Konya’nın en büyük çevre yatırımı devam ediyor

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yapımı devam eden yeni katı atık depolama, ayrıştırma, bertaraf ve enerji üretim tesislerinde incelemelerde bulundu.
Konya’nın en büyük çevre yatırımı devam ediyor

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kaşınhanı bölgesinde yapım çalışmaları devam eden yeni katı atık depolama tesislerini yerinde inceledi.

Büyükşehir Belediyesi olarak katı atık depolama, ayrıştırma, enerji üretme, yeniden katı atık sistemi kurma konusunda büyük bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Başkan Akyürek, “Karatay bölgesinde bulunan Aslım Çöp Depolama ve Enerji Üretim alanı Konya merkezde koku ve kirlilik unsuru olarak ortaya çıkıyor. Toplulaşmanın artması, o bölgede sanayinin daha da yoğunlaşması, ayrıca Adliye’nin, şimdi de Şehir Hastanesinin bölgeye yapılıyor olmasıyla Karatay bölgesinde yeni düzenlemeler öngörüyoruz” dedi.

Yeni katı atık depolama tesislerinin Konya merkeze çok daha uzak ve hakim rüzgarların Konya’ya doğru esmediği 1 milyon 700 bin metrekarelik büyük bir alanda olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “İlk olarak buraya tıbbi atık sterilizasyon tesisini yap-işlet-devret ve kar payı ödeme sistemi ile kurduk. Belediyeye bir maliyeti olmadan, hatta belediyeye para kazandıran bir tesis olarak işletme devam ediyor. Yeni katı atık depolama alanımızda yoğun bir çalışma yürüyor. Birkaç ay içinde ilk etabı tamamlanmış olacak. Projemiz bir AB projesi. Belli etabı 21 milyon Euro’yu, 75 milyon lirayı bulan bir yatırımla Çevre Bakanlığı ve Büyükşehir işbirliğiyle devam ediyor” dedi.

Drenaj suyu ve yağmur suyu arıtma sistemleri, katı atıktan ortaya çıkanların değerlendirileceği sistemleriyle Konya’nın en büyük çevre yatırımının devam ettiğini ifade eden Başkan Akyürek, yatırımın tamamlanmasıyla Aslım Katkı Atık Depolama alanında çöp depolama işleminin sonuçlandırılacağını, bölgenin rehabilite edilerek yeşil alan olarak şehrin hizmetine sunulacağını vurguladı.

Proje tamamlanıp hayata geçtiğinde, kapasitesi daha yüksek, ülke ekonomisine katkı yapacak elektrik enerjisi üretim tesislerine kavuşacaklarını kaydeden Başkan Akyürek, Aslım bölgesindeki enerji üretim tesisinin ise ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar bir süre daha çöpten elektrik üretmeye devam edeceğini söyledi.

Yatırımın, tüm etapları ile birlikte toplamda 100 milyon doları aşan bir yatırımla hayata geçirilmekte olduğunu dile getiren Başkan Akyürek, tıbbi atık sterilizasyon tesisi ile birlikte Orta Anadolu bölgesinin Ankara dışındaki en büyük katı atık depolama, bertaraf, ayrıştırma yatırımının Konya merkez ve Karatay bölgesindeki ekolojik dönüşüme, çevresel yenilenmeye ve yaşam kalitesinin artmasına katkı yapacağını ifade etti.

Çalışmalar hakkında Başkan Akyürek’e bilgi veren yüklenici firma sorumlusu Ali Kemal Nakiboğlu da, Avrupa Birliği ve Türkiye standartlarını karşılayan Türkiye’deki en büyük tesis olarak gösterilen proje ile herhangi bir çöp suyu sızıntısının doğal yer altı suyuna karışmasının tamamen engelleneceğini belirtti.

ASLIM BÖLGESİNE ÇÖP DEPOLANMAYACAK

1 milyon 720 bin metrekarelik alanda kurulan Konya Katı Atık Yönetimi Projesi ile Aslım Katı Atık Depolama Sahasının mevcut kullanılan 30 hektarlık kısmının rehabilitasyonu, düzenli katı atık depolama alanı yapımı, katı atık transfer istasyonu yapımı, katı atık sızıntı suyu arıtma tesisi yapımı, su tesislerde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin alımı gerçekleştirilecek.