Konyalılar bunu zararsız sansa da öldürüyor!

Günümüzde yaygın olarak kullanılan elektronik sigara, normal sigaranın yerini almış durumda. Fakat sigara bırakmanın yolunun elektronik sigaradan geçmediğini ifade eden Doç. Dr. Nisa Çetin Kargın, “Kötü bir alışkanlığın yerine, başka bir kötü alışkanlığı koyarak o alışkanlıktan kurtulamayız.” dedi.
Konyalılar bunu zararsız sansa da öldürüyor!

Her yaş grubu tarafından kullanılan elektronik sigara, özelikle gençler arasında oldukça yaygın hale geldi. Sigara bağımlılığı ve elektronik sigara hakkında detaylı bilgi veren Doç. Dr. Nisa Çetin Kargın Kliniği doktoru Doç. Dr. Nisa Çetin Kargın, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Kargın, öncelikle şu ifadelere yer verdi; “Sigara tüketimi Türkiye’de olduğu gibi aynı şekilde Konya’da da oldukça yaygın. Strese iyi geldiğini düşünülerek, arkadaş çevresinden etkilenilerek veya bir kere denemekten ne olacak düşüncesiyle insanlar sigaraya başlıyor. İlerleyen yaşlarda ise bu durum bağımlılık haline geliyor. Artık sigara bağımlısı olduğu için istese de bırakmakta zorlanılıyor.”

nisa-cetin-kargin.jpg

‘HİÇBİR FARKI YOK’

Normal sigara ve elektronik sigara arasında bir fark olmadığını dile getiren Doç. Dr. Kargın, “Elektronik sigara da normal sigara gibi zararlıdır. Hiçbir farkı yoktur. Son dönemlerde oldukça popüler oldu. İnsanlar tarafından zararının ve etkilerinin daha az olduğuna inanılsa da böyle bir durum yoktur. Normal sigara gibi elektronik sigara da birçok hastalığa yol açıyor. Başta solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere cilt rahatsızlıkları, akciğer problemleri, dolaşım problemleri, kalp, şeker tansiyon gibi tüm sistemleri olumsuz etkiliyor.” dedi.

elektronik-sigara-3.png

‘BIRAKMAK İÇİN YANLIŞ YOL’

Sigarayı bırakmak için elektronik sigara kullanılmasının son derece yanlış bir davranış olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kargın, “Elektronik sigara tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da çok yaygın. Kliniğimize elektronik sigara kullanan birçok hastamız geliyor. Normal sigarayı bırakıp, elektronik sigaraya geçme gibi yanlış bir eğilim var. Bu hiçbir şekilde doğru olmayan bilgidir. Normal sigaradan hiçbir farkı olmadığı ve aynı derecede sağlığı etkilediği oldukça net. Bu şekilde bir kötü alışkanlığın yerine başka bir kötü alışkanlığı koyarak, o alışkanlıktan kurtulamayız.” diye aktardı.

‘NORMAL SİGARANIN YERİNİ ALDI’

Normal sigaraların yerini artık elektronik sigaraların aldığını ifade eden Doç. Dr. Kargın, “Her yaş grubu tarafından kullanılsa da özellikle gençlerde daha yaygın. Ama gün geçtikçe kullanan kişi sayısı artıyor. Normal sigaranın da yerini alıyor diyebiliriz. İstenilerek kullanımın dışında bırakmak için daha fazla kullanılıyor. Elektronik sigaranın dışı yapay maddelerden veya plastikten olduğu için içerisinde diğer maddelerden arındırılarak sadece nikotin barındığını düşünseler de aslında böyle bir durum yoktur.” şeklinde konuştu.

elektronik-sigara-1.jpg

‘İSTEMEK BAŞARMANIN BÜYÜK KISMI’

Sigarayı bırakmanın en önemli noktasının istemek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kargın, “Sigara bırakmak isteyen insanlar, öncelikle gerçekten bırakmak istemeli. İstemeden bırakmak oldukça zor. Kişi öncelikle kendi karar verdikten ve istedikten sonra zaten büyük bir kısmını başardığını kabul ediyoruz. Önce karar verilmeli. Daha sonra bir hekim gözetiminde, gerekli olan bazı medikal tedavi, davranış değişikliği, akupunktur, ozon gibi birçok yöntemle de destekliyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :