Konyalı liseliler projeleriyle Türkiye'nin gururu oldu

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla Konya'da gerçekleştirilen Eğitimden Üretime Tarım Çalıştayında 3 lisenin tasarladığı teknoloji ürünleri büyük ilgi gördü. Bakan Özer, okul yöneticilerini ve öğrencileri tebrik ederken, öğrenciler eserleri çalıştayda ilgi odağı oldu.
Konyalı liseliler projeleriyle Türkiye'nin gururu oldu

Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Beyşehir Huğlu Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından yapılan Ar-Ge projeleri ve tasarımları Eğitimden Üretime Tarım Çalıştayında tam not aldı.

Özellikle bu 3 lisenin ürettiği ürünler ve yaptığı çalışmalar Bakan Özer ve ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

konyali-liseliler-projeleriyle-1.JPG

‘FİRMALARIN ARA ELEMAN SORUNU DA OKULUMUZ TARAFINDAN ÇÖZÜME KAVUŞTU’

Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin yaptığı; CNS Router makinesi, lazer kesim makinesi, elektrik bölümü öğrencilerinin ürettiği 7 ayrı eğitim seti olan elektrik paneli, akıllı ev sistemi, drone imalatı ve TÜBİTAK tarafından ödül alan endüstriyel robot kolu çalıştayda sergilendi.

konyali-liseliler-projeleriyle-3.JPG

Bunların yanında okulda üretilen karton bardak ve tıbbi maskeler de yer aldı. Yapılan projeler hakkında bilgi veren Okul öğretmenlerinden Turgut Turgut, “Maskeyi üreten makine de okulumuzda üretiliyor. Okulumuzda çevreyle ilgili projeler var. Bazı projelerimiz onay aşamasında. Öğrencilerimizle birlikte bu yılı dolu dolu geçirdik. Bunların yanında firmaların ara eleman sorunu da okulumuz tarafından çözüme kavuştu. Firmalar artık ara eleman sorunu çözmek için okulumuzdan talepte bulunuyor.

konyali-liseliler-projeleriyle-2.JPG

Ayrıca öğrenciler istediği firmalarda staj çalışmaları yaparak mezun olduklarında işleri hazır oluyor” dedi. 30’un üzerinde okula lazer kesim router makinesi teslim edildi.

ÖDÜLE DOYMAYAN LİSE ŞİMDİ DE UÇAK PARÇALARI ÜRETİYOR

Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından üretilen birçok teknolojik ürün çalıştayda tam not alan stantlar arasında yer aldı. Güneş enerjisiyle çalışan kompos makinası yemek artıklarını 15 gün boyunca karıştırarak doğal toprak yapıyor. Öğrenciler aynı zamanda uçak parçaları da üretiyor. Uçakların rüzgâra bağlı hızını hesaplayan aparatlar üretiliyor.

konyali-liseliler-projeleriyle-5.JPG

Bunun yanında uçak kanatları sinyal kalıpları yer alıyor. Bunun yanında okul tarafından yapılarak birçok ödül alan güç kartı kutusu, kamera muhafazası gibi ürünler yer aldı. Yine plastik öğütücü makinesi ve hikâye makinesi de ziyaretçilerden tam not aldı.

konyali-liseliler-projeleriyle-4.JPG

Öğrenciler, Mehmet Uçar, Mehmet Emre Sarı, Halil Kaya ve öğretmen Alper Kılıç stanttaki ürünleri ziyaretçilere tek tek anlatarak bilgi verdiler.

konyali-liseliler-projeleriyle-7.JPG

SAVUNMA SANAYİSİNİN GÖZ BEBEĞİ OLDULAR

Aynı zamanda Ar-Ge merkezi olan Huğlu Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde av tüfeği tasarımı ve av tüfeği parçası üretiliyor. Okulda yapılan parçalar, silah fabrikalarına gönderilip montajı yapılıyor. Okul Müdürü İbrahim Sümbül, okul olarak tematik meslek lisesi ve Ar-Ge merkezi olduklarını söyleyerek Türkiye genelinde savunma sanayisi alanında Ar-Ge yapan tek lise olduklarını belirtti.

konyali-liseliler-projeleriyle-8.JPG

Şu ana kadar iki Ar-Ge projesi yapıldığını ve birisinin tamamlandığını söyleyen Müdür Sümbül, “Şu anda yivli otomatik tabanca projemiz var ve bu projemiz bittikten sonra teslimini yapacağız. Genelde silah tasarımları yapıyoruz. Havalı bir tüfek yapmaya da başladık.

konyali-liseliler-projeleriyle-6.JPG

Okulumuz 2016 yılından bu yana proje okulu. Şu anda 240 öğrencimiz var ve aranan eleman yetiştiriyoruz. Bakanlığımızın okulumuza büyük destekleri var. Çalışmalarımız büyüyerek devam ediyor. Çevre silah fabrikalarına parça üretiyoruz” dedi. •SERVET R. ÇOLAK

Etiketler :