Doç.Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen

Doç.Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen

Konya’nın Başkent Oluş Süreci – IV

Konya’nın Başkent Oluş Süreci – IV

Türkler’in Anadolu’da İlk Vatan Savunması

I.Kılıçarslan Allah’ın kendisine sunduğu tarihî fırsatı göremedi. Onun zihninde dedesi Kutalmış’ın, babası Süleymanşah’ın mücadelesini hatta büyük dedesi Arslan Yabgu’nun yalnız başına yıllarca hapishanelerde çektiği sıkıntılar çok büyümüş olmalı ki kendi lehine akan tarihî olayları göremedi.  Daha çok da tazeydi babasının gözlerinin önünde ölmesi, kendinin yakalanıp İsfahan’a gönderilmesi ve tam 6 yıl İsfahan’da tutuklu kalması… Haçlıların küçük öncü gücünü Yalova yakınlarında yok etmesine rağmen, arkasından diğer Haçlı güruhunun geleceğini bile göremedi.

Başkenti İznik’i geride bıraktı. Tâ Malatya’ya uzandı. Kendisi gibi Müslüman Türk Danişmendliler’in elinde olan Malatya’ya aylarca yolculuktan sonra kuşattı. Burayı alıp Suriye’de Büyük Selçuklu topraklarına uzanmak istiyordu.

Ancak Yalova’da imha ettiği Haçlı güruhunun ikinci dalgası Anadolu’ya geçmişti bile..

1095 yılında başlayan Papa II. Urban (Urbanus) ve fanatik papaz Pierre L’Ermite tarafından tetiklenen I. Haçlı seferine kaynakların 600 bin kişi katıldığını yazsa da bu çok doğru değildir. 1096 den 1102 yılına kadar 5-6 yıl  Haçlılar İslam dünyasına   grup  grup aktılar.  1096 yılında başında başlarında fanatik Pierre L’Ermite’nin bulunduğu haçlı grubu Yalova civarında Kılıçarslan tarafından imha edilmişti. Bir yıl sonra 1097 yılında İstanbul önlerine gelen diğer Haçlı güruhu Anadolu yakasına Bizans İmparatoru tarafından geçirilmişti. Tabii bu çapulcu güruh her tarafı yakıp yıkıyordu. 17 Haziran 1097’de İznik kuşatıldı. Selçuklular’ın ilk başkenti tarumar edildi. Kılıçarslan’ın ailesi ve hazinesi Bizans’ın eline geçti. Yaklaşık 20 yıl akın akın Türkmen obaların geldiği yurt edindiği İznik ve Sakarya vadisi adeta kazındı. Büyük katliamlar yapıldı. Türkler artık bu vahşi Haçlı güruhundan kaçarak İç Anadolu’ya Kayseri, Konya’ya doğru çekildi. Bu Türk obalarının başında I. Kılıçarslan’ın oğullarından Melik Arap, ve Melik Mesud vardı. Artık Selçuklular’ın kaderi kadim başkenti Konya’ya doğru yola çıkmıştı bile. Haçlıların beş haftada Kudüs’e ulaşma planı tam iki yıla çıktı. Bunda esas rol Kılıçarslan ve Danişmend Gazi’nin  Haçlılarla mücadelesi ile olmuştu. I.Kılıçarslan, Danişmend Gazi, büyük bir vatan savunması yaptılar. Haçlı güruhunu Eskişehir önlerinde Dorylion’da karşıladılar. Haçlılar karıncalar gibi çoktu. Selçuklu atlarının ayakları haçlı cesedinden toprağa basamıyordu. Artık I. Kılıçarslan ve Danişmend Gazi meydan muharebesiyle haçlıları yenemeyeceklerini anladılar. Geri çekilip vur kaç taktiğiyle büyük zayiat verdirdiler. Haçlıların geçiş güzergahlarında bulunan su kuyularını tahrip ettiler. Onlara göz açtırmadılar. Haçlılar büyük zayiat verdiler. Çünkü hem Kılıçarslan hem de Danişmend gazi Haçlılara Anadolu’dan kolay bir geçiş sağlamadılar. Çukurova’ya indiklerinde Haçlılar’ın büyük bir çoğunluğu yok edilmişti. Haçlılarla mücadele edenler arasına  Musul emiri Çavlı’yı  Artukoğlu İlgazi’yi  ve Suriye meliki Rıdvan’ı  da katmak gerekiyor.

 Haçlı güruhu Çukurova’da Ermenilerden de destek almıştır. Antakya’yı dokuz ay kuşattılar. Burada büyük katliam yaptılar. Yaklaşık 20 bin Müslüman kılıçtan geçirildi. Müslüman halkı canice katlettiler. Aynı yıl Urfa’da Haçlılar tarafından alındı. Burada da Müslümanlar acımadan katledildi (1098).

En önemlisi Kudüs … 5 Temmuz 1099 da  Haçlı güruhu Kudüs’e ulaştı. Kudüs’de öyle bir katliam yapıldı ki, şehrin sokakları kan ve cesetten bulunamamıştır. Artık İslam topraklarında Urfa,  Antakya ve  Kudüs’de üç ayrı Haçlı kontluğu kuruldu. İslam dünyasının kalbine haçlılar öyle bir saplandı ki, 1272 yılına kadar da çıkmadı.

Selçuklu Sultanı I. Kılıçarslan, Danişmend gazi ile beraber haçlılara karşı mücadelede büyük başarılar kazandılar. Tarihe de öyle geçtiler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Doç.Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen Arşivi
SON YAZILAR