Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Konyalı taş mı yesin?

Konyalı taş mı yesin?

Peş peşe yapılan zamlar üzerine yazı yazmaktan biz sıkıldık, zam yapanlar utanmadan yenilerini eklemeye devam ediyorlar. Öyleyse yapacak bir şey yok yazmaya devam.

Konya’da son olarak simit fiyatlarına zam yapıldı. Daha yapılan son zammın üzerinden altı ay geçmeden ikincisi geldi. Yani son altı ayda simide yüzde elli zam yapılmış oldu. Ekmek fiyatları da malum 1 lira 10 kuruş olmuştu. Şimdi yine bu oda başkanları girdi maliyetleri falan diye hikâye anlatmaya devam edecekler. Bu oda başkanlarına birkaç soru sormak istiyorum. Ankara’da simit 1 lira 25 kuruş. O fiyat tarifesine de çok fazla uyan yok. Şehrin merkezi noktalarındaki simitçilerin büyük bir kısmı 1 liradan satmaya devam ediyorlar. Ankara’da ekmek ise 1 lira. Büyükşehir Belediyesi’nin ürettiği halk ekme ise 70 kuruş. Sorum basit. Ankara’daki esnafın girdi maliyetleri Konya’ya göre daha mı düşük? Lafa geldi mi buğdayın ambarı biziz. Nasıl oluyor da Ankara’da ekmek ve simit fiyatları Konya’dan daha ucuz olabiliyor. Ankara’nın esnafı işi bilmiyor mu yoksa bizimkiler mi çok uyanık?

Tarım Bakanı yılsonuna kadar ekmeğe zam yapılmayacak demişti. Demek ki Konya, ya kapsam dışı ya da Konya’da ekmek fiyatlarına karar verenler bakanı dinlemiyor.  Ankara’da belediye halka ucuz ekmek üretirken bizim belediyelerimiz ne yapıyor? Merkez üç belediyemizde ekmek üretimi yapıyor. Lakin ekmek fiyatları normal fırınlarla aynı. Ülkenin içinden geçtiği süreç belliyken belediyelerin elini taşın altına koyması gerekiyor. Yerli ve Millî olmak lafla değil, bu sıkıntılı günlerde vatandaşa destek olmakla olur. Ankara Büyükşehir Belediyesi Konya’nın iki katından fazla nüfusun olduğu bir yerde ucuza ekmek satabiliyorsa bizimkilerde pek âlâ yapabilirler. Yeter ki iyi niyet ve istek olsun…

Ankara Büyükşehir Belediyesi zor gününde vatandaşın yanında olduğunu göstermek için su faturalarında yüzde 17 indirim yaptı. Elbette bu fedakârlıklarının karşılığını yerel seçimde alacaktır. Yerel seçimlere yaklaşık 6 ay kaldı. Kamyon devrildikten sonra akıl veren çok olur. Biz kamyon yolda ilerlerken gereken uyarıyım yapalım da sonrasın da niye böyle oldu denmesin. Konya belediyeleri içinden geçtiğimiz sıkıntılı günlerde vatandaşın yeterince yanında yer almadı. Elindeki imkânlarla vatandaşın sorunlarına bir nebze olsun derman olmak varken bazı şeyleri ısrarla görmezden geldi. Vatandaşın da sabrı bir yere kadar. Yerel seçimde bir sürpriz olursa sonra bu niye böyle oldu diye sormasınlar. Belediyelerin görevi kâr etmek değil, vatandaşa hizmet etmektir. Konya’ya göre hayat pahalılığının daha fazla olduğu bir yerde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıklarını bizim belediyelerimizden de beklemez hakkımızdır.

Son birkaç aydır her hafta bu hafta siyaset ya da zamlar üzerine yazmayacağım, daha farklı konular üzerine yazacağım desem de bir şekilde damarımıza basıyorlar. Ekmeğin ardından simidi de lüks seviyesine getirdiler. Okullar da açıldı. Öğrenciler sadece simit bile yese ailelerinin bütçesi ne olacak düşünen var mı? İmtihan günlerinden geçiyoruz. Herkes elini vicdanına koymalı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR