Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

Konyalı drag seviyor!

Konyalı drag seviyor!

Sevgili okurlarım. Konya’da neredeyse her ay Saraçoğlu pistinde drag yarışları yapılıyor. Modifiyeli araçlar, birbirleriyle kıyasıya yarışıyor ve hatrı sayılır bir izleyici topluluğu takip ediyor. Ben de merak ettim, araştırdım. Nedir bu drag? Gelin birlikte bakalım.

Drag yarışı aynı motor gücüne sahip iki aracın 400 metrelik düz bir yola yan yana kalkmasına drag denir. Kökeni Amerika’ya dayanır ve son zamanlarda ülkemizde de oldukça yaygınlaşmıştır.

Drag yarışı kategorileri 5 sınıfa ayrılır, bunlar stok araçlar yani motorunda herhangi bir modifiye bulunmayan araçlardır.

İkincisi atmosferik motor olup motorunda hafif modifiye bulunan araçlardır, bu araçlara egzoz sistemi, dereceli eksantrik, açık hava filtresi tarzında ufak değişiklikler yapılarak yarışa çıkılır.

Üçüncü ise motorunda turbo bulunan araçlardır. Bu araçlarda turbo basıncı belli bir orana kadar getirtilip üzerine çıkılmasına izin verilmez. Araçların durumuna göre de değişir bu. Turbo basıncına müdahale edilmiyorsa aracın motor gücüne sınırlama getirilir. 350 400hp arası araçlar bu kategoride yarışabilir.

Dördüncü kategoride aşırı beslemeli araçlar bulunur. Bu araçlarda motor gücüne sınırlama koyulmaz, motoruna NOS (Nitrous Oxide System) bağlanarak artı olarak 100hp daha güç kazandırılır. Bu araçlar genellikle motoru baştan aşağıya elden geçirilir. Motor pistonları çelik olanlarla değiştirilir. Silindir hacimleri artırılır. Krank mili daha hafifiyle değiştirilir ve bu sayede yüksek motor gücüne dayanabilir hale gelir.

Son kategoride ise özel yapım araçlar vardır. Bu araçların motor güçleri 800 ila 2000 HP arasında değişir. Arka lastikleri yaklaşık bir buçuk metre boyundadır. Aracın uzunluğu yaklaşık altı metredir. Uzun olmasının nedeni yüksek motor gücüyle kalkış yapıldığında aracın önünün kalkmasını önlemektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR