyor. Kalorisi düşük olduğu için bir ton kullanması gerekirken, bir buçuk ton kullanılır. Havaya emisyon, tortu ve kükürt bırakma olasılığı çok daha yüksek olur. Sonucunda hava kirlilikleri oluşur.

komur-4.jpg

Ne yazık ki Karatay bölgemizde daha çok oluyor. Kaçak kömür daha çok kullanılıyor. Bu konuyla ilgili toplantılar yaptık. Önlemlerin alınılması için konuşuldu. Şehrimiz çok büyük olduğu için ne yazdık ki önlemler yeterli gelmiyor. Ekip sayısının yükseltilmesi ve insanlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :