Konyalı ses sanatçısı Kör Ahmet vefat etti

Kör Ahmet ismiyle bilinen Ahmet Özdemir vefat etti...
Konyalı ses sanatçısı Kör Ahmet vefat etti

83 yaşında hayatını kaybeden Özdemir, rahatsızlığı nedeniyle bir süredir yoğun bakım ünitesinde tedavi görmüştü.

Merhum Özdemir'in naaşı ikindi namazını müteakip Ahmet Dede Yediler Mezarlığına defnedilecek. 

Ahmet Özdemir kimdir?

Kör Ahmet, Konya'nın meşhur yerel sanatçısıdır. Asıl adı Ahmet Özdemir'dir. Doğuştan gözleri görmez. Çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında Konya'da görme özürlü olarak dünyaya gelen Ahmet Özdemir'e yörede 'Ahmet Ağa' çağrılmasına karşın, o kendisini 'Kör Ahmet' diye namlandırarak ismiyle müsemma olmanın özgüvenini yaşamıştır.

Bağlama ve ud çalan Ahmet Özdemir, düğün, nişan ve sünnetlerde müzisyenlik yapmasının yanı sıra Türkiye'nin hala hayatta olan nadir meddahlarından biriydi. Yerel ağız ile yaptığı taklitler, oynadığı piyesler, Anadolu'da kökü çok eskilere dayanan hikâye anlatıcılığı Kör Ahmet'i Konya folklörünün en önemli kişilerinden biri yapmaktaydı.

Ahmet Özdemir'in müziğe kabiliyeti, 2-3 yaşlarında çevresindeki sesleri taklit etmeye başlamasıyla ortaya çıkmış. Babası tarafından kendisine hediye edilen ud ile adeta bütünleşen ve peşine takıldığı tını ile hayatını tanımlayan Özdemir, kısa sürede bir udî gibi çalıp söylemeye başlamış. 11 yaşında başladığı ud eğitimini Şehabettin isimli öğretmeninin yardımıyla ilerleten Özdemir, daha sonrasında TRT Ankara Radyosu'nda büyük udîlerden ders alarak eğitimini tamamlamıştı.