Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

KONYA’NIN FUAR BAYRAMI

KONYA’NIN FUAR BAYRAMI

Konya bugünlerde iki fuara ev sahipliği yapıyor. Konya Kitap Fuarı ve Konya Tarım Fuarı hem ekonomik hem de kültürel anlamda şehrimize büyük değer katıyor.

Konya Kitap günleri muhteşem bir açılışla başladı. Konya, 1 milyon kitap, 223 yayınevi, 151 yazar ve 321 etkinliğin yer aldığı ‘Kitap Fuarıyla’ adeta bir kültür bayramı ve kitap şöleni yaşıyor. Kitap Fuarı’nda birbirinden önemli yazarlar kitapseverlerle buluşuyor.

Türk-İslam medeniyetinin en önemli başkentlerinden olan Konya, kitabın ve okumanın da başkenti olduğunu bu güzel etkinlikle bir kez daha kanıtlıyor.

Konya, şuanda 4 üniversitesi ve kurulması kararlaştırılan 5. üniversitesiyle,150 bine yaklaşan üniversite öğrencisi ve 500 bine yaklaşan ilk ve ortaöğretim öğrencisiyle bugüne kadar hep ilim-irfan yuvası oldu, olmaya devam edecek.

Konya, kütüphanelerden en fazla istifade eden şehirler listesinde de üst sıralarda yer alıyor. Kütüphanelerimiz, yüzlerce yayına, binlerce esere her yıl ev sahipliği yaparken; İslam Düşünce Atlası projesi gibi daha nice eserlerle de ülkemizin kültür hayatına hizmet eden bir şehir olarak dikkat çekiyor.

Bu noktada; Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi ve Meram Belediyesi’nin de kitaba ve okura yaptığı yatırımlar adına bir teşekkürü hak ettiğini düşünüyorum.

Konya’da kitap deyince akla hemen Rampalı Çarşı gelir bildiğiniz gibi…

Rampalı Çarşı yıllardır Konya’da kitap ihtiyacını karşılıyor. Fakat hem çarşı artık eskidi hem de şehir büyüdükçe bu çarşı Konyalıya dar geliyor. Yeni ve modern bir kitap çarşısının kültürel anlamda Konya’ya önemli bir değer katacağını düşünüyorum.

Belediyemizin de bu konuda da üzerine düşeni yapacağından şüphemiz yok.

Bir de Konyalı sivil toplum kuruluşlarımız ve hayırseverlerimize bir istirhamımız olacak. Maddi durumu olmayan, ya da çok çalışkan olan öğrencilerimizi motive etmek adına kitap çeki hediye edilebilirseniz çok güzel bir iş yapmış olursunuz.

*****

Öte yandan dün açılan bir diğer fuarımız “Tarım Fuarı” ile de 300 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Konya Tarım Fuarı’na dünyanın her yerinden ziyaretçi akını olacak. Yaklaşık 70 ülkeden gelen ziyaretçilerin, Konya Tarım Fuarı’nı ziyaret etmesi Konya ekonomisi adına gerçekten bulunmaz bir fırsat.

Konya Tarım Fuarı, 66 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alanda toplam 86 bin metrekarelik büyüklükle Türkiye’nin en büyük tarım fuarı olma özelliğini bulunduruyor.

Tarımın başkenti olan Konya’ya çok yakışıyor bu tarım fuarı. Hem sektördeki yatırımcılar için ticari anlamda bir fırsat oluşurken, hem de Konya’nın fuarcılık turizminde de önemli bir pay almasına vesile oluyor.

Dünyanın 70 ülkesinden ve Türkiye’nin 81 ilinden gelip fuara katılım sağlayan yerli-yabancı uyruklu misafirlerimiz Konya’da ağırlanacak, alışveriş yapacak, konaklayacak…

Misafirlerimizin ulaşım, konaklama, yemek gibi ihtiyaçlarına cevap verecek olan Konyalılara bu konuda büyük iş düşüyor. Ayrıca Konya’yı yöneten yetkililerimizin de misafirlerimizin sıkıntılarını kulakardı etmeden çözüme kavuşturmasını temenni ediyorum.

Sadece fuar yeri tahsis edip, “biz bu fuarı yaptık, fuar güzel oldu” düşüncesi yerine; misafirlerimize Konya’yı sevdirmeli ve Konya’ya yatırıma teşvik etmeliyiz. Fuarcılık turizminin katma değerlerinden faydalanamadıktan sonra fuar yapmanın çok bir anlamı olmuyor açıkçası…

Bu anlamda, Konya Valiliği önemli bir karar aldı…

Normalde saat 16.00’da kapanan Mevlana Müzesi’nin, TURİDER'in de girişimiyle “Tarım Fuarı” süresince akşam saat 19.00’a kadar ziyaretçilerin hizmetinde olması kararlaştırıldı. Bu kararın alınmasında emeği olan TURİDER yönetimi ve Konya Valisi Yakup Canbolat’a teşekkürler…

Şimdiden “Konya’nın Fuar Bayramı”na katkıda bulunan herkese; emeği geçen tüm fuar görevlileri ve Tarım Fuarı ile Kitap Fuarı için yer kiralayan, zaman ayırıp ziyarete gelen tüm sektör temsilcilerine, yatırımcı iş adamlarına, yayınevlerine ve yazarlara teşekkür eder başarılar dilerim. Fuarlara katılım sağlayan değerli misafirlerimize, çiftçilere, kitapseverlere de “Konya Fuar Bayramı”nın hayırlı olmasını temenni ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR