Konyalı çiftçilere büyük müjde! Artık kayıp yaşanmayacak

Konya’da mısır ve pancar hasatları devam ediyor. Pancar fiyatlarının çiftçileri memnun ettiğini ama mısır fiyatlarının beklentinin altında kaldığını söyleyen Başkan Kırkgöz, bakanlık tarafından yürütülen çalışmalarla bu sorunların artık ortadan kalkacağını söyledi.
Konyalı çiftçilere büyük müjde! Artık kayıp yaşanmayacak

Hububat dönemini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalardan bahseden Kırkgöz, bir sonraki dönemde çiftçilerin doğru ürün ekimiyle, satış fiyatlarından memnuniyet duyacakları öngörüsünde bulundu.

hasat-1.jpg

‘2 MİLYON 300 BİN TON REKOLTE BEKLİYORUZ’

Mısır ekimi ve rekoltesinden bahseden Kırkgöz, konuşmasına şu şekilde başladı; “Konya bölgesinde mısır ve pancar hasatları devam ediyor. Mısır ekimi dekar bakımından çok ciddi anlamda arttı. Ama verimlerimizde maalesef aynı artışı gözlemleyemedik. Çünkü geçtiğimiz aylarda bir sıcak hava dalgası mısırın döllenmesini etkiledi. Bu da mısırın verimini azalttı. Konya’da geçen yıl mısır veririmiz 2 milyon 100 ton olan rekoltemiz, bu yıl 2 milyon 300 bin ton civarına çıkacağını tahmin ediyoruz. Birim alanda aldığımız verimlerde biraz düşüşler görünüyor.”

hasat-2.jpg

‘MISIR EKİMİ AZALIRKEN, PANCAR EKİMİ YÜKSELECEK’

Çiftçilerin gelecek yıl ürün ekim tahminlerinde bulunan Kırkgöz, “Konya bölgesi pancarda da Türkiye’de birinci sırada. 6 buçuk milyon ton civarında pancar hasadının yapılacağını tahmin ediyoruz. Konya’da pancarla ilgili de dönemsel yağış ve sıcaklıkların etkisiyle verimlerde azalma olacağını düşünüyoruz. Bu yıl çiftçilerimiz verimlerden çok fazla memnun görünmüyor. Ama pancar polar oranlarının yüksek çıkmasından dolayı, çiftçilerimizi tatmin edici bir fiyat politikası da izlendiği için ekime devam edecekler. Mısır fiyatları beklentinin altında kaldığı için önümüzdeki yıl ekimde bir azalma görülebilir.” şeklinde konuştu.

hasat-1.jpeg

‘BAKANLIĞIMIZIN ÖNEMLİ ÇALIŞMALARI VAR’

Tarımda yapılacak çalışmalarla çiftçilerin tedirginliklerinin ortadan kalkacağını dile getiren Kırkgöz, “Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar var. Önümüzdeki dönem çiftçilerimiz ne ekeceğiz kaygısına düşmeden, bakanlığımızın belirlediği şartlarda ve fiyatlarda ürünlerini yetiştirecekler. Zarar etme gibi bir problemle de karşılaşmayacaklarını umuyoruz. Çünkü çiftçilerimizin arz-talep dengesini bir yıl öncesinden bilmeleri oldukça zor oluyor. Bu planlamayla dengenin sağlanacağını ve fiyatlarda dalgalanma olmayacağını umut ediyoruz.” diye aktardı.

burak-kirkgoz.jpg

‘FİYAT POLİTİKALARI ÇİFÇİMİZİ MEMNUN EDECEK’

Yapılacak olan fiyat politikalarıyla çiftçilerin memnun edileceğini ifade eden Kırkgöz, “Kasım ayının sonuna gelmemiz rağmen mısırlardaki nem oranları 16-17 civarında çıkıyor. Bu da fire kesintilerine sebep oluyor. Fiyatlar 5 buçuk civarında seyrediyor. Hububat fiyatlarında değişiklik olabiliyor. Bu artışın sebebi de ihracatın açılması. TMO’nun da ciddi anlamda satışlarıyla alakalı ciddi çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Bu da çiftçimizi memnun ediyor. Sadece fiyatlardan dolayı tedirginlik yaşıyorlar.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak:YENİ HABER

 Muhabir
Etiketler :