Konyalı çiftçi ne yapacağını şaşırdı Ekinler olmadan biçmeye başladılar

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma Konya’da çiftçileri zor durumda bırakıyor. Çiftçiler sıcaklardan dolayı erken olgunlaşmaya başlayan hububat ekinlerini biçmeye başladılar.
Konyalı çiftçi ne yapacağını şaşırdı   Ekinler olmadan biçmeye başladılar

Küresel ısınma iklim değişikliklerin beraberinde getirirken en çok etkilenen yerlerden birisi de Konya oldu. Havaların sıcak gitmesinden kaynaklı ekim ayında toprağa ekilen hububat ürünleri Mart ayında neredeyse başak verme aşamasına geldi. Gündüz sıcak gece soğuk olan Konya’da çiftçiler hububat ürünlerini başak vermeden soğuktan korumak ve don olayına maruz bırakmamak için üst biçme yöntemine başladılar. Ziraat Mühendisi Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bu durumu sosyal medyasında paylaşarak çiftçileri bu konuda uyardı. Soylu yaptığı bilgilendirmede, “İklim değişikliği nadirde olsa Konya Ovasında bazı buğday tarlalarında bize bu görüntüleri de gösterdi. Özellikle bölge için riskli olan yazlık karakterli çeşitleri eken çiftçilerden bazıları mevsime göre aşırı boylanmış buğdaylarını soğuktan korumak için üst aksamı biçiyorlar” dedi.

gihv4jfwyaawo6a.jpg

Paylaşımın ardından çiftçiler Soylu’yu soru yağmuruna tutarak doğru yöntemin nasıl olacağını sordular.

Sorular ve cevaplar şu şekilde oldu;

Soru: Bu yöntem çözüm olur mu? Arpa ekili alanlar da özellikle sulu tarlalar da sararma çok düzelme de yok gibi

Cevap: Bu bir çözüm değil, bu tür biçimlerde de verim kaybı olur, çözüm doğru çeşitleri doğru zamanda ekmek..

Soru: Hocam üstten biçmenin verime ne gibi bir etkisi olur ?
Cevap : Verim kaybı olur..

Soru: Hocam merhaba ot ilaci kullandiktan sonra havalarinda gece ekside olmasiylami alakali anlamadim. Yaprak uclarinda sararma var. üstten sararan yaprak bir daha düzelir mi yada bir işlem ister mi ?

Cevap: Gündüz sıcak olsa da gece sıcaklığı 5 C altında olduğu zaman yapraklarda yakma yapar, zamanla düzelir

gihv5yhwmaar-zu.jpg

 Editör