Konya'nın elektronik devi, dünyada ilk 5'e girmeyi hedefliyor!

Konya'nın teknolojiyi geliştiren markası Elfatek Elektronik, farklı alanlarda yaptığı üretimleriyle dikkat çekiyor. Son olarak savunma sanayi alanında da projeler üreten Elfatek, mobil iş makina elektroniğinde ise dünyada ilk 5 firma arasına girmeyi hedefliyor.
Konya'nın elektronik devi, dünyada ilk 5'e girmeyi hedefliyor!

Farklı alanlarda yaptıkları arge çalışmaları sonrasında üretime geçen Elfatek Elektronik, şimdi de mobil iş makinası sektöründe dünya devleri arasına girmeye hazırlanıyor. Bu alanda dünyada ilk 5'te yer almayı hedeflediklerini söyleyen Elfatek Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, "Elfatek olarak son yıllarda özellikle mobil iş makinası sektörüne ağırlık verdik. Onun yanında savunma sanayinde kullanılan araçların elektroniği, cihazların yazılımlarında da ağırlığımız oluşmaya başladı. Şu anda insansız yük taşıma robotundan insansız hava aracına, mobil iş makinasından savuna sanayine kadar birçok dalda faaliyet gösteriyoruz.

1-bahattin-duzgun.jpg

Bazı markalarımızda ürünlerimiz son virajda. Saha teslimde olanlar da artık ticarileşmiş ürünlerimiz de bulunuyor. Uzun süreli argelerimiz sonucunda önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde ürüne dönüşme noktasında çok ciddi rakamlara ulaşacağız. Hedefimiz bazı sektörlerde dünyada ilk 5'e girmek. Özellikle mobil iş makina elektroniğinde bunu hedefliyoruz. Eylem planımız çerçevesinde adım adım ilerliyoruz. 2025'in sonunda sektörde dünyanın ilk 5 firması arasına girmek istiyoruz. Ürün yelpazesi, yazılım ve çözüm anlamında bunu başaracağız. Mobil iş makinası dediğimizde dolaylı olarak savunma sanayi alanına da girmiş bulunuyoruz. Şirketi endüstriden farklı formatlara çevirmiş olacağız." dedi.

2.jpg

MOBİL VİNÇ KUMANDASI ÜRETİMİNDEN ONLARCA FARKLI ÜRETİME

Mobil vinç kumandası üreterek sektöre giriş yaptıklarını söyleyen Bahattin Düzgün, "Ülkemizde mobil vinç kumandası ihtiyacını gördük. Türkiye'de üretim yoktu ve ithal olarak geliyordu. O günün şartlarında bunu yapıp boşluğu doldurduk. Yüzde 100, yüzde 200 büyüyerek gittik. Bu boşluğu ithal ürünlerden ziyade yerli ürünlerle doldurmuş olduk. Ama şunu biliyorduk. Bu ürün eninde sonunda yeterli doyuma ulaşacak. Ulaşırken kazandığımızı farklı sektörlere evrimleştirmemiz gerekir ki şirketimizin sürdürülebilirliğini artıralım. Ondan sonraki süreçte makina sektörüne girdik." ifadelerini kullandı.

ekran-goruntusu-2024-04-11-144646.png

SAVUNMA SANAYİNE DE HİZMET VERİYOR

Savunma sanayi alanında da çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Bahattin Düzgün, "Yaptığımız elektronik ve yazılımsal çözümlemeleri mekanik ile de entegre ederek bir makina sektörü oluşturmak lazım dedik. Şu anda savunma sanayi de dahil, dökümhane CNC'leri, büyük ölçekli CNC'ler, artı mobilyalarda e-ticaret işi yapan büyük hatlara varıncaya kadar o işleri yapabiliyoruz elhamdülillah. 2012'de başladığımız serüven bu noktaya geldi. Onun yanında bu know howı sadece makineye entegre etmeyelim, günün koşullarına uygun olarak insansız teknolojiler alanında da yatırım yapalım dedik. Özellikle hendek olaylarından sonra da savunma sanayine ağırlık vermeye başladık. Çünkü dünya büyük bir krize gidiyor. Yakın coğrafyamızın her tarafında maalesef savaş var. Bu ateş parladığında bizi de yakma ihtimali var. Ona hazırlık açısından şu anda yazılım noktasında ve savunma sanayi platformlarının elektronik çözümü noktasında bir noktaya getirdik. Firmamız, hem cihazını, hem kalifikasyon testlerini hem de yazılımını kendi yapmasıyla bir noktaya geldi. Bugün savunmada bir makinanın elektroniğini A'dan Z'ya yapabilecek seviyeye ulaştık." dedi.

