Konya’nın Amerika’ya açılan kapısı: Tuncay Tabela

Konya’dan Amerika’ya tabela ihraç eden Tuncay Tabela sahibi Tuncay Özkan, Amerika’nın büyük bir Pazar olduğunu ifade ederek Amerika ile Konya’yı tanıştırmak istediklerini söyledi.
Konya’nın Amerika’ya açılan kapısı: Tuncay Tabela

Tuncay Özkan Konya’dan ABD’ye bir başarı hikayesi yazdı. Çok uzak, gidilmez bir yer gibi görülen Amerika kıtasına Tuncay Tabela Konya’dan tabela üretip satıyor. Tabelacılık sektörü ve ABD pazarı hakkında konuştuğumuz Tuncay Özkan, Amerika’nın güzel ve büyük bir pazar olduğunu ifade ederek, ABD ile iş ilişkilerinin daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Amerika’ya ihracatınız nasıl başladı?

Amerika’ya ihracatımız oradaki Konyalı arkadaşlarımız vasıtasıyla oldu.  Bizden fiyat istediler. Tabela yaptırsak gönderebilir misiniz dediler. Daha sonra da fiyatlarımızı ve çalışmalarımızı gönderdik. Çalışmalarımızı çok beğendiler. 

Amerikalılar neden sizi tercih ediyorlar?

Amerikalılar iki sebeple bizi tercih ediyorlar. Birincisi fiyatlarımız makul seviyede, ikincisi de çok daha hızlı üretip teslim edebiliyoruz. Orada hem fiyatlar yüksek hem de daha uzun zamanda teslim ediliyor. Biz burada daha hızlı ve pratik bir şekilde üretim yapıyoruz. Bu konuda Amerika’dan daha hızlıyız.  Amerika’da 3 ayda yapılan bir tabelayı biz burada 20 günde yapabiliyoruz. Yolun uzunluğundan yakınılıyor ancak biz buradan Mardin’e gönderdiğimiz tabela daha kısa sürede Amerika’ya gidiyor.

Ürünlerinizi nasıl gönderiyorsunuz?

Ürünlerimizi uçak kargo ile gönderiyoruz. Amerika’ya 12 saatlik bir uçuş oluyor ancak gün farkından dolayı aynı gün orada oluyor. Yani biz aynı anda hem Mardin’e hem Amerika’ya tabela gönderiyoruz, Amerika’ya gönderdiğimiz tabela daha hızlı yerine ulaşıyor. Hedefimiz bu anlamda Amerika ile Konya’yı tanıştırmak.

Amerika seyahatinizde neler gözlemlediniz?

Birkaç kez ürün gönderdikten sonra Amerika’ya biz de gidelim dedik. Bu seyahatimde burada daha farklı işlerin yapılabileceğini gördüm. Oradaki arkadaşlara da bunu anlattım. Onlar da Amerika’ya bir temsilcilik açmamı istediler. Bu şekilde oradaki işleri bana yönlendirdiler.  Texas, New York, Washington,  Miami, Orlando ziyaretlerimizde iş ilişkileri kurduk. Oradakileri Konya’ya davet ettik ve MÜSİAD ile tanıştırdık.

 Amerika pazarı bize ne vadediyor?

Bazen Amerika’yı yeniden mi keşfedeceğiz diyoruz ancak gerçekten Amerika’yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Daha Amerika’da gideceğimiz birçok eyalet var. Görüşeceğimiz birçok kişi var. Hedefimiz bu ziyaretleri de gerçekleştirip oradaki çevremizi daha da genişleterek Konya’dan daha yaygın bir iş yapmak, ihracat yapmak, ülkemize döviz kazandırmak istiyoruz. 

MÜSİAD Washington temsilcisi İbrahim Uyar’ı Konya’ya davetiniz nasıl gerçekleşti?

ABD ziyaretimizde MÜSİAD Washington temsilcisi İbrahim Uyar ile tanıştık. Kendisini de Konya’da ağırladık. Önümüzdeki ilkbaharda Amerika’ya Konya’dan en az 15-20 kişilik bir heyetle bir gezi düzenlemeyi planlıyoruz. Birlikte gittiğimiz arkadaşlar da benim gördüğümü gördüklerinde inşallah Konya’ya bir katma değer sağlamış olacağız.

Konya Tabela anlamında Türkiye ve dünya standartlarında nerede bulunuyor?

Konya son yıllarda tabela anlamında Türkiye ve dünya standartlarını yakaladı. Günümüzde Konya tabela alanında Türkiye’nin ve dünyanın her yerine ürün gönderebilecek seviyeye geldi. Bunun içinde görsellik de, tasarım da teknoloji de bulunuyor. Bu işe başladığımız 95 yılında Konya tabelacılık sektöründe Türkiye’nin 10, Avrupa’nın da 20 yıl gerisinde bulunuyordu. Günümüzde ise Konya’da da Türkiye’de de Avrupa’da kullanılan sistem aynı. Burada sadece hız ortaya çıkıyor ve biz de bununla yarışıyoruz. 

Reklam işletmeler için ne ifade ediyor?

Reklam günümüzde artık olmazsa olmaz bir kavram haline geldi.  Konya’da yeni yeni reklamın önemini kavrıyor. Önceden 50x70 küçük bir tabela olsun vergiye de girmesin deniyordu. Bugün ise cepheyi tamamen doldursun mantığına dönüştü. 

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