Konyalılar ekmek israf ediyor mu? İşte şaşırtıcı gerçekler

Türkiye’de 1 yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor. Peki, Konya’da ekmek israfı hangi durumda? Konyalılar ekmek israfını çok yapıyor mu? İşte detaylar…
Konyalılar ekmek israf ediyor mu? İşte şaşırtıcı gerçekler

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, yaptığı açıklamada, “Türkiye'de 1 yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor.” İfadelerine yer vermişti. Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça ise ekmek israfını Konya için değerlendirdi.

ekran-goruntusu-2023-10-18-153752.png

‘BİR YILDA 1.7 MİLYAR EKMEK ÇÖPE GİDİYOR’

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nün bu yılki sloganının "Eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenmeyle açlığa son verilmiş bir dünya" olarak belirlendiğini söyledi. Eroğlu, Dünya Bankası raporunda, çöplüklere atılan yiyeceklerin dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğuna ilişkin tespitlerin yer aldığını aktararak şunları kaydetti: "Türkiye'de 1 yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor. Ayrıca gıdalara bulaşan hayvan hastalıkları kaynaklı enfeksiyonlara bağlı insanlarda ciddi hastalıklar görülmekte. Güvenli ve yeterli gıda arzında hayvan sağlığıyla hayvansal üretimin sağlıklı çevresel şartlarda yapılması gerekliliği tartışılmaz bir gerçek."

bread3.jpg

‘KONYA’DA İSRAF DAHA AZ’

Konya’da ekmek israfının daha az olduğunu dile getiren Başkan Honça, “Konya diğer illere göre ekmek israfının daha az olduğu şehirlerden bir tanesi. İsrafta Türkiye ortalamasının yarısında. Çünkü israfın ne olduğunu daha fazla idrak eden ve bilen vatandaşlarımız var. Kadın kardeşlerimiz de bu hususa çok dikkat ediyorlar. Konya, diğer illerin yarısı kadar israf ediyor. Yüzde 5 israf yapıldığını söyleyebiliriz. Ekmek israfının olmaması için fırınlar standart haline gelmeli. Kaliteli malzemelerin kullanılması gerekiyor. Her şeyden önce ekmek, değeri kadar satılmalı. Değerinin altında satılırsa ekmek kalitesiz olur ve daha çok israf edilir.” şeklinde konuştu.

618c29ce4e3fe107d895c97a.webp

‘KONYALI VATANDAŞLARIMIZ DİKKAT EDİYOR’

Konyalı vatandaşların ekmek israfı konusunda daha duyarlı olduğunu vurgulayan Honça, “Vatandaşlarımızın ucuz ekmeği değil, kaliteli ekmeği tercih etmeleri lazım. Çünkü yenmediği zaman israf artıyor. Bunun dışında soğuk ekmek, bayat ekmek değildir. Soğuk ekmeğin hazmı daha kolaydır. Kalan, atan ekmekleri iste değerlendirmemiz gerekiyor. Köftede, tatlıda, çorbada kullanılabilir. Konyalı vatandaşlarımızın bunları yaptığını zaten biliyoruz ama daha fazla hassasiyet bekliyoruz. İsrafı tamamen önlememiz gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :