Konyalıların ‘yanıkara’ sözü bakın nereden geliyor! Çok şaşıracaksınız

Konyalıların kendine has kullandığı birçok farklı kelime bulunuyor. Bunlardan biri de ‘yanıkara’ ya da Konyalı şivesiyle ‘yanıgara’ kelimesi. Peki, bu kelimenin aslında nereden geldiğini biliyor muydunuz? İşte detaylar…
Konyalıların ‘yanıkara’ sözü bakın nereden geliyor! Çok şaşıracaksınız

Konyalıların günlük hayatında sürekli kullandığı ‘yanıkara’ kelimesinin aslında ne demek olduğunu Veteriner Hekim Ali Kaya açıkladı.

‘HAYVANLARDA GÖRÜLEN BİR HASTALIKTIR’

Yanıkara’nın bir hastalık adı olduğunu ifade eden Kaya, “Yanıkara, özellikle çift tırnaklı hayvanlarda görülen öldürücü bir hastalıktır. Ama aşısı var. Aşısız hayvanlar, meralarda otlanırken yanıkara bakterisini bitkilerden alırlar. Bu bakteriler ise hayvan vücudunda hastalık yapar. Hastalıktan sonra hayvanlar yaşayamaz. 8-10 saat içerisinde de ölürler.” ifadelerine yer verdi.

‘OTU YİYEN HAYVAN ÖLÜR’

Kaya sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bulaşıcılığı çok yüksek değildir ama o bölgedeki otları yiyen her hayvan ölür. Tedavi yöntemleri var ama genelde biz yetişemeden ölüyor. Bu yüzden önceden aşılamaları yapmak gerekiyor. Hayvanın baldırlarındaki kaslarda ya da karın boşluğunda sağ duvardaki kaslarda doku kangreni oluşturur. Clostridium chauvoei bakterisi otlarda, toprakta yaşamını uzun yıllar devam ettirebiliyor. Fiziki olarak bitkilerde görmek ise mümkün değildir.

HANGİ HAYVANLARDA GÖRÜLÜR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sığırlarda görülen, ancak koyun ve keçilere de geçebilen bir hastalık olan yanıkara, literatürde blackleg yani kara bacak adıyla anılıyor. Kas ve bağ dokuları hedef alan bakteriyel bir hastalık olan yanıkara hastalığı, vücutta lokal, gazlı şişkinlikler meydana getiriyor. Ateşli, akut, öldürücü ve toksemi ile karakterize edilen yanıkara, clostridium chauvei adındaki bir bakteriden dolayı oluşuyor. Aniden rahatsızlanan hayvanların genellikle büyük kas gruplarında şişlikler meydana geliyor.

 Muhabir
Etiketler :