4.jpg

ELFATEK ÇATISI ALTINDA ÇOK SAYIDA ALT ŞİRKET

Farklı markalarla Elfatek çatısı altında üretim yaptıklarını dile getiren Bahattin Düzgün, "Elfatek bizim ana kurucu firmamız. Onun yanında Elfamak firmamız model CNC'leri, mobil ahşaba dair yüksek teknoloji makinaları üretiyor. Koreksen firmamızda kalıphane işi yaparız. Aynı zamanda 3D yazcı üretimini orada yapıyoruz ve şu anda da devam ediyoruz. Elfa Export firmamız, bütün yapıyı ticari olarak ihracat ve ithalat işine bakar. Turkos firmamızda iki markamız var. Hem savunma cihazları hem de mobil iş makina elektroniği yaptığımız Kenmast ve Sasantek markalarımız bulunuyor. Bir de Otomot firmamız var. O da insansız teknolojilerle uğraşıyor. O firmamızda gökHAN İHA ile insansız hava aracı teknolojisi, Akiba ile de yapay zekalı yük taşıma robot teknolojisi yapıyoruz. Akiba testlerini başarıyla geçti ve artık sahada göreceğiz. Bundan sonraki dönemlerde çok yoğun bir şekilde piyasada olacak. gökHAN İHA'larımız da son virajda. Hedefimiz bu yıl için onu da kutulayıp her şeyiyle testi bitmiş vaziyette getirmek. Onunla ilgili de mücadelemiz var. Şu ana kadar hep kendi öz kaynağımızla üretimlerimizi yaptık." şeklinde konuştu.

ekran-goruntusu-2024-04-11-144932-001.png

KONYA'NIN İLK PROFESYONEL İHA'SINI ÜRETTİLER

İHA üretiminde Konya'da ilk profesyonel çalışmayı yaptıklarını belirten Bahattin Düzgün, "Profesyonel anlamında Konya'da insansız hava aracı üretiminde ilk firmayız. Sektörümüzde HAVELSAN sahada kullanılıyor. Bunun haricinde uğraşanlar var fakat sahada bir fiil bulunmuyor. Bu işin ilk prototipini yaparsın ama teste girdiğinde büyük zorlukları vardır. Büyük finans, ekip ve bilgi ister. Bir de bunu satacağınız kitle belirli bir kitledir. Zorlu ve yeni gelişen bir teknolojidir. Ekonomik krizde bu argeye bütçe ayırmak noktasında insanlar zorlanacağı için firmaların bazıları erken havlu atıyor. Prototipi yapıyor fakat testlere girdiğinde süreci uzatan soğutan firmalar da oluyor. Yorucu bir iş. Ama zoru severiz. Elfatek'in en büyük karakteri de budur. Zor olan projeyi yapmak. Kolayı herkes yapar. Biraz zaman alır ama güzel olur." dedi.

ekran-goruntusu-2024-04-11-145003.png

'ARGE İÇİN AZİM VE FİNANS GEREKİR'

Bahattin Düzgün, "Argeci olmak hakikaten yorucu bir süreç. Azim, inanç ve finans gerektirir. Çok komplike bir yapıdır. Bu yüzden ülkemizde arge ile uğraşan çok firmamız yok. Elektronik sektöründe ülkemizde 70 arge merkezinden birisiyiz." ifadelerini kullandı.

HEDEF 2025

Çalışmalarında zirveye ulaşmak adına 2025'i hedeflediklerini vurgulayan Bahattin Düzgün, "Bir mobil iş makinasının elektroniğinin merkezini düşünün. Bu merkezde elektronik halka çekirdeğidir. Halkanın etrafında ekranı, eğim sensörü, joistiği bulunur. Bu halkayı 2025'te tamamlayacağız. Kumandayla başladık. Yavaş yavaş bu halkayı kapatıyoruz. 2015'in şartlarında başladığımız çevirme harekatı 2025'te inşallah zirveye ulaşacak. Bu sektörde dünya klasmanında her türlü çözümü dev firmalara bile üretmiş olacağız. O kadar da iddialıyız, inançlıyız. Bu yıl ürün yelpazemize çok ciddi eklemeler olacak. Kalanını da önümüzdeki yıl tamamladığımızda sadece pazarlama ve uygulamalar kalacak inşallah." dedi.

ekran-goruntusu-2024-04-11-145349.png

'RİSKLİ VE YORUCU BİR İŞ'

Bahattin Düzgün, "Elfatek olarak şu anda arge merkezimiz de dahil minimum 18 arkadaşımız, yan desteklerle beraber 30 arkadaşımız çalışıyor. Kalıp, yazılım, mekanik tasarımları, prototip gelişimi, sahada uygulama kısımları derken bunu değerlendirdiğimizde çok büyük bir operasyon. Hakikaten riskli ve yorucu bir iş. Yapılacak arıza veya hatalar çok büyük hatalara ya da maddi sonuçları olan kayıplara sebep olur. Olabildiğince yüksek kalitede ve minimum hatayla üretmek zorundayız. Geçen yıl itibariyle kumandada binde 3.5 arızayla çalıştık. Yüzde 20'lerden bu noktaya geldik. Analiz ettik ve bu günleri gördük. Bu yapıyı Avrupa'dan transfer etmedik. Ya da fabrika devralmadık. Kendi tecrübelerimizle, araziden aldığımız geri dönüşlerle, kendi mühendislerimizle, ekibimizin yetenekleriyle geldiğimiz nokta bu oldu." şeklinde konuştu.